Hukuk/VergiMuhasebe

SGK Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

SGK borcu yoktur yazısı işletme sahiplerinin borçlu olmadığını gösteren önemli bir evrak. Bu, kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde herhangi bir borcunun olmadığını kanıtlar. Bu yazı çoğunlukla ihale süreçlerinde, kredi başvurularında ve devlet desteklerinden yararlanıldığı durumlarda istenir. Yazıyı almak için farklı yöntemler bulunur ve bunları doğru bilmek, zamandan kazanarak işlemlerin verimli yapılmasını sağlar.

Bu içerikte, “SGK borcu yoktur yazısı nasıl alınır, hangi durumlarda istenir, doğrulama işlemi nasıl yapılır?” gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz. Keyifli okumalar!

SGK Borcu Yoktur Yazısı Nedir?

SGK borcu yoktur yazısı bilinen bir diğer anlamıyla “SGK e- Borcu yoktur” yazısı, temel olarak gerçek ve tüzel kişilerin çeşitli amaçlarını gerçekleştirirken ihtiyaç duyduğu bir belge olarak nitelendirilebilir. Şirketler ve mükellefler, çeşitli nedenlerle bu belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep edebilir. Bunlar arasında kredi çekmek, devlet teşviklerinden yararlanmak ve ihalelere katılmak gibi talepler bulunur. SGK borcu yoktur yazısı ile verilen hizmetin ödemesi ve aracı olan kişilerin bedeli tahsil edilebilir.

SGK Borcu Yoktur Yazısı Hangi Durumlarda İstenir?

Çeşitli durumlarda gereken SGK borcu yoktur yazısı bilhassa küçük ve orta büyüklükte işletme olarak nitelendirilen KOBİ’ler için değer taşır. Bu amaçlar için talep edilen belge, kurumun ya da mükellefin SGK’ya herhangi bir borcu olmadığını gösterirken yasal olarak herhangi bir açığın söz konusu olmadığını söyler. İşte bu yazının istendiği bazı durumlar;

  • Kredi başvurusu ve benzeri finansal işlemler,
  • Devlet teşvik ve desteğinden yararlanma süreci,
  • Kamu ihalelerine katılım,
  • Yabancı personel çalıştırma için izin alma başvurusu,
  • Şirket devralma ve birleştirme gibi uygulamalar,
  • Şirketlerin yasal yükümlülüklerini kanıtlaması gerektiğinde öne çıkan diğer resmî süreçler.

Bilgi: SGK borcu yoktur yazısı almak istiyor ancak borcunuzun olup olmadığını bilmiyor musunuz? O hâlde SGK e- Bildirge sistemini kullanabilirsiniz. Buradan SGK iş yeri borç sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden SGK e- Bildirge adresine geçebilir ve buradan “Borç Sorgulama” menüsüne geçebilirsiniz. Sonrasında toplam geçmiş dönem borçlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Burada gecikme faizleri de görünür.

SGK Borcu Yoktur Yazısı Alma Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde SGK borcu yoktur yazısı almak oldukça basit. Akıllı cihazların ve internet kullanımının hayatımızın her alanına entegre olması, SGK İşveren Sistemi gibi uygulamalarla uygulamaların dijital ortamda yapılmasını sağladı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yanı sıra çeşitli devlet kurumu operasyonlarından da yazı alınabilir. Bunlar, kafanızda daha net olsun diye aşağıdaki tabloyu oluşturduk;

e- Devlet e- Devlet kapısı üzerinden “SGK Borcu Yoktur” yazısı talep edilebilir. Sistem, kimlik doğrulamasından sonra sonuçları hızlıca sunar.
SGK İl ya da İlçe Müdürlükleri SGK İl ve İlçe Müdürlüklerine şahsen başvurmak da bir diğer yöntem. Fiziki başvuru ile buralara gidebilirsiniz. Ancak bunun için fazladan zamana ihtiyacınız olabilir.
Alo 170 Hizmeti Alo 170 telefon hattı, bu yazının alınabileceği bir diğer yöntemlerden. Telefon aracılığıyla yapılan başvuru sonrası, yazının size nasıl temin edileceği ile ilgili bilgi almaya devam edebilirsiniz.
e- SGK Sistemi e- SGK portalı da iş verenler için geliştirilmiş talep yöntemlerinden biri. Yine elektronik ortamda başvuru yapmak isteyenler için ideal olabilir.

e-Devlet Üzerinden

SGK borcu yoktur, e- Devlet üzerinden alınabilecek bir yazı. Mükelleflerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının birçok resmî işlemi online şekilde gerçekleştirebildiği bu platformda başvuru yapmak için şu adımları izleyin;

  • e- Devlet Kapısına giriş yapın.
  • Arama çubuğunu bulun ve buraya “SGK Borcu Yoktur” kelimelerini girin. Çıkan hizmeti seçin.
  • Çıkan pencereye T.C. Kimlik Numaranızı ve e- Devlet şifrenizi girin.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra açılan sayfadaki “Sorgulama” butonuna tıklayın.
  • Buradan borcunuzun olmadığını gösteren evrağa ulaşın.

Sürecin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için ulaştığınız belgeyi bilgisayarınıza kaydetmenizi ve çıktısını almanızı öneririz.

SGK İl veya İlçe Müdürlükleri

SGK işveren borç sorgulaması sonrası herhangi bir borcunuz olmadığını tespit ettiyseniz fiziki olarak bulunduğunuz ilçedeki SGK Müdürlüğüne doğrudan başvurabilirsiniz. Bu, size daha kişiselleştirilmiş bir hizmet sunabilir ancak online başvurulara göre daha fazla zaman alabilir. İşte adımlar;

  • Bulunduğunuz bölgeye en yakın il/ ilçe müdürlüğüne başvuru için yola çıkın.
  • Yanınızda nüfus cüzdanınız kesinlikle olmalı.
  • Burada sıra alın ve SGK memurunun yönergelerini takip edin.
  • Size verilen dilekçeyi eksiksiz şekilde doldurun.

Dilekçeyi doldurduktan sonra birkaç kez okumalı ve bilgilerin doğru olduğundan emin olduktan sonra memura vermelisiniz. Sonrasında dilekçeniz işleme alınır ve memurun uygun görmesi hâlinde borcunuzun olmadığı belge tarafınıza teslim edilir.

Alo 170 Hizmeti

Alo 170 Çağrı Merkezi, söz konusu yazının alınabileceği yerler arasında. Bunu yapmak için şu adımları takip etmeniz yeterli;

  • Telefonunuzdan 170’i tuşlayın.
  • Aramanız ile çıkan sesli yanıt sistemine kimlik bilgilerinizi tuşlayın.
  • Sistem, kimlik doğrulaması yaptıktan sonra size ne için aradığınızı sorar. Bu noktada “SGK Borcu Yoktur yazısı talep ediyorum.” diyebilirsiniz.

Sesli yanıt sistem ile yaptığınız bu görüşme sonucunda sistem herhangi bir sıkıntı olmadığını tespit ederse borcunuzun olmadığına yönelik belgeyi SMS olarak gönderebilir.

E-SGK Sistemi

e- SGK sistemi, SGK borcu yoktur sorgulama ve almanın en pratik ve hızlı yöntemlerinden biri. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz;

  • İnternet tarayıcısından e- SGK’ya giriş yapın.
  • “Hizmetler” menüsünü bulun ve buradan “Sorgulamalar” seçeneğine tıklayın.
  • T.C. Kimlik numaranızı ve e- SGK şifrenizi girin.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra aradığınız belgeyi görüntüleyebilirsiniz.

Her ihtimale karşı belgeyi bilgisayarınıza indirmeli, hatta mümkünse çıktısını almalısınız. Buradaki yöntemlerden hangisini uygularsanız uygulayın, aradığınız belgeyi ücretsiz şekilde alabilirsiniz. Ancak şunlara dikkat etmenizi öneririz;

  • Belge üzerindeki barkodu kontrol edin, yazıların okunabilir olması da önemli.
  • Çıktısını aldığınız ya da elinize uzatılan belgenin doğruluğunu kontrol etmenizde yarar var.
  • Belgenin güncel olduğundan da emin olmalısınız.

Son olarak, süreçle ilgili güncel bilgileri takip etmek için e- Devlet sitesini kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda bu süreci daha kolay ve kafanız rahat bir şekilde halletmek istiyorsanız bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

SGK Borcu Yoktur Yazısı Doğrulama İşlemi Nasıl Yapılır?

SGK borcu yoktur aktivasyonu, birçok kişinin merak ettiği bir konu. Bunun için il ya da ilçedeki SGK binasına gitmek gerekir. Ancak öncelikle web sitede bulunan ilgili kısma başvurmanız tavsiye edilir. Bunun için doldurulması gereken kısımlar, “e- Borcu Yoktur” ve “e- Borcu Yoktur Taahhüt Belgesi” bölümleri olur. SGK borç yoktur başvuru formunu doldurduktan sonra başvuru gerçekleşmiş anlamına gelir.

SGK borcu yoktur doğrulama uygulamasını e- Devlet üzerinden de yapma imkânınız var. Bunun için iş yerinin e- Sigorta kullanıcısının sisteme giriş yapması gerekir, çünkü SGK borç sorgulama, işveren için uygun görülür. . Ardından şu adımları izleyebilir;

  • Arama kısmına “4A İş Yeri Tescil Uygulaması” yazılır ve ilgili kısma tıklanır.
  • Çıkan ekranın üst kısmında “e- Borcu Yoktur Aktivasyonu” linki bulunur. Bu linke gidilir.
  • İş yerine ait olan 23 haneli SGK iş yeri numarası girilir.
  • Böylece aktivasyon tamamlanmış olur.
  • SGK borcu yoktur yazısı ve aktivasyonu için yapılan başvuru, Sosyal Güvenlik Kurumuna hızlıca ulaşır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, tüm başvuruların nihai karara ulaşması için başvuruları günlük periyotlarda inceler. Bu noktada bir bekleme süresi olduğunu hatırlatalım. Ayrıca kayıtların eksik veya hatalı olması gibi durumlarda işverenler sistem üzerinde sil, ekle ve güncelle gibi farklı seçenekleri kullanarak belgede oynama yapabilir.

SGK Borcu Yoktur Yazısı Almak için Dilekçe Örneği

SGK borcu yoktur dilekçesi, mükelleflerin en merak ettiği konuların arasında yer alır. Başvuruyu yapan gerçek kişi ise iş veren, tüzel kişi ise yine iş veren ya da adi ortaklık şeklinde yapılmalı. Sonrasında başvuru belgesi eksiksiz şekilde doldurulmalı ve ilgili kuruma teslim edilmeli. İşte bir örnek;

[Kurum Adı]

[Adres]

Tarih: [Gün/Ay/Yıl]

Konu: SGK Borcu Yoktur Yazısı Talebi

Sayın Yetkili,

Ben, [Adınız Soyadınız], TC Kimlik Numaram [TC Kimlik Numaranız], [Adresiniz] adresinde ikamet etmekteyim. Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarımın bulunmadığını gösterir “SGK Borcu Yoktur Yazısı” talep etmekteyim.

Yazının aşağıda belirtilen amaçlarla kullanılacağını bilgilerinize sunar, gereğinin yapılmasını arz ederim.

Talep Edilen Bilgiler:

Adınız ve Soyadınız

TC Kimlik Numaranız

İkamet Adresiniz

İstenilen belgenin amacı (örneğin, resmi işlemler, iş başvurusu vb.)

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla,

[Adınız Soyadınız]

İmza

Kurum tarafından alınan dilekçe neticesinde, en geç 30 gün içinde SGK borcu yoktur yazısı çıkar. Bazı durumlarda dilekçe, 1 hafta gibi kısa bir sürede de yanıt verebilir. Sürecin daha hızlı olmasını desteklemek için dilekçede şirket müdürünün ıslak imzasının ve kaşesinin de olduğundan emin olmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu