Senet Karşılığı Kredi Çekme ve Geri Ödeme Süreci Nasıl İşler?
Senetle Kredi Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır?
Senetle kredi, acil nakit ihtiyacını gidermek için henüz vadesi gelmemiş olan taşınabilirlerin bankalar ya da faktoring şirketleri tarafından bozdurulması karşılığında verilen ödenektir. Senet karşılığı kredi işleminin tamamen kanuni yollarla gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu noktada başvurular, iki farklı şekilde yapılabilir.
Senetle kredi başvurusu yapmak isteyen kişilerin tercih edebileceği ilk yöntem, ilgili kurumun bir şubesine gitmektir. Böylelikle bankaların değişen ödeme süresi, faiz oranı ve kredi şartları hakkında doğrudan şirket çalışanlarından bilgi edinebilir ve güvenli bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
Senetle borç para almak istiyorsanız ikinci yol olarak online bankacılık hizmetini kullanabilirsiniz. Bu yöntem, son derece zahmetsiz ve pratiktir. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken nokta, kredi başvurusu yapacağınız sitelerin güvenilir olmasıdır. Detaylı bir araştırma yapmadan söz konusu platformlara herhangi bir müracaatta bulunmamanız tavsiye edilir.
Senet Karşılığı Kredi Veren Yerler Hangileridir?
Senetle kredi veren yerler; bankalar, finans ve faktoring şirketleridir. BDDK tarafından denetlenen senetle kredi veren bankalar ve kurumlar bu işlem için gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Mal veya hizmet satışı ile ortaya çıkan vadeli alacaklara karşı finansman sağlayan bu kuruluşların ödenek verme koşulları farklılık gösterebilir.
Pek çok banka, teminat ve ön ödeme gibi koşullarla senet karşılığı kredi vermektedir. Ön ödemesiz senetle kredi verdiğini iddia eden birçok internet sitesi, kullanıcıları mağdur ederek haksız kazanç sağlamaktadır. Kurumsal faaliyet gösteren yasal şirketler dışında kalan kaynakların tümü illegaldir. Bu şekilde yapılan işlemler tefecilik olarak kabul edilir. Yasalar uyarınca belirtildiği üzere tefecilik suçtur. Senet karşılığı kredi veren güvenilir kurumların sunduğu olanakları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Faktoring firmalar | Karşılıklı senedi olanlar için kredi imkânı sunar. |
Dijital bankacılık hizmetleri | Kredi notu uygun olmasa da 1 ila 30 bin TL arası kredi çekilebilir. |
İpotek karşılığı kredi veren bankalar | Gayrimenkul ipoteği (konut, arsa, otomobil) karşılığında nakit ödeme yapar. |
Devlet kurumları ve sosyal yardımlaşma vakıfları | Yardım fonları ve hayırseverler aracılığı ile ödenek imkânı verir. |
Yasal yollarla senet karşılığı kredi veren kurumları tercih ederek nakit ihtiyacını güvenli bir şekilde karşılamak mümkündür. Kurumsal şirketler veya devlet onaylı platformların sağladığı çeşitli olanaklardan yararlandığınız müddetçe herhangi bir zarar uğrama riskiyle karşı karşıya kalmazsınız.
Senetle Kredi Çekmek Güvenli midir?
Senetle kredi çekmek, öncesinde kapsamlı bir araştırma yapıldığı ve doğru kurumlar tercih edildiği müddetçe güvenli bir işlemdir. Yasal olarak senet karşılığı kredi veren banka ve finans şirketleri mevcuttur. Noter onaylı senetle kredi veren bu aracılar, güvenli bir seçenek olarak öne çıkar. Üstelik bu gibi kurumların sunduğu danışmanlık hizmeti sayesinde kredi hakkında detaylı bilgi sahibi de olabilirsiniz.
Senetle Kredi Çekmenin Riskleri Nelerdir?
Senetle kredi çekmenin bazı riskleri bulunur. Söz konusu risklerin başında kredi için tahsis edilen senedin ödenmemesi gelir. Bu gibi durumlarda banka aracılığı ile protesto çekilmesi gereklidir. Kredi notunu düşürmemek ve riskli grupta yer almamak adına borcun ihtarname ardından kısa süre içerisinde ödenmesi önemlidir. Senetle kredi çekmenin genel riskleri şunlardır:
- Senedin ödeme tarihinin gecikmesi veya ödenmemesi
- Faiz oranlarına bağlı olarak ödenecek tutarın artması
- Ödeme yapılmaması hâlinde ipotek uygulanması
Bankalar, ihtiyaç sahiplerine elden senetle kredi vermemektedir. Avans veya çek ödeneği adı verilen yöntemler ile senet karşılığında kredi kullandırılır. Vadesi henüz gelmemiş bir kambiyo senediniz varsa bu doğrultuda bankaya başvurabilirsiniz. Ancak bu kurumlar, yüksek limitli krediler için mutlaka kefil veya ipotek talep eder. Kefilsiz senetle kredi çekme vaadinde bulunan kişi veya kurumlar ise bankalar nezdinde son derece riskli kabul edilir.
Senet Karşılığı Kredi Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Senet karşılığı kredi çekmek için güvenilir kurumları tercih etmek son derece önemlidir. Kredi çıkarma dolandırıcılığı gibi yasa dışı işlemler sonucu mağdur olmamak için noter onaylı banka ve şirketlere başvurmaya özen göstermeniz tavsiye edilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, kredi karşılığı verdiğiniz senedin geri ödenmesidir. Senedin geç ödenmesi ya da hiç ödenmemesi durumunda ilgili kurum tarafından ipotek edilen varlıklara el konabilir.
Senet Karşılığı Çekilen Kredi Nasıl Geri Ödenir?
Senet karşılığı çekilen krediler, genel olarak acil ve kısa süreli nakit ihtiyacını hızlı bir şekilde gidermek için tercih edilir. Firma ya da kişilerin, nakit akışına göre krediyi vadesinden önce kapatmaları ya da yeniden kullanmaları mümkündür. Bazı bankalar, faiz tutarını nakit olarak tahsil edebilir. Senet karşılığı çekilen kredi, anlaşma yapılan faiz oranı ve vade miktarı hesaplanarak geri ödenir.
Dolandırılma Tehlikesinden Korunmak için Neler Yapılmalıdır?
Senetle kredi dolandırıcılığı, özellikle sosyal medya platformları üzerinden sürdürülmektedir. Üstelik pek çok yasa dışı şahıs ya da şirket, platformlarda ve arama motorlarında daha fazla görüntülenebilmek için reklam satın alır. Bu sebeple senet karşılığı kredi alırken dolandırma tehlikesini ortadan kaldırmak için reklamla öne çıkan ya da arama sonucu ilk sıralarda görünen firmaların ilanlarına şüpheyle yaklaşmanız önerilir. Senet karşılığı kredi alırken dolandırılmamak için izlenmesi gereken yollar şunlardır:
- BDDK ve noter onaylı güvenilir kurumları tercih etmek
- Sosyal medya ve arama motorlarında reklam veren kişilerden uzak durmak
- İlettikleri hesaba para yatırmanızı talep eden kişilere güvenmemek
Kara listede olduğunuz takdirde dahi her bankadan kredi alabileceğinizi taahhüt edenler, genellikle tefecilik faaliyeti gösteren yasa dışı oluşumlardır. Senetle kredi dolandırıcıları tarafından mağdur edilmemek ve suça ortak olmamak adına bu gibi tavsiyelerden de kaçınmanız tavsiye edilir.