Muhasebe

Stagflasyon Nedir? Sonuçları Nelerdir?

Stagflasyon, durgunluk ve enflasyon olarak bilinen iki zıt durumun aynı anda yaşanması halidir. Ülkelerin ekonomisinde yüksek işsizlik, yavaş büyüme ve fiyatların artması gibi durumların aynı anda görülebilir. Durgunluk olarak bilinen ekonomik hal, bir ülkedeki ekonomik büyümenin yavaşlaması ya da durmasını ifade eder. Bunun yanı sıra işsizlik arttığında da durgunluk dönemi ortaya çıkar.

Stagflasyon kapsamında yer alan enflasyon ise fiyatlarda belirgin bir şekilde artma olarak tanımlanabilir. Bu artış sürekli hale gelir. Dolayısıyla ülke içerisinde mal ve hizmetlerin fiyatlarında bir netlik oluşmaz. Daimi artış ortaya çıktığından insanların alım gücü azalır. Stagflasyon döneminde yatırım başta olmak üzere pek çok konuda çeşitli zorluklar ön plana çıkabilir. Bu nedenle özellikle yatırım yapacak kişilerin dönemin olumsuzlukları hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olması gerekir. 

Stagflasyon Nedir?

Stagflasyon, bir ülkenin ekonomisinde hem durgunluk hem de enflasyonun aynı anda görülmesidir. Bu tür bir durumda genel olarak işsizlik artar ve fiyatlar da sürekli olarak yükselir. Bu yükseliş, birçok açıdan sıkıntılı süreçleri ifade eder. Özellikle belirsizlik ortaya çıktığından kişiler, ellerindeki paranın değerini nasıl koruyacaklarını bilemeyebilir. Bu nedenle özellikle enflasyon ve durgunluğun aynı anda yaşandığı dönemlerde yatırım araçlarının doğru bir şekilde tercih edilmesi gerekir.

Stagflasyon döneminde altın, emtia ve gayrimenkul gibi yatırım araçlarına odaklanılması ideal olabilir. Enflasyona karşı güvenli bir liman olarak kabul edilen altın, genellikle kişinin elde ettiği kazancı korumasını sağlar. Bu nedenle stagflasyon altın ilişkisi son derece özeldir.

Belirsizliğin hakim olduğu dönemlerde doğal gaz ve bunun gibi emtialar değer kazanabilir. Ayrıca gayrimenkul de iyi bir yatırım aracı olarak görülebilir. Bu nedenle uzun vadede enflasyona karşı parasını korumak isteyen kişiler daha çok gayrimenkul alımına yönelir. Ayrıca büyüme potansiyeline sahip sektörler üzerinden yatırım yapılması da yüksek kazancı olanaklı hale getirebilir. Dolayısıyla stagflasyon sonuçlarının olumsuz getirilerinden daha az etkilenmek için doğru yatırım araçlarına yönelmek önemlidir. 

Stagflasyonun Nedenleri Nelerdir?

Stagflasyon birçok nedenden ötürü meydana gelebilir. Stagflasyon nedenleri ana hatlarıyla şu şekilde özetlenebilir:

  • Para arzının üretimden fazla olması
  • Finansal krizler
  • Ürün ve hizmete olan talepte keskin bir düşüş görülmesi
  • Tüketicilerin beklentilerinin değişmesi
  • Küresel anlamda ortaya çıkan ekonomik şoklar
  • Ülkelerin para politikalarındaki çeşitli hatalar
  • Döviz kurunda istikrarsızlığın meydana gelmesi
  • Tüketim oranının ve fiyatların hızlı bir şekilde artması

Stagflasyon nedenleri, ülkeler açısından ciddi sorunlardır. Özellikle işsizlik oranının artması, geçim sıkıntılarına neden olabilir. Ayrıca vatandaşların alım güçleri ciddi oranda düşer. Bu durum, farklı sektörlerde yer alan şirketlerin de faaliyetlerine istikrarlı bir şekilde devam edememesi anlamına gelebilir. 

Stagflasyonun Sonuçları Nelerdir?

Stagflasyon sonuçları hem bireyler hem de ülkeleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle ciddi sonuçların ortaya çıkabildiğini belirtmek mümkündür. Stagflasyon krizi sonrasında meydana gelebilecek durumlar ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek enflasyonun görülmesi, insanların alım güçlerinin ciddi oranda düşmesi ile sonuçlanabilir. Genellikle sabit gelirli kişiler için bu durum son derece problemlidir.
  • İnsanların geleceğe dair güvensizliklerinde artış meydana gelir. Özellikle iş kaybı korkusu ortaya çıkar. Bu durum, zaman içinde insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiler.
  • Konut ve araba alımlarında sıkıntılar meydana gelir. Dolayısıyla insanların yaşam kalitelerinde düşüş ortaya çıkar.
  • Bu tür dönemlerde güvenli yatırım araçları sınırlı olduğundan yatırımlarda azalma meydana gelir.
  • Düşük talepler, üretimlerin sınırlanmasına neden olur. Ayrıca yüksek maliyetler, üretimleri olumsuz yönde etkileyen hususlar arasında bulunur.
  • İşsizlikle mücadele ve ekonomik büyümeye müdahale edebilmek için devletler daha fazla harcama yapmak durumunda kalabilir. Bu durum, devlet bütçesinde açığa neden olabilir.
  • Ülkedeki belirsizliğin artması, yabancı yatırımcıların ülkeden gitmesine sebebiyet verebilir. Bu da uzun vadede yüksek cari açık oluşmasına sebebiyet verebilir. 

Bu tür hususların tamamı hem bireyleri hem de ülkeyi olumsuz yönde etkilediğinden son derece önemlidir. Dolayısıyla stagflasyondan korunma yöntemlerinin ivedilikle uygulanması gerekebilir. 

Stagflasyonun Ekonomiye Etkileri 

Stagflasyon ekonomiye ciddi anlamda olumsuz etkilerde bulunduğundan bu durum, birçok konuda ülkenin sorun yaşaması anlamına gelebilir. Stagflasyon tanımı gereği hem durgunluk hem de enflasyonun aynı anda yaşanması olduğundan genel olarak ekonomiye etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ekonomik büyüme yavaşlar. Bu durum, işsizlik oranlarının ciddi oranda artmasına neden olur.
  • Özellikle yabancı kaynaklı yatırımlar azaldığından büyümede yavaşlama meydana gelir.
  • Talepte düşüş görülür. Bunun yanı sıra üretim maliyetlerinde artış meydana gelir. Bu durum, fiyatların yükselmesi anlamına gelir. İnsanların alım gücü azalarak toplumdaki huzursuzluk artar.
  • Ülkede belirsizliğin artması, girişimciliğin azalmasına neden olur.
  • Gelir dağılımında eşitsizlikler ortaya çıkar. Yüksek enflasyon genellikle sabit gelirlileri çok daha fazla etkileme potansiyeline sahiptir.
  • Yüksek işsizlik, enflasyon gibi olumsuzluklar; sosyal huzursuzlukların artmasına neden olur.

Belirtilen hususlar, stagflasyonun görüldüğü ülkelerde huzursuzluğun baş göstermesine sebebiyet verir. Bunun yanı sıra ekonomik anlamda belirsizlikler ortaya çıkar. Bunların tamamı, bu tür ülkelerde yenilikçi çözümlerin geliştirilmesini zorunlu kılar. 

Ayrıca stagflasyon resesyon olarak bilinen ekonomideki iki zorlu durum da finansal piyasalarda olumsuz etkilere neden olabilir. Ekonomide enflasyon ve işsizliğin artması, aynı zamanda belirsizliğin görülmesi stagflasyon olarak tanımlanır. Bunun yanı sıra resesyon, ülkedeki genel ekonomik faaliyetlerin belirli bir süreliğine düşüşe geçmesidir. Resesyon stagflasyon farkı, belirtilen olumsuz durumlara neden olan hususların farklı olmasıyla ortaya çıkabilir. Resesyonun nedenleri talepteki düşüş ve finansal kriz gibi nedenlerdir. Ayrıca resesyonda enflasyon çoğunlukla düşük seviyelerdedir. Öte yandan stagflasyonda ise enflasyon yüksek seviyelerde olur. Bu tür durumlarda firmaların kâr marjı düşebilir.

Stagflasyon Dönemlerinde Enflasyon ve İşsizlik İlişkisi

Stagflasyon dönemlerinde enflasyon ve işsizlik arasında sıkı bir ilişki bulunur. Yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik bir arada görülür. Normalde klasik ekonomik teori ve Philips eğrisi, enflasyon ve işsizlik arasında ters bir ilişkinin meydana geldiğini vurgular. Fakat stagflasyon dönemlerinde bu durumun tam tersi ortaya çıkar.

Bu tür dönemlerde enflasyonun yükselmesine paralel olarak işsizliğin de arttığı görülür. Bunu şu şekilde açıklamak mümkündür: Enflasyon beklentilerinde artış meydana geldiği için işçilerin ücretlerindeki talepler değişir. Bu durumda işletmeler fiyatlarını yükseltmek durumunda kalır. Belirtilen durumların tamamı, durgunluk döneminde enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişkiyi çok net bir şekilde açıklar. Dolayısıyla bu dönemin olumsuz etkileri daha çok bireylerde görülür. 

Stagflasyonun Finansal Piyasalardaki Sonuçları

Stagflasyonun finansal piyasalara etkisi oldukça büyüktür. Öncelikli olarak enstrüman değerlerinde değişiklikler gözlemlenir. Bu değişiklikler, daha çok dalgalanma şeklinde ortaya çıkar. Şirketlerin kârlılıklarında düşüş meydana gelir. Ortaya çıkan düşüş, hisse senedi fiyatlarında da düşüş eğiliminin baş göstermesi anlamına gelir. Enerji ve gıda başta olmak üzere çeşitli emtiaların fiyatlarında daha çok yükselme ortaya çıkar. Fakat durgunluk, taleplerin azalmasına sebebiyet verebilir. Doğal olarak bu durum da emtia fiyatlarında birtakım belirsizliklerin ortaya çıkması anlamına gelebilir.

Yatırımcılar, belirsizliğin olduğu bir ülkede hangi tür yatırım araçlarını kullanmaları gerektiği konusunda kararsız kalabilir. Dolayısıyla riskli varlıklardan uzaklaşıldığı görülür. Bunun yerine altın ve dolar gibi daha güvenli limanlar tercih edilir. Stagflasyon altın arasındaki ilişki bu nedenle doğru orantılıdır. 

HangiKredi, finansal konularda sağladığı detaylı bilgiler ile stagflasyon döneminde paranızı yönetmenizi kolaylaştırabilir. Bankalar gibi finansal kurumlara kolay erişim sunarak mali ihtiyaçlarınızı karşılamanıza da katkı sağlar. Siz de HangiKredi uzmanlığından yararlanarak zorlu ekonomik koşulları daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu