Hukuk/Vergi

e-Beyanname Nedir?

Nasıl Hazırlanır?

Vergi mükellefi olan kişi ve kurumlar, süreçlerin şeffaf ve doğru bir şekilde yürütülebilmesi için beyanname vermelidir. e-Beyanname ise iş süreçlerinin dijitalleşmesinin bir sonucu olarak mükelleflerin beyanlarını elektronik ortamda hazırlayıp göndermelerine olanak tanıyan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde vergi beyanları daha hızlı bir şekilde gönderilir, kolaylıkla düzenlenebilir ve güvenilir bir şekilde hazırlanabilir.

e-Beyanname hazırlama sırasında kâğıt kullanılmadığı için geleneksel yöntemle kıyaslandığında daha çevre dostudur. Vergi dairesine gitme ve gittikten sonra sıra bekleme gibi durumları ortadan kaldırdığı için mükelleflere zamandan tasarruf etme imkânı sunar. Ayrıca bilgilerin daha eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesini de kolaylaştırır. Mükellefler ve vergi makamları için süreci kolaylaştırır ve hızlı olduğu kadar düzenli bir sistem kurulmasını sağlar.

e-Beyanname Nedir?

e-Beyanname nedir sorusunun yanıtını arayanlara vergilendirme süreci için mükelleflerin gelirlerini, giderleri, vergi indirimlerini, istisnaları ve diğer veri için gerekli olan bilgileri elektronik ortamda beyan etmelerini sağlayan sistem şeklinde yanıt verilebilir. e-Beyanname, vergi süreçlerinin elektronik ortamda düzenlenmesini sağlayarak daha sürdürülebilir bir sistem kurulmasını mümkün hâle getirir. Vergi yönetimini dijitalleştirerek takibini kolaylaştırır. Böylece vergi kaçakçılığı ya da eksik beyanların önüne geçilmesine olanak tanır.

e-Beyanname Ne İşe Yarar?

e-Beyanname, mükelleflerin vergi dairesine gitmesine gerek kalmadan internet üzerinden işlemlerini gerçekleştirmesini sağlar. Böylece vergi mükellefleri işlemlerini ev ya da işyeri fark etmeksizin herhangi bir yerden rahatlıkla gerçekleştirebilir. Zaman tasarrufunun yanı sıra maliyetleri azaltma gibi bir dizi avantaj sunar. Ayrıca e-Beyanname, vergilerin denetlenmesini pratik hâle getirdiği için usulsüzlüklerin engellenmesini kolaylaştırır. Bu nedenle e-Beyanname sisteminde mükellefler daha şeffaf ve doğru bilgiler vermeye teşvik edilir.

Vergi Usul Kanunu’nun 257. maddesine göre e-Beyanname ile gönderilen beyanlar ve bildirimler, mükellef ya da vergi sorumluları tarafından verilmiş sayılır. Ayrıca beyanname elektronik ortamda verildiğinde işlem sonucunda düzenlenen tahakkuk fişi ya da ihbarnameler de elektronik ortamda beyannameyi veren kişiye iletilir. Bu iletilen belge, tebliğ yerine geçer. Vergi Usul Kanunu’na göre Maliye Bakanlığı, beyanname ve bildirimlerin elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisine sahiptir.

e-Beyanname Avantajları Nelerdir?

e-Beyanname avantajları ile mükelleflerin günlük hayatını kolaylaştırır. Aşağıdaki listeyi inceleyerek e-Beyanname sisteminin sunduğu avantajlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

  • e-Beyanname sistemi ile posta maliyetleri sıfırlanır. Bütün işlemler elektronik ortamda gerçekleştirildiği için herhangi bir kâğıt kullanımına gerek yoktur.
  • Kâğıt kullanımını azalttığı için daha sürdürülebilir bir sistemin inşa edilmesini destekler. Kâğıt israfını önleyerek mükelleflerin daha çevre dostu bir şekilde beyan vermelerini sağlar.
  • Bütün bilgiler elektronik bir ortamda güvenli bir şekilde saklanır. Böylece tahmin ve raporlama benzeri süreçler de işletmeler için daha kolay hâle gelir.
  • e-Beyanname sisteminde hatalar pratik bir şekilde düzenlenebilir. Normal şartlarda kâğıda doldurulduğunda hataları düzenlemek daha zorken elektronik ortamda fark edilen yanlış bilgiler kolaylıkla düzeltilebilir.
  • Bilgiler elektronik ortamda depolandığı için vergi daireleri süreçleri daha rahat takip eder. Böylece vergi denetimi ve kontrol süreçleri daha verimli bir şekilde gerçekleştirilir.
  • e-Beyanname hazırlama işleminde bazı bilgiler otomatik olarak doldurulur. Örneğin kira gelirine sahipseniz sistem üzerinde bu bilgiler otomatik olarak düzenlenir. Böylece doğrulama mekanizmaları sayesinde beyan verme sürecini daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz.
  • e-Beyanname sistemi kullanıcı dostu bir arayüze sahip olduğu için herkes süreçleri kolaylıkla tamamlayabilir.

e-Beyanname Zorunlu mudur?

e-Beyanname vermek herkes için zorunlu değildir. Bununla beraber her vergi mükellefi istedikleri zaman e-Beyanname sistemine geçiş yapabilir. e-Beyannamenin zorunlu tutulduğu kişi ve kurumlar şu şekildedir;

  • Büyük mükellefler e-Beyanname vermek zorundadır ve bütün beyannamelerini elektronik ortamda vermelidir.
  • Ticari, mesleki ya da zirai faaliyetleri nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen mükellefler e-Beyanname verir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi, damga vergisi beyannamesi ve muhtasar beyanname gibi belgeleri elektronik ortamda doldurmalıdır.
  • Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin e-Beyanname verme durumları isteğe bağlıdır.
  • Kurumlar vergisi mükellefi olanlar beyanlarını elektronik ortamda hazırlanmalıdır. Yıllık kurumlar vergisi, geçici vergi ve muhtasar beyanname belgelerini elektronik ortamda doldurmakla mükelleftir.
  • Banka ve sigorta muameleleri vergisi mükellefleri, hizmet vergisi beyannamesini elektronik ortamda düzenlemelidir.
  • ÖTV, özel iletişim vergisi ve şans oyunları vergisi mükellefleri e-Beyanname vermelidir.

e-Beyanname Nasıl Hazırlanır?

e-Beyanname başvuru aşamasına geçmeden önce bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Beyanname hazırlığı yaparken şu adımlar takip edilir;

  • Elektronik ortamda beyan verebilmek için öncelikle e-Beyanname başvuru işlemi yapılır. Ardından e-Beyanname hazırlayabilmek için bilgisayarınıza bazı programlar yüklemeniz gerekir. e-Beyanname düzenleme programını indirdikten sonra işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • e-Beyanname oluşturabilmek için ilk olarak beyanname tipini seçmelisiniz. Burada Basit Usul Ticari Kazanç Beyanname, Damga Vergisi Beyanname, KDV Beyanname, Kurumlar Vergisi Beyanname, Muhtasar Beyanname ve Noter Harçları Vergisi Beyanname gibi beyanname tipleri bulunur.
  • Dolduracağınız beyannameyi seçtikten sonra karşınıza doldurma ekranı çıkar. Dolduracağınız beyanın genel bilgiler bölümünde vergi dairesi, ay ve dönem tipi bilgileri otomatik olarak doldurulmuş olur. Vergi numarası ya da T.C. kimlik numarası gibi bilgileri sizin girmeniz gerekir.
  • Dosya/Aç bölümüne tıklayarak daha önce hazırlanarak kaydedilmiş beyannamelere ulaşabilirsiniz. Böylece bu beyanlar üzerinden de belge doldurma işlemlerinizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
  • Beyannameyi hazırladıktan sonra programın üst bölümünde bulunan “Paketleme” seçeneğine tıklamalısınız. Paketleme işlemi, kaydedilmiş beyanların Maliye Bakanlığı’na gönderilmesi için yapılması gereken bir işlemdir.

e-Beyanname Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Beyanname başvurusu kolay bir şekilde kısa sürede yapılabilir. Bunun için “e-Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu” belgesini doldurarak bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız gerekir. Gerçek kişiler kendi başlarına ve tüzel kişiler temsilcileriyle başvuruda bulunabilir. e-Beyanname ile vergi dairesine gitmeden işlemleri gerçekleştirebilir, zaman ve maliyetten tasarruf elde edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu