KOBİ’ler e-Defter Kullanmalı mıdır?
Finansal süreçlerin yönetimi hem zaman hem de kaynak kullanımı açısından oldukça önemli. Her şeyin dijitalleşmeye başladığı bir çağda ise geleneksel defter tutma yöntemleri süreçlerin uzamasına neden olur. Ayrıca geleneksel defter tutma yöntemleri insan hatasının da daha fazla sürece dahil olmasını sağlar. Bundan dolayı işletmelerin dijitalleşmiş çözümlerden yararlanarak süreçleri hızlı ve etkili bir şekilde çözmeleri oldukça önemli. İçeriğin devamında KOBİ’lerin e-Defter tutmak zorunda olup olmadığını ve eğer tutarlarsa bu dijital defterlerin onlara ne gibi avantajlar sunacağından bahsedeceğiz.
KOBİ’ler e-Defter Tutmak Zorunda mıdır?
KOBİ’ler için e-Defter geçme zorunluluğu 2023 yılında bazı şartlarla belirlenmiştir. Sektör ayrımı olmadan bütün işletmelerin e-Defter kullanmaya geçmeleri gerekir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek e-Defter geçiş zorunluluğu hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz:
- 2022 yılında brüt satış hasılatı 3.000.000 TL olan işletmeler Ocak 2024’e kadar e-Defter kullanmaya geçmek zorunda.
- Gayrimenkul ve motorlu araç alım satım/kiralama işleriyle uğraşan işletmeler 2022 yılında 500.000 TL hasılat yaptılarsa 2024 yılının Ocak ayına kadar e-Defter uygulamasına geçmeli.
- 2022 yılında 500.000 TL hasılat yapan ve elektronik ortamda mal/hizmet satışıyla ilgilenen kişilerin de 2024 yılının Ocak ayında e-Defter geçişi yapması gerekir.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da belediye ruhsatlı otellerin ise e-Defter uygulamasına 2023 yılında geçmeleri gerekir.
- Yukarıdaki şartları sağlamayan işletmeler de isterlerse e-Defter tutmaya başlayabilir.
Dijitalleşmenin sunduğu avantajlardan yararlanmak ve verileri bilgisayar ortamında daha rahat bir şekilde yönetmek istiyorsanız e-Defter tutmayı düşünebilirsiniz. Gönüllü olarak e-Defter uygulamasına geçiş yapmak istiyorsanız Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvurularınızı pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
e-Defter’den önce şartları sağlayan işletmelerin e-Fatura uygulamasına geçmesi gerekir. e-Fatura uygulamasına geçtikten sonra da e-Defter’e geçmelisiniz. Hem faturalarınızı hem de defterlerinizi elektronik ortamda tutarak finansal işlemlerinizi daha iyi bir şekilde yönetebilir ve her an istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Bununla beraber e-Defter tutmaya başladıktan sonra kağıt üzerinde defter tutamayacağınızı bilmelisiniz.
KOBİ’ler için e-Defter Tutmanın Avantajları Nelerdir?
e-Defter tutmak KOBİ’ler de dahil olmak üzere birçok işletmeye pek çok avantaj sunar. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek e-Defter tutmanın sunduğu avantajlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
- İlk olarak finansal süreçlerin dijital bir ortam üzerinden yürütülmesi işletmenize kolaylık sunar. Ayrıca bütün bilgiler elektronik ortamda kayıtlı olduğu için kaybolma olasılığı da oldukça düşüktür. Hasar görme ya da belirli bir kaza sonucunda belgelerin yıpranma ihtimali olmadığı için e-Defter tutmak işletmelerin günlük hayatını kolaylaştırır.
- e-Defter, genel olarak işletmelerin finansal süreçlerini daha modern bir şekilde takip etmelerini sağlar. Belirli standartlara uygun olarak hazırlanır ve geleneksel defter tutma yöntemleriyle kıyaslandığında daha güvenlidir. e-İmza gibi güvenlik önlemleriyle defterlerinizi tutarak finansal bilgilerin başka kişiler tarafından ulaşılabilir hale gelmesini engelleyebilirsiniz. e-Defter tutmak işletmelerin verimliliklerini artırmalarını sağlarken aynı zamanda önemli finansal bilgileri koruma altına almalarına yardımcı olur.
- e-Defter uygulamasının önemli avantajları arasında bazı maliyet kalemlerini ortadan kaldırması gelir. Geleneksel defter tutma yöntemlerinde kağıt, toner ya da yazıcı gibi masraflar bulunur. Bununla beraber elektronik ortamda tutulan defterlerde böyle bir maliyet yoktur. Bütün bilgiler elektronik ortamda tutulduğu için e-Defter sayesinde bazı maliyet kalemlerini düşürebilirsiniz.
- e-Defter tutarken takip etmeniz gereken bazı adımlar var. Bu adımlar, defterlerinizi uluslararası formatlara uygun olacak şekilde tutmanıza yardımcı olur. Böylece işletmeleriniz her zaman iç ve dış denetimlere hazır hale gelir.
- Oluşturulan e-Defter’e internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan ulaşılabilir. Böylece bir bilgiye ulaşmanız gerektiğinde ona kolaylıkla erişebilirsiniz. Ayrıca kolay erişilebilirlik, uzaktan da finansal süreçleri daha kolay yönetmenize olanak tanır.
2024 KOBİ’ler e-defter kullanımı birçok farklı avantaj sunar. Süreçleri dijital bir şekilde yöneterek zamanınızı daha iyi bir şekilde değerlendirebilir ve iş ortamındaki verimlilik seviyelerini artırabilirsiniz.
KOBİ’ler e-Defter Uygulamasına Nasıl Geçebilir?
KOBİ’ler e-Defter tutmaya kolaylıkla geçiş yapabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden bir form doldurarak e-Defter tutmaya başlayabilirsiniz. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek başvurunuzu nasıl yapabileceğiniz hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
- e-Defter başvurusu yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığına başvuru yapmalısınız. e-Defter Başvuru sayfasına girdikten sonra süreci başlatabilirsiniz.
- İlk önce başvuru formundaki mükellef kimlik ve adres bilgilerini doldurmanız gerekir. Formda vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası alanlarından birini doldurmalısınız. Ardından e-Defter uygulamasına başlangıç tarihi girmelisiniz. Buradaki tarih, ay ve yıl cinsindendir.
- Sonrasında e-Defter uygulamasını hangi yazılım üzerinden düzenleyeceğinizi sistem üzerinden belirtmelisiniz.
- Ticaret sicil numarası, ticaret sicil memurluğu, bağlı olunan oda, oda sicil numarası, fax numarası, internet sitesi, kanuni merkez ya da kuruluş tarihi gibi bilgiler formda yer alsa da bu alanların doldurulması zorunlu değil.
- Sonrasında işletmenizin resmi adresini bu forma girmelisiniz. Adresi tam ve eksiksiz bir şekilde girdiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca işletmenizin telefon numarası ve elektronik posta adresini de forma yazmalısınız.
- Bütün bilgileri doldurduktan sonra e-Defter geçiş süreci için irtibat kurulacak kişiye ait bilgileri girmelisiniz. Adı, soyadı, telefon numarası, cep telefonu ve elektronik posta adresi alanlarını doldurduktan sonra başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz.
- Formda yer alan ve doldurulması zorunlu olan bütün alanları doldurduktan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Sonrasında süreçle ilgili sizinle e-posta ya da telefon yoluyla iletişime geçilir.
e-Defter tutmaya geçerek işlemlerinizi dijital ortama taşıyabilir ve daha kolay bir biçimde bilgileri doldurmaya başlayabilirsiniz. Brüt hasılat şartını taşımayan KOBİ’ler için e-Defter uygulamasına geçiş zorunlu olmasa da süreçlerinizi dijital ortama taşımak için geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Başvurunuzu yaptığınız aydan sonraki ay e-Defter tutmaya başlayabilir, işlemlerinizi kolaylaştırmaya başlayabilirsiniz.