Hukuk/VergiMuhasebe

E-Vergi Levhası Sorgulama Nedir?

Vergi Levhası bir işletme için son derece önemli. Bu da son dönemlerde e- Vergi Levhası sorgulama konusunu gündeme getirir. Vergiye tabi kazanç tutarını belirleyen bu belge, işletmelerin sahip olması zorunlu olduğu bir belge. Vergi Levhası sorgulama işlemi, günümüzde internet üzerinden kolayca yapılabilir. Uygulama için atılması gereken adımlar ise çok basit. İşte e-Vergi Levhası ile ilgili tüm merak ettikleriniz…

E-Vergi Levhası Nedir? Ne İşe Yarar?

Elektronik Vergi Levhası, mükelleflerin levhalarını internet ortamında düzenlemesine imkân tanıyan bir düzenleme olarak nitelendirilebilir. Tüm vergi yükümlülerinin bulundurması gereken levhanın elektronik ortamdaki hâli olarak da açıklamak mümkün. Birçok avantaj ve kolaylığa sahip e-Vergi Levhası, fiziksel belgelerin içerdiği tüm bilgileri içerir. Söz konusu levhanın tek farkı formu olur.

Vergi Levhası, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş bir belge ve işverenler tarafından sorgulanması mümkün. Eski dönemlerde işverenler bu sorgulama için vergi dairelerine gidiyorken günümüzde bunu dijital ortamdan da yapabilir. Bu anlamda e-Vergi Levhası, kişilere kolaylık sağlamaya ve çevre dostu bir yöntem sunmaya yarar.

E-Vergi Levhası sorgulama sayesinde vergi mükellefleri belgelerini diledikleri anda kontrol edebilir ve herhangi bir alıcıya hızlıca gönderebilirler. Vergi ödemekle yükümlü kişi ya da şirketlere ait temel bilgilerin bulunduğu belge, aynı zamanda mükellefin vergisini ödediğinin resmî kanıtını da sunar. Ayrıca e- Vergi Levhası çıktısı sayesinde bakanlık kontrollerinde denetimlerden daha zahmetsiz şekilde geçmek de mümkün olur.

E-Vergi Levhası Nasıl Sorgulanır?

E- Vergi Levhası sorgulama uygulaması için 2 farklı yönteminiz var: Gelir İdaresi Başkanlığı ve e-Devlet. Detaylara aşağıdan ulaşabilirsiniz;

e-Devlet Üzerinden Vergi Levhası Sorgulama

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Üzerinden E-vergi Levhası Sorgulama

T.C. kimlik numaranız ve PTT şubelerinden aldığınız şifre ile sisteme giriş yapın.

Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden sisteme giriş yapın.

“Gelir İdaresi Başkanlığı kısmına bağlı e-Vergi Levhası Sorgulama” bölümüne tıklayın.

Bilgilerinizin olduğu kısma gidin ve ardından

“Sorgulamalar” kısmına tıklayın.

Açılan pencereden sorgulamak istediğiniz firmanın sahibine ait vergi kimlik numarasını girin. Bunun alternatifi firma sahibinin T.C. kimlik numarası olabilir.

• Açılan penceredeki opsiyonlardan “Vergi Levhası Oluşturma”yı seçin.

Şirketin hangi ilde olduğu ve vergi dairesinin hangisi olduğu gibi soruları yanıtlayarak sorgulama ekranına geçiş yapabilirsiniz.

Vergi Levhanızı oluşturarak çıktısını alıp ekranı kapatabilirsiniz.

E- Devlet vergi levhası sorgulama ya da GİB sorgulama işlemi sayesinde işletmenizin vergi numarasını dakikalar içerisinde kontrol edebilirsiniz. Bu işlem, aynı zamanda söz konusu işletmede mükellef olan kişinin unvanını öğrenmenize de yardımcıdır. Aynı şekilde GİB e- Vergi Levhası sorgulama yöntemiyle de bu avantajlara erişebilirsiniz. İşletmeler, bu yöntem sayesinde ellerindeki Vergi Levhasının güncelliğini kontrol edebilir ve herhangi bir sorun hâlinde hızlıca çözüm bulunabilir.

Not: E- Vergi Levhası sorgulama, şifresiz olarak da yapılabilir. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Dairesi portalı kullanılır. Bu işlem, GİB’in resmî internet sitesi üzerinden yapıldığı için herhangi bir güvenlik açığı söz konusu olmaz.

E-Vergi Levhası Sorgulamanın Avantajları Nelerdir?

İnternet e- Vergi Levhası sorgulama yöntemiyle birçok avantaj yakalayabilirsiniz. Bu, her şeyden önce kâğıt baskı maliyetlerini sıfıra indiren bir yöntem. İşte Gelir Vergisi’ni dijital ortamda sorgulamanın verdiği avantajlardan bazıları;

  • Baskı maliyetleri derdiniz olmaz. Fiziksel Vergi Levhaları, doğrudan kâğıtlara basılır ve bu da belli bir maliyet gerektirir. Kâğıt masrafına ek mürekkep masrafı gibi ek giderler de söz konusu olur. Vergi Levhasının elektronik ortamda oluşturulması ise tüm bu masrafların yok olması anlamına gelir. Üstelik istenildiğinde e- Vergi Levhası bastırma uygulaması da yapılabilir.
  • e- Vergi Levhası sorgulama uygulaması, daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntem sunar. Bu, aynı zamanda atık miktarının ve ağaç kesiminin azaltılması gibi avantajları da sağlar. Elektronik ortamda oluşturulan levha; karbon ayak izinin minimize edilmesi, üretim enerjisinin ve su kullanımının azaltılması ve lojistik süreçlerin etkisinin düşürülmesi gibi birçok çevresel fayda vadeder.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı veya e- Devlet’ten Vergi Levhası alındığında bunu muhafaza etmek daha kolay hâle gelir. Çünkü fiziksel belgeler zaman içinde hasar alıp kullanılamaz duruma gelebilir. Ayrıca fiziksel belgelerin kaybolma riski de olur. Dijital ortamda oluşturulan belgelerde böyle bir risk bulunmaz.
  • Bir vergi mükellefi olarak e- Vergi Levhası sorgulama işlemini 7/24 gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için herhangi bir sıra ve saat beklemenize gerek yok. Bu, ayrıca çevrimiçi güncelleme kolaylığını da anlatır. Levhada herhangi bir bilginin güncellenmesinin gerektiği durumlarda bu işlem hızlıca yapılabilir. Böylece zaman kaybı da önlenmiş olur.

İnternetten şirket Vergi Levhası sorgulama, modern ve profesyonel imaj yönünden de değerli bir yöntem. Bir işletme sahibi olarak dijital Vergi Levhası kullanarak vergi durumunuzu da kolayca paylaşabilirsiniz.

E-Vergi Levhası Sorgulama için Gerekli Bilgiler Nelerdir?

E- Vergi Levhası borç sorgulama gibi birçok işlemi yaparken ihtiyaç duyduğunuz birkaç bilgi var. Bunlar;

  • Vergi kimlik numarası ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası.
  • Ad, soyad ya da unvan.
  • E- Vergi Levhası sorgulama onay kodu.
  • Mükellefin bağlı olduğu Vergi Dairesi.

Bu bilgileri kullanarak e- Devlet ya da GİB e- Vergi Levhası sorgulama yapabilirsiniz.

Not: E-Vergi Levhası sorgulama onay kodu, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan sistemde kullanılan bir güvenlik önlemi. Mükellefler, levhalarını sorgularken bu kodu kullanarak önlerine sunulan levhanın geçerliliğini ve doğruluğunu kontrol edebilirler. Bu kod, GİB’nın İnternet Vergi Dairesi portalı üzerinden levha oluşturulduğunda otomatik olarak üretilir.

E-Vergi Levhası Sorgulamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

e- Vergi Levhası sorgulama işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıdan bulabilirsiniz;

  • Bilgi girişlerini doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. Onay kodu, T.C. kimlik numarası ve Vergi kimlik numarası gibi bilgilerin doğru olmasının yanı sıra eksiksiz olması da önemli. Bunun için giriş sonrası kontrol etmeyi düşünebilirsiniz.
  • Güvenilir kaynaklar kullanılmalı. Sizin için önemli bilgileri gireceğiniz için bulunduğunuz portalın resmî olduğundan emin olun. Elektronik Vergi Levhası sorgulama, yalnızca e-Devlet üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) İnternet Vergi Dairesi portalından yapılır.
  • Sorgulama sırasında verdiğiniz kişisel bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmadığından emin olmak da önemli. Kişisel bilgilerin korunması için de yine resmî portallar dışındaki internet sitelerinin kullanılmaması gerekir. Ayrıca güvenli (https) bağlantı üzerinden işlem yapılmalı.
  • Levha üzerindeki bilgilerin doğru ve güncel olup olmadığına bakmalısınız. Özellikle onay kodu ve Vergi Kimlik numarası gibi bilgilerin güncelliği yüksek önem taşır.
  • Sorgulama işlemini internet üzerinde yaparken adımları yavaş ve dikkatli bir şekilde atmalısınız. Her bir adımda sizden istenen bilgileri acele etmeden ve kontrol ederek girebilirsiniz. Hatta sorgulama kısmına tıklamadan önce son bir kez kontrol yapabilirsiniz.

Tüm bunlara ek sonuç ekranında sunulan Vergi Levhası üzerindeki bilgilerin doğruluğuna da bakmalısınız. Yanlış ya da eksik bir bilgi tespit ettiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığı ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu