Hukuk/Vergi

Hazır Beyan Sistemi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Vergi Beyannamelerini dijital ortamda hızlı ve pratik şekilde hazırlamayı ve göndermeyi sağlayan Hazır Beyan Sistemi, son dönemlerin en dikkat çeken platformları arasında yer alır. Mükelleflerin beyanname süreçlerini basit ve pratik hâle getiren bu sistem ile vergi konularının daha yönetilebilir hâle gelmesi amaçlanır. Hazır Beyan Sistemiyle şu avantajlar elde edilebilir;

  • Vergi Beyannamesi hazırlamak için kullanıcı dostu bir panelden yararlanabilir ve karmaşık işlemlerden kaçınabilirsiniz.
  • Beyannamenizi kısa sürede doldurabilir, zaman kaybından kaçınabilir ve kalan vakitlerinizi daha verimli işler için kullanabilirsiniz.
  • Sistem üzerinde bulunan detaylı yönlendirmeler sayesinde beyanname üzerinde hata yapma riskini minimuma indirebilirsiniz.
  • İnternet üzerinden dilediğiniz hizmete her an ulaşabilir ve dilediğiniz noktadan düzenleme yapabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yapmak ve beyanname hazırlamak için ücretsiz bir hizmetten yararlanabilirsiniz.
  • GİB verileriyle entegrasyonu bulunan Hazır Beyan Sistemi, son derece güvenilir bir hizmet alanı sunar.

Bu içerikte “Hazır Beyan nasıl doldurulur?” gibi sorulara yanıt bulabilir ve Hazır Beyan Sistemi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Hazır Beyan Sistemi Nedir?

Hazır Beyan Sistemi Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilmiş dijital bir yazılım olarak nitelendirilebilir. Geleneksel yaklaşımların yerini dijital çözümlerin aldığı günümüz koşullarında, vergi mükelleflerinin yükümlülüklerini elektronik ortamda yapmasına imkân tanır.

Hazır Beyan Sistemi;

  • Gayrimenkul kira geliri,
  • Menkul sermaye geliri,

Gibi gelir mükelleflerinin elektronik ortamda beyan vermesini sağlar. Yukarıda bahsedilen kazançlara benzer gelirler, Hazır Beyan sistemi üzerinde belgelenebilir ve bunların 7/24 şekilde online takibi yapılabilir. Bu şekilde “Hazır beyan sistemi nedir?” sorusunu yanıtladıktan sonra diğer detaylara geçebiliriz.

Kimler Hazır Beyan Sistemi’nden Yararlanabilir?

GİB Hazır Beyan Sistemi; kira, ücret, diğer kazançlar, menkul sermaye iradı ve bunları ayrı ayrı ya da birlikte elde eden vergi mükelleflerinin kullanımı için sunulur. Bunların yanı sıra zirai, ticari ya da serbest meslek kazancı elde eden kişiler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden beyanname veremeyen mükellef grubudur.

Bilgi: Hazır Beyan Sistemi, çoğunlukla küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmeler tarafından kullanılır. İşletmeler, bu sistem üzerinden KOBİ Beyannamesi verebilir ve sistem üzerinden belge kontrolü yapabilir.

Not: İlk defa beyanname verecek olan mükellefler ve kaydı bulunmayanlar da Hazır Beyanname Sisteminden yararlanabilir. Bunun için Hazır Beyan Sistemi girişinin yapılması ve Gelir Vergisi Beyannamesinin onaylanıp gönderilmesi gerekir. Sonrasında mükellefiyet durumu da otomatik olarak açılmış olur.

Hazır Beyan Sistemi Nasıl Kullanılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı Hazır Beyan Sistemini kullanabilmek için ilk olarak giriş yapmanız gerekir. İşte sisteme giriş adımları;

Girişi, GİB adresi üzerinden yapın.
Kimlik bilgilerinizi eksiksiz ve doğru şekilde girin.
Özel güvenlik sorularını yanıtlayın.
İnternet Vergi Dairesi şifresini kullanın. Bu şifreyi, bağlı bulunduğunuz Vergi Dairelerinden ücretsiz şekilde alabilirsiniz.
Şifre kısmında takılıyorsanız e- Devlet yöntemiyle de giriş yapabilirsiniz. Hazır Beyan Sistemi, e- Devlet kapısıyla bağlantılı olarak çalışır.
Giriş yapıldıktan sonra e- Beyanname verilebilir.

Hazır Beyanname Sistemi girişi için bilgisayarınızı kullanabileceğiniz gibi akıllı telefon ya da tabletinizi de değerlendirebilirsiniz. Bunu yapmak için cihazlardaki tarayıcıları ya da uygulamaları kullanabilirsiniz. Ancak burada kullandığınız cihazın güncel bir işletim sistemine sahip olması ve gereken bilgisayar program alt yapısına sahip olması gerekir.

Sistemde Beyanname Nasıl Verilir?

Sistem üzerinde hızlı beyan vermek için birkaç adımı takip etmeniz yeterli olur. Bu uygulamanın her bir adımının dikkatli şekilde yapılması, sonraki dönemlerde oluşacak sorunların önüne geçer. İşte adımlar;

  • Sisteme giriş yapın. Kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapmadan beyanname veremezsiniz. Burada e- Devlet şifresi ya da kurum tarafından verilen Vergi Dairesi şifresini kullanmalısınız.
  • Giriş yaptıktan sonra beyanname seçimi yaparak devam edebilirsiniz. KOBİ Beyannamesi, şahıs mükellefiyeti gibi seçenekler arasından size uygun olanı seçebilir ve sistemin sunduğu formu doldurmaya başlayabilirsiniz.
  • Bu aşamada sizden istenen bilgileri girin. Gelir, gider ve diğer mali bilgilerin doğru şekilde girilmesi gerektiğini hatırlatalım. Sonrasında sistem, girdiğiniz bilgilerin doğru olup olmadığını teyit eder ve daha çeşitli doğrulama araçları sunabilir.
  • Sizden istenen bilgileri girdikten sonra kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Bilgilerin doğru olduğundan emin olduktan sonra beyanname için onay verebilirsiniz.
  • Onaylama işlemi sonrası hazırladığınız beyannameyi Vergi Dairesine ya da ilgili kurumlara gönderebilirsiniz. Beyanname, başarılı şekilde gittiyse sistem, bir onay mesajı ya da belgesi sunabilir.
  • Beyannamenizi, bu adımları takip ederek verdikten sonra dilediğiniz zaman takibini sağlayabilirsiniz. Hazır Beyan Sistemi beyanname tarihi, gönderim onayı ve benzeri detayların zaman ve mekândan bağımsız takip edildiği bir portaldır.

Yukarıdaki adımları takip ederek sistem üzerinden beyanname verme uygulamasını hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. GİB Hazır Beyan, eski sistemler ile karşılaştırıldığında oldukça faydalı ve zamandan kazandıran bir yöntemdir.

Beyannamenin onaylanmasının ardından vergi ödemesi yapmanız beklenir. Bunun için sistem üzerinden “Anlaşmalı Banka Kartı – Kredi Kartı ile Ödeme” bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Bu kısımdan ödeme yapabilir ve karşınıza sunulan belgeyi isteğe bağlı olarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Ekran yer alan “Ödemelerim ve Alındılarım” kısmı ise ödenmiş vergileri görüntülemeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra verginizi;

  • Dijital Vergi Dairesi ya da GİB mobil uygulaması üzerinden,
  • Anlaşmalı olan bankaların kredi kartlarıyla,
  • Anlaşmalı olan ödeme kuruluşlarının hesaplarından,
  • Anlaşmalı bankaların şubelerinden,
  • PTT iş yerlerinden,
  • Tüm Vergi Dairelerinden ödeyebilirsiniz.

Bu bilgilere ek sistem tarafından doldurulan hazır beyannameler olduğunu da söyleyelim. Bu beyannamelerin üzerinde hatalı ya da eksik görülen bilgiler son onay öncesinde kolaylıkla değiştirilebilir. Bunun için sisteme girdikten sonra “Beyanname doldurma” seçeneğini kullanabilirsiniz. Daha detaylı bir anlatım için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz;

  • Beyannamenin hangi döneme ait olduğunu belirtmek üzere süre seçimi yapılır.
  • Dönem seçimi yaptıktan sonra ekrana “Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” sayfası gelir. Buradaki tüm kısımların eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gerekir.
  • Ekrana gelen hazır kira sistemi ile gelir sağlanan gayrimenkulün türü, gelirin detayı ve süresi gibi bilgiler girilir.
  • Mükelleflerin ödeme sorumluluğunda olan eğitim, sağlık ve sigorta gibi harcamaların gerçek gider olarak gösterilmesi gerekir. Bunların mutlaka resmi evraklarla desteklenmesi de beklenir.
  • Tüm bilgi girişleri bitirildikten sonra oluşturulan beyanname taslak şeklinde sisteme kaydedilir.

Beyanname, Gelir İdaresi Başkanlığı onayına sunulmak üzere sistem tarafından kayda alınır. Belirli bir zamanda GİB onayı için kayda alınan evrak, tahakkuk fişi oluşmuş şekilde sistemde bulunur.

Hazır Beyan Sistemi’nde Bilgiler Nereden Alınır?

Beyan etme ve takip gibi konularda belirli mükellefler tarafından kullanılan Hazır Beyan Sistemi, bilgileri çeşitli yerlerden çeker. Gayrimenkul ve ücret menkul sermaye iradı gibi kazançlara sahip mükelleflere ilişkin bilgiler;

  • Merkezi Nüfus İdare Sistemi
  • Elektrik, su, doğalgaz şirketleri,
  • PTT,
  • Tapu ve banka şirketleri,
  • Sigorta şirketleri,
  • İnşaat firmaları,
  • TOKİ,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu

Gibi kurum ve kuruluşlardan alınır. Buralardan alınan veriler, beyan hazırlama ve verme gibi süreçlerde doğruluğu sağlamak adına büyük titizlikle işlenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu