Genel

Mali Müşavir Nedir?

Mali müşavir; gerçek veya tüzel kişilerin hesaplarını düzenli olarak kontrol eden, sermaye hesabı girişlerini yapan, gerekli analizleri gerçekleştiren kişilerdir. Bu kişiler, işletmelerin ya da başka kişilerin finansal işlemlerini takip eder. Öte yandan vergi hesaplamalarını yaparak yasal düzenlemelere uygunluğu da denetler.
Bu kişilerin görevleri son derece fazladır. Vergi beyannameleri hazırlamak, muhasebe defterlerini tutmak, maaş bordrosuna ilişkin işlemleri gerçekleştirmek görev ve sorumlulukları arasında yer alır. Belirtilen görevlerin yanı sıra bu kişiler, mali danışmanlık hizmeti de verebilirler.

Mali Müşavir Nedir?

Mali müşavir, beyanname vermek ve defter tutmak başta olmak üzere birçok görev ve sorumluluğu yerine getiren meslek gruplarıdır. Bu alanda çalışmalarda bulunmak isteyen kişilerin ilk olarak eğitimlerini tamamlaması ve ilgili sınava girip başarı elde etmiş olmaları gerekir.

Mali müşavir olmak isteyen kişinin iktisat, hukuk, kamu yönetimi, bankacılık, muhasebe, işletme, maliye dallarından minimum lise mezunu olması gerekir. Ayrıca belirli aralıklarla yapılan mesleki yeterlilik sınavının kazanılması, yerine getirilmesi gereken şartlardan bir tanesidir. Sınavı başarıyla tamamlayan kişiler, 3 yıl staj yapmalıdır.

Kişi staj süresini tamamladıktan sonra tekrar bir sınava girer. Bu sınavda başarılı olması halinde mali müşavirlik ruhsatı alabilir. Ruhsatı alan kişiler Mali Müşavirlik Odasına kaydını yaptırabilir. Bu adımlardan sonra kişi, artık görevini yapmaya hazırdır.
Ayrıca kişi, minimum 10 yıl süre ile çalışmasının ardından yeminli mali müşavir sınavına giriş yapabilir. Sınavını başarıyla tamamlayan kişi ruhsatı alabildiğinden artık yeminli mali müşavirdir.

Mali Müşavirin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Mali müşavir görev ve sorumlulukları son derece fazla olup bunlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
• İşletmelerin gelir ve giderlerini ilgili deftere düzenli ve doğru bir şekilde kaydetmek
• Var olan muhasebe sistemlerini geliştirmek
• Yeni kurulan işletmelerde muhasebe sistemi oluşturmak
• Her ay sonunda banka mutabakatlarını yapmak
• Vergi, gecikme faizi gibi durumlarda uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmak
• Muhtasar beyanname başta olmak üzere çeşitli türdeki beyannameleri hazırlamak
• Her ay sonunda bordroları hazırlamak ve mükellefe göndermek
• Adres değişikliği ve faaliyet değişikliği gibi durumlarda ilgili işlemleri gerçekleştirmek
• Mali tabloları hazırlamak
• Tahakkuk fişlerini mükelleflere göndermek ve vergilerin ödenmesini sağlamak
• KDV iadesi ve sermaye arttırımı başta olmak üzere özel amaçlı raporları yazmak
• Genel kurul toplantıları için gerekli evrak işlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak
• İlgili konularda yazılı görüş bildiriminde bulunmak, gerekli olması halinde rapor düzenlemek
• SGK ile alakalı giriş / işten çıkış başta olmak üzere çeşitli bildirgeleri hazırlamak

Bu tür hususların her biri, mali müşavir olma şartlarını yerine getiren ve göreve başlayan kişilerin yerine getirmesi gereken sorumluluklar arasında yer alır.

Mali Müşavirlerin Vergi Beyannamelerindeki Rolü

Mali müşavirlerin vergi beyannamelerindeki rolü son derece önemlidir. Vergi mevzuatları birçok kişi için oldukça karmaşıktır. Bu durum, özellikle işletmeler açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir. Karmaşıklığın içerisinde kalan işletme sahipleri, vergi beyannamelerini doğru bir şekilde düzenleyemeyebilir. Bu nedenle uzman destek her zaman önemlidir.
• Mali müşavir görevleri arasında yer alan vergi beyannameleri düzenlemek, özellikle işletmeler açısından kayda değer bir hizmettir. Vergi beyannamelerinin hazırlanması sürecinde uzman desteği alınması, beyannamelerin zamanında ve doğru bir şekilde düzenlenmesini olanaklı hale getirir.
• Mali müşavir sınavını geçip alanda aktif bir şekilde göreve başlayan kişiler, vergi beyannamelerinin hazırlanması sürecinde genel olarak şu şekilde katkıda bulunur.
• Vergi mevzuatını takip eder. Değişen vergi mevzuatları hakkında bilgi sahibi olmak, mükelleflerin doğru bir şekilde bilgilendirilmesini olanaklı hale getirir. Ayrıca mükelleflerin vergi yükümlülüklerini öğrenmesini sağlar.
• Beyannameleri, ilgili yasaların belirttiği hususlara göre hazırlar. Beyanname hazırlama süreci karmaşık olabilir. Bu karmaşıklığın çözümlenmesini sağlayan uzman kişiler, mükelleflerin muafiyetlerini tespit ederek vergi yükünün minimuma indirilmesini mümkün kılar.
• Yasalara uygun şekilde beyanname hazırladıktan sonra beyannameleri ilgili vergi dairelerine zamanında ve eksiksiz bir şekilde sunar.
• Vergi dairesi, belirli zaman aralıklarında denetimlerde bulunmakta olup mali müşavirler, mükellefi temsil eder.
• Vergi planlaması yapar. Gelecekteki vergi yükünün mükellefler için azaltılabilmesi adına vergi planlamasını gerçekleştirir. Böylelikle mükellefler, vergi avantajlarından en iyi şekilde yararlanma şansı elde eder.

Vergi beyanname hazırlama sürecinde atılacak her doğru adım, mükellefin daha sonra yaşayacağı sorunların minimize edilmesini sağlar. Ayrıca dar mükellef için Türkiye’de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirme söz konusu olduğu için dar mükelleflerin de vergi beyanname hazırlama sürecinde aktif rol alması ve uzman desteği alması gerekebilir.

Resmi Defterlerin Tutulmasında Mali Müşavir Sorumluluğu

Mali müşavir resmi defterlerin doğru ve yasalara uygun bir şekilde tutulmasını sağlar. Bu nedenle mali müşavir olmak isteyenlerin resmi defterlerin tutulmasında da görev alacaklarını bilmesi gerekir.
Bu alanda çalışmalarda bulunan kişiler defterleri doğru ve sistematik bir şekilde düzenler. Yevmiye defteri, envanter defteri; düzenlenmesi ve tasdik edilmesi gereken defterlerden sadece birkaçıdır.

İşletmelerin, vergi mevzuatlarına uygun bir şekilde faaliyette bulunması gerekir. Bu nedenle uzman kişiler defter kayıtlarının vergi incelemelerine dayanabilecek şekilde tutulmasını sağlar. Ayrıca finansal tabloları hazırlar ve bu tabloların sistemli olarak analiz edilmesini olanaklı hale getirir. Bunlar arasında gelir ve bilanço tabloları yer alır.
Vergi beyannamelerinin hazırlanmasını sağlar. İşletmelerin sorumlu oldukları Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi başta olmak üzere pek çok vergi için beyannameleri doğru ve eksiksiz olacak şekilde hazırlar.

Vergi incelemeleri gerçekleştirildiği zaman işletmeyi temsil ederek gerekli belgeler ve bilgilerin ilgili kurumlara sunulmasını sağlar. Belirtilen her bir görev, işlemlerin çok daha profesyonel bir şekilde yapılması açısından önemlidir. Süreç içinde hataların en aza inmesini sağlayan uzman kişiler, sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını olanaklı hale getirir.

Mali Müşavirlikte Muhasebe ve Vergi Yönetimi

Mali müşavir, bir işletmenin finansal işlemlerini doğru ve profesyonel bir şekilde yönetmekle yükümlüdür.

Uzman kişiler, muhasebe ve vergi yönetimi kapsamında genel olarak şu adımları yerine getirir:
• İşletmelerin tüm finansal kayıtlarını tutar. Muhasebe kayıtları, işletmelerin finansal durumunun düzenli olarak takip edilmesinde son derece önemli bir yere sahiptir.
• İşletmelerin sorumlu oldukları vergileri tespit eder. Vergi hesaplamalarında bulunarak ne zaman ne kadar miktar ödeme yapılacağını belirler.
• Vergi beyannamelerinin zamanında hazırlanmasını ve ilgili kurumlara sunulmasını sağlar.
• İşletmelerin yasal yükümlülükleri yerine getirmesini mümkün kılar.

Son olarak işletmelerin finansal durumunu net bir şekilde gösteren gelir tablosu ve bilanço gibi raporları doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlar. Muhasebe ve vergi yönetimi konusunda atılan her profesyonel adım, işletmelerin geleceğe çok daha güvenli bir şekilde bakmasını destekler.

Mali Müşavirlerin Şirketlere Katkıları Nasıldır?

Mali müşavirlerin şirkete birçok farklı açıdan katkısı bulunur. Öncelikli olarak işletmelerin finansal durumları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan mali müşavirler, bunun yanı sıra şu tür konularda işletmelere fayda sağlar:
• İşletmelerin finansal raporlarını doğru ve mevzuata uygun olacak şekilde hazırlar. Ayrıca şirketin mali tablolarını analiz eder. Şirketin kârlılığı başta olmak üzere çeşitli önemli analiz sonuçlarını şirket ile paylaşır.
• Şirketin ilgili yasalara uygun bir şekilde faaliyette bulunmasını sağlar. Ayrıca vergi beyannamelerinin yasalarla uyumlu hazırlanmasını olanaklı hale getirir.
• Şirketlere finansal danışmanlık verir.
• Şirketlerin risk yönetimini çok daha profesyonel bir şekilde yapmasını olanaklı hale getirir.
• Muhasebe sistemlerinin şirketler için otomatikleştirilebilmesi için uygun yazılımları seçer.

Belirtilen hususların her biri, mali müşavirlerin şirketlere olan katkıları arasında yer alır.

Mali Müşavir Olma Şartları Nelerdir?

Mali müşavir olmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartların her biri son derece önemli olup genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
• Siyasal bilimler, hukuk, maliye, işletme ve bankacılık gibi bölümlerden mezun olmak
• Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) sınavına girmek ve sınavdan başarılı olmak
• Sınavı kazandıktan sonra ilgili alanda minimum 3 yıl süreyle staj yapmış olmak
• Kamu haklarından mahrum bırakılmamak
• Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak
• Müşavirlik konusunda daha önceden belirlenmiş olan suçlardan herhangi bir tanesini işlememiş olmak
• Ceza ve disiplin soruşturması nedeniyle memuriyetten ihraç edilmemiş olmak
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Belirtilen şartları yerine getiren kişiler, görev ve sorumluluklarına uygun olacak şekilde çalışmalarda bulunabilir.

Mali Müşavir ile Yeminli Mali Müşavir Arasındaki Farklar

Mali müşavir ile yeminli mali müşavir arasında birtakım farklılıklar bulunur. Her ikisi de Mali Müşavirler Odasına bağlı olmakla birlikte bazı konularda çeşitli farklılıklara sahip olduklarını belirtmek mümkündür. Bu farklılıklar şu şekilde sıralanabilir:
• En az 10 yıl serbest muhasebesi mali müşavirlik yapan kişiler, özel bir sınava girer ve yemin ederler. Bu sayede yeminli mali müşavir olarak görev yaparlar.
• Mali müşavirlerin muhasebe ya da ilgili bölümlerden mezun olması gerekirken yeminli olanların özel bir sınavı geçmesi ve yemin etmesi gerekir.
• Yeminli uzmanlar, mali müşavirlerin görevlerine ek olarak bilirkişilik yapma gibi sorumlulukları da yerine getirir.
• İki uzman arasındaki temel farklılıklar yukarıdaki gibidir. Bu farklılıklar, uzmanların çalışma şartları ve maaşlarına yansır.

Ayrıca mali müşavir ve muhasebeci arasında da birtakım farklılıklar bulunur. Mali müşavir muhasebeci farkı incelendiğinde muhasebecilerin veri girişi, günlük işlemler, vergi beyanname hazırlama gibi görev ve sorumlulukları yerine getirdikleri görülür. Mali müşavirlerin ise görev ve sorumlulukları son derece geniştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu