Hukuk/Vergi

Vergi Numarası Nasıl Sorgulanır?

Vergi numarası sorgulama ve alma gibi konular, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin merak ettiği konuların başında gelir. Bu numara, bireysel mükellefleri ilgilendirdiği gibi şirketler için de değer taşır. Vergi ödemeleri ve beyanname uygulamaları başta olmak üzere birçok işlemde söz konusu olan vergi numarası sorgulama uygulamasının nasıl yapıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu uygulamayı adım adım keşfetmek için yazının devamını inceleyebilirsiniz. İşte “Vergi numarası nedir ve nasıl sorgulanır?” gibi soruların cevabı…

Vergi Numarası Nedir?

Vergi kimlik numarası, vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin sorumluluklarını yerine getirirken (vergilerini öderken) kullandıkları kimlik numarası olarak nitelendirilir. Bu numara 10 haneli olur ve başka kişi ya da kurumlar tarafından kullanılamaz, yalnızca söz konusu kişiye ya da kuruma özgü verilir. Yapılan hareketlerin kayıt altına alınması sağlayan bu numaranın sıkça kullanıldığı prosedürleri aşağıda bulabilirsiniz;

  • Sigortacılık,
  • Bono, çek, senet ve havale,
  • Bankacılık işlemleri,
  • Kredi kartına konu olan uygulamalar,
  • İcra takipleri,
  • Finansal kiralama,
  • Tapu ve tescil işlemleri.

Vergilendirme kapsamındaki diğer tüm ticari uygulamalar da bu numaranın kapsamına girer. Örneğin;

  • Vergi ödemesi,
  • Vergi borcu sorgulama,
  • Vergi beyannamesi,
  • Vergi iade talebi,
  • Vergi denetimleri,
  • Vergi mükellefinin faaliyet takibi.

Vergi numarasının alınmasının ülkemizde zorunlu olduğunu da hatırlatalım. Kişilerin şahıs şirketleri bulunmuyorsa yani bir gerçek kişi söz konusuysa bu noktada bankalarla sürdürülen finansal ilişkilerde de aksaklık olabilir.

Vergi Numarası Nasıl Alınır?

Vergi kimlik numarasına sahip olmak isteyen gerçek kişiler, nüfus cüzdanının aslı veya noter tasdiği olan fotokopisiyle bulunduğu bölgedeki en yakın Vergi Dairesine başvurması gerekir. Bu kuruma kimlik bilgilerini ve evraklarını ibraz edebilir ve yapılan birkaç işlem sonrasında vergi kimlik numarası sahibi olabilirler. “Firma VKN nedir ve nasıl alınır?” sorusunun yanıtı ise biraz daha farklı.

Türkiye Cumhuriyeti vergi kimlik numarası sahibi olmak isteyen tüzel kişiler ise kuruluş sözleşmelerini ya da tescil talepnamelerini alarak şirketlerinin bulunduğu yerdeki Vergi Dairesine başvurmalı. Burada yapılan çeşitli işlemler sonucunda vergi kimlik numarası alınabilir. Ayrıca e- Devlet üzerinden VKN sorgulama ve kayıt olma gibi işlemlerin yapılabileceğini de hatırlatalım.

Vergi Kimlik Numarası Kaç Haneden Oluşur?

Her vergi mükellefine, vergi kimlik numarası sorgulama yapılırken kullanılan bir numara verilir. Bu noktada Vergi Dairesi numarası 10 haneli olur ve Gelir Vergisi mükelleflerinin yanı sıra farklı şirket türleri için de geçerlilik taşır. Vergi kimlik numarası sorgulama işlemlerinde kullanılan bu 10 haneli yapı, özellikle Vergi Dairesi yetkilileri tarafından hızlıca işlenebilir ve uygulamaların kolayca yapılmasını destekler. Ayrıca bu numara, e-Beyanname süreçlerine kolaylık sağlayarak bu işlemlerin sorunsuz şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. Sonuç olarak her gerçek ve tüzel kişinin Vergi numarası özeldir ve iyi bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir.

Vergi Numarası Sorgulama Nedir?

Vergi no sorgulama, ülkemizde vergi mükellefi olan kişilerin üzerlerine kayıtlı olan vergi kayıt numarasını doğrulama işlemi olarak tanımlanabilir. Her vergi mükellefi için özel olarak tanımlanan bu numara, vergiye konu olan tüm işlemlerde kullanılır ve bu numara olmadan herhangi bir işlem yapılamaz. Vergi numarası sorgulama uygulaması için e-Beyanname gibi farklı sistemler geliştirilmiştir.

Vergi numarası öğrenme işlemi, çoğunlukla yeni işe başvuranların ya da herhangi bir işlemin yapılması sırasında kayıt numarasının doğruluğunu kontrol etmek gibi çeşitli amaçlarla yapılır. Gerçek kişi ya da şirket vergi numarası sorgulama işlemi, en yakın Vergi Dairesi müdürlüğünde yapılacağı gibi e- Devlet sisteminden ya da İnteraktif Vergi Dairesi web sitesinden de gerçekleştirilebilir.

Vergi Numarası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Vergi kimlik numarası sorgulama işlemi için 3 farklı öne çıkan yöntem var. Bunları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz;

İnteraktif Vergi Dairesi Dijital
E-Devlet Sistemi Dijital
Vergi Dairesi Müdürlüğü Fiziksel

İnteraktif Vergi Dairesi

İnteraktif Vergi Dairesi, günümüzün en çok kullanılan yöntemlerinden biri. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanıp kullanıma sunulan bu online hizmet platformu, vergisel işlemlerin zaman ve mekândan bağımsız yapılmasını sağlar. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden vergi kimlik numarası sorgulamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • Linke tıklayarak siteye giriş yapın.
  • Web siteye erişim sağladıktan sonra kayıtlı kullanıcıysanız şifre ve kullanıcı adı ile giriş yapın.
  • Kayıtlı kullanıcı değilseniz kayıt oluşturun.
  • Ardından sisteme giriş yapın ve “Vergi Numarası Sorgulama” bölümüne ulaşın. Burası ana menüde ya da hizmetler bölümünde yer alır.
  • İlgili yere girdikten sonra gerekli bilgileri girmeye başlayın. T.C. Kimlik Numarası ve vergi no gibi bilgileri girmelisiniz.
  • Ardından sorgulama sonucunu görüntüleyin.
  • Kısa süre sonra vergi numaranızı ekranda görebilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi dijital platformu üzerinden yapılan bu işlem, işlemlerin hızlı ve kolay şekilde yapılmasına imkân tanıyarak sıra bekleme derdini ortadan kaldırır. Mükellef olarak Vergi İdaresinde sıra beklemeden ve bunun için uzun saatleri içeren zaman ayırmadan işlem yapabilirsiniz. Böylece zaman tasarrufu ve mekân esnekliğine sahip olabilir, işlerinizi daha verimli şekilde halledebilirsiniz.

E-Devlet Sistemi

Vergi kimlik no sorgulama, e- Devlet üzerinden de kolayca yapılabilir. Esasında birçok mükellef, çevresine “Vergi numarası nasıl öğrenilir?” sorusunu yönelttiğinde daha çok “e- Devlet kapısı üzerinden” yanıtını alır. Türkiye’deki mükellefler için son derece pratik bir yöntem olan e- Devlet sistemi, kamu hizmetlerinin yanı sıra vergi numarası sorgulamanın da ideal adresi olarak öne çıkar. İşte bunun adımları;

  • Sorgulama için e- Devlet web sitesine giriş yaparak başlayın.
  • Bu noktada şifreniz varsa T.C. kimlik numaranızı ve e- Devlet şifrenizi kullanabilirsiniz.
  • Şifreniz bulunmuyorsa PTT şubelerine başvurarak şifre talebinde bulunmanız gerekir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “vergi numarası sorgulama” yazın.
  • İlgili hizmeti bulduktan sonra sorgulama sayfasına ulaşın.
  • Sorgulama sayfasına, gerekli bilgileri girmeye başlayın. Bu aşamada bilgileri eksiksiz ve doğru girmeye özen göstermelisiniz.
  • Ardından sorgulama sayfasına erişebilirsiniz. Burada kısa süre içinde vergi numaranıza ulaşabilirsiniz.

e- Devlet kapısı üzerinden yapılan sorgulama işlemi, dijitalde yapılan güvenli ve hızlı yöntemlerden biridir. Mükelleflerin kişisel bilgilerini koruyan bu uygulama, zaman ve mekân konusunda da esneklik sunar. Ayrıca bu sorgulama için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Bu yöntemde ihtiyaç duyduğunuz tek kaynak, internet erişimi ve kişisel bilgileriniz.

Vergi Dairesi Müdürlüğü

Ülkemizdeki Vergi Dairesi müdürlüklerini kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bilhassa çevrimiçi hizmetlere erişim sağlayamayanlar için bu yöntem uygun olabilir. Aynı şekilde daha geleneksel yolları uygulamayı tercih eden mükellefler de bu yöntemi düşünebilir. İzlenmesi gereken adımlar;

  • Bulunduğunuz bölgedeki en yakın Vergi Dairesi müdürlüğüne ulaşım sağlayın. Şahsen ziyarette bulunmanız gerekir.
  • Sorgulama işlemi için yanınızda T.C. Kimlik Numaranızı içeren bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport) olmalı.
  • Tüzel bir kişi olarak başvuru yapıyorsanız şirketin yetkili temsilcisi olduğunuza dair belgeleri ve şirketin ticarî sicil numarasını yanınıza almalısınız.
  • İlgili birimde sıranız geldikten sonra sizinle ilgilenen görevliye vergi kimlik numarası sorgulama talebinizi söyleyebilirsiniz. Görevli, kimlik bilgisi gibi gerekli envanterleri kontrol ettikten sonra talebinizi inceler.
  • Vergi numaranız, kısa bir bekleme süresinden sonra sözlü veya yazılı olarak tarafınıza bildirilir. Unutma gibi durumlara karşı görevliden numaranızı yazılı olarak istemeyi düşünebilirsiniz.

Vergi Dairesi müdürlüklerine başvurularak yapılan sorgulamalar, bilhassa teknolojiye erişim konusunda sıkıntı yaşayanların favori yöntemi olarak öne çıkar. Mükelleflere doğrudan, kişisel ve nispeten daha verimli hizmet alma fırsatı da sunan Vergi Dairesi müdürlükleri, sıra bekleme ve zaman kaybetme gibi eksilere de sahip. Sizin için öncelikli olan faktörleri göz önünde bulundurarak sorgulama işlemini yapacağınız yöntemi seçebilirsiniz.

Şirket isminden vergi numarası sorgulama gibi uygulamalar, özellikle tüzel kişilerin vergi numaralarını hızlıca sorgulamak için yaptığı işlemler grubunda yer alır. Bunun için dijital platformlar kullanılabileceği gibi fiziksel yöntemler de değerlendirilebilir. İşini garantiye almak isteyen ve vakit darlığı yaşamayan kişiler, vergi no doğrulama ve sorgulama gibi işlemleri bulunduğu ilçenin Vergi Dairesi müdürlüğünden yaptırabilir.

Yabancı Vergi Numarası Nasıl Alınır?

Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde vergi numarası alması, özellikle çeşitli şirket türlerinin kurulumu için ön koşullar arasında bulunur. Gelir vergisi mükellefiyeti olan bu kişilerin ilk iş Türkiye’de kayıtlı bir işveren ile çalışma durumunu ayarlaması gerekir. Türkiye’de çalışma izni almak ve bu izni Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü’nde teyit etmek de yapılması gerekenlerdendir. Konu ile ilgili adımlar için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz;

Çalışma izni, yabancı uyruklu kişinin işvereni tarafından alınır.
İzin belgesi ve yabancı uyruklu kişiye ait tüm kimlik bilgilerinin Vergi Dairesine kaydı sağlanır.
Yabancı uyruklu kişi, ülkemizdeki Vergi Dairesi müdürlüklerine başvurarak vergi no alabilir.
Görevli Vergi Dairesi müdürlükleri, bu kişiye gereken belgeyi verme konusunda destek olur. Ayrıca bu noktadan sonraki işlemler de Vergi Dairesi tarafından yapılır.

 

Vergi numarası sorgulama için ilgili kurumlara başvuran yabancı uyruklu kişiler için bir yöntem daha var: İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden kimlik numarası talep etme. İşte adımlar;

  • Bunun için linke tıklayarak siteye giriş yapılabilir.
  • Sonrasında “Yabancılar için Potansiyel Vergi Kimlik Numarası” kısmına tıklanarak açılan penceredeki form doldurulabilir.
  • Bu aşamada pasaportun fotoğraflı sayfasının görseli eklenmeli ve ardından “Tamam” butonuna tıklanmalı.
  • Ayrıca formun eksiksiz ve doğru şekilde doldurulduğundan da emin olunmalı.

Yukarıda verilen yöntemleri inceleyerek “Yabancı uyruklu kişiler için vergi numarası nasıl alınır?” sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Ancak daha detaylı bilgi arıyor ve tüm sürecin yönetimi için uzman bir kişiden destek almak istiyorsanız Kobi Asistan yanınızda! Vergi numarası sorgulama uygulaması, bireysel ve kurumsal fark etmeksizin bazı zamanlarda karmaşık olabilir. Doğru bilgilere ulaşılmaması gibi hâllerde sürecin yanlış yönetilmesi söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için işlemlerin nitelikli bir şekilde yönetilmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu