Ticari Konut / İş Yeri Kredisi Nedir?
Birey ya da işletme sahibi olarak finansal ihtiyaçlarınızı en pratik ve hızlı şekilde gidermek istediğinizde banka kredileri yardımınıza koşar. Nakit gereksinimlerinde başvurulan ilk kaynak olan bankalar, kredi ürünlerini ticari ve bireysel tanımlı iki kategoriye ayırır. Ticari faaliyet amaçlı kullanımlarda ticari krediler ön plana çıkar. Ayrıca ticari konut ve iş yeri kredileri de özellikle yatırım kapsamında değerlendirebileceğiniz finansal kaynaklar arasında bulunur. Yazının devamında ticari, ticari konut/iş yeri kredileri hakkında detaylı bilgileri ve bu türdeki kredilerin bireysel kredilerle ayrıldığı bazı temel noktaları bulabilirsiniz.
Ticari Kredi Nedir?
Bankaların işletme/iş yeri sahiplerine finansal ihtiyaçlarını karşılamaları ve faaliyetlerinin kapsamını büyütüp gelişmeleri amacıyla sundukları kredi türüne ticari kredi denir. Ticari krediler birden fazla kategoride yer alır. Zaman zaman ticari kredi alabilmek için teminat göstermek gerekebilir.
Ticari Kredi Türleri Nelerdir?
Ticari kredi türleri temelde 5 kategoriye ayrılır. İşletme ihtiyacınıza göre hangi kredi türüne başvurmanız gerektiği hakkında isabetli bir karar alabilirsiniz. Bankalar ise hem geri ödenme sıklığına hem de işletme ihtiyaçlarına bakarak ticari kredileri çeşitlendirirler.
Ticari kredi türleri şunlardır:
Teminatlı Ticari Kredi
İşletme sahipleri tarafından en çok kullanılan kredi türü teminatlı ticari kredidir. Bankalar uygulamada teminatlı ticari kredi vermekte pek tereddüt etmezler. Banka açısından risk düşüktür çünkü çoğunlukla düşük faiz ve teminat karşılığında kredi kullandırır. Teminatlı ticari kredi çekerek bankaya daha sonra aldığınız krediyi geri ödeyebileceğinize dair somut güvence sunarsınız.
Spot Kredi
Bulunulan dönemin piyasa koşullarına göre belirlenen; anlaşma boyunca faiz oranı, ödeme tutarı ve vadenin sabit kaldığı kredi türüne spot kredi denilir. Kredi vadesi bittiğinde anapara, vergi ve faiz oranını bankaya ödersiniz. Bankalar tarafından işletmelere sunulan çoğu kredi spot kredi kategorisinde yer alır. Genellikle bu krediler büyük ölçekli firmalar tarafından çekilir ve kısa sürede kapatılır.
Borçlu Cari Hesap (Rotatif Kredi)
Piyasadaki faiz oranı değişikliklerine duyarlı, işletme ve bankanın anlaştığı bir limit dahilinde kullanılabilen kredi türüne rotatif kredi denir. Rotatif krediler temelde acil ve kısa süreli nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak için sunulduğundan ne zaman isterseniz dilediğiniz tutarda kullanıma açıktır. Faizleri genellikle sabit değildir ancak bazı durumlarda sabit faizli olan krediler de sunulabilir.
Rotatif kredi faizleri dönem sonunda yansıtılır. İsterseniz krediyi vadesinden önce kısmen veya tamamen kapatabilirsiniz. Tercih size kalmış. Bu türdeki ticari krediler işletmenin anlık nakit ihtiyacına yönelik olduğundan esnek geri ödeme koşullarından yararlanabilirsiniz. Kredi vadesi genellikle 12 aydır.
Açık Kredi
Bankaların güvendikleri işletmelere sunup teminat talep etmedikleri kredi türü ise açık kredidir. Açık kredi çok yaygın olarak kullanılmaz çünkü risk taşır. Bankanın güvendiği bir müşteriyseniz sadece imza karşılığında açık kredi çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra kredi limitlerini, koşullarını banka belirler.
Gayrinakdi Krediler
Krediler genellikle nakit ihtiyaçları karşılamaya yönelik sunulsa da bir kısmı gayrinakdi özellik taşır. Gayrinakdi krediler özetle nakit olmayan kredi türüdür. Özellikle ithalat ve ihracat sektöründe çalışıyorsanız gayrinakdi kredilerden yararlanabilirsiniz. Gayrinakdi kredilerin mantığı, bankaların işletmenizin mal ya da yeni bir iş alımı için size garantörlük yapmasıdır. Böylece iş yaptığınız firmalara güvence sunulur.
Ticari Konut/İş Yeri Kredisi Nedir?
Ofis, mağaza, fabrika binası, depo gibi ticari faaliyetlerle bağlantılı olan konutların/gayrimenkullerin alımı için sunulan kredi türleri ticari konut/iş yeri kredisi kapsamına girer. Ticari konut ya da iş yeri kredisi bu tarzdaki gayrimenkullerin alımını finanse edebilmenize yardımcı olur.
Yatırım amaçlı olarak iş yeri niteliğinde bir gayrimenkul almayı hedefliyorsanız yatırım amaçlı bireysel iş yeri kredilerinden de faydalanabilirsiniz. Bu durumda ticari faaliyet amacı olmadan sadece yatırım amaçlı (İş yeri niteliğindeki konutu, gayrimenkulü vb. kiraya vermek vb.) konut satın alma söz konusudur. Belirtilen türdeki kredilerin ismi bankaya göre değişebilir.
Ticari Konut/İş Yeri Kredisi Koşulları Nelerdir?
Ticari konut/iş yeri kredisi koşulları bankaya bağlı değişir. Genel olarak ticari konut/iş yeri kredileri 120 ay gibi uzun vadeli geri ödeme planıyla çekebileceğiniz kredi türleri arasında yer alır. Faizler de çoğunlukla düşük ve avantajlıdır. Banka gerekli görürse sizden ek teminat talep edebilir. Ticari konut ya da iş yeri kredilerinde genellikle satın alacağınız gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir ve exptersizce belirlenen değerinin belirli bir tutarı kullandırılır.
Ticari Konut/İş Yeri Kredisi Almanın Avantajları
- Ticari konut kredisi ile iş yeri sahibi olmayı amaçlıyorsanız çoğu bankanın esnek ödeme koşullarından yararlanarak size uygun bir geri ödeme planı oluşturabilirsiniz. Ticari konut kredilerinde aylık, 3 aylık, 6 aylık, 12 aylık gibi çok çeşitli vade imkanları sunulur.
- Çoğu ticari konut kredisi uzun vade ve düşük taksit tutarı avantajları ile kullandırılır. Kendi bütçenize göre zorlanmadan ödeyebileceğiniz taksit tutarlarını belirleyerek kredi vadenize karar verebilirsiniz.
- Ticari konut kredileri için bankalar genellikle online başvuru sistemini açık tutar. Bu da hızlı ve pratik şekilde kredi başvurusunda bulunabilmenizi sağlar.
Ticari Kredi Alma Şartları
- Ticari kredi kullanabilmek için faal bir şirketinizin olması gerekir.
- Geçmiş dönemlerdeki ticari kredi kullanımlarınızda notunuzun yüksek olması kredi almanızı kolaylaştırır. Zamanında ve tam olarak ödenen krediler ödeme gücünüzü yüksek gösterir.
- Bankalar ödeme gücünüzü ve dönemsel işletme finansal raporunu analiz ettikten sonra size kullandırabileceği ticari kredi tutarını belirler.
Ticari kredi alma şartları bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir. Genel itibarıyla ticari kredi notunuz ve işletmenizin finansal raporları kredi çekebilmenizde etkin rol oynar.
Ticari Kredi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Ticari kredi başvurularında sunmanız gereken evraklar bankaya bağlı olarak değişebilir. Genel koşullar doğrultusunda bankaya iletmeniz gereken belgeler ise şunlar:
- Şirket vergi levhası
- İmza sirküleri
- Ticaret Odası kaydı ya da Resmi Gazete nüshası
Ticari Kredi Yapılandırılır mı? Yapılandırma Şartları Nelerdir?
Aldığınız ticari krediyi geri ödemekte zorluk yaşarsanız “Finansal Yapılandırma Çerçeve Anlaşması” ile ödeme planınızda bazı değişiklikler yapılabilir. Ticari kredi yapılandırmasından faydalanmaya karar verirseniz size aşağıdaki gibi kolaylıklar sunulur:
- Şirketinize ilave kredi çıkarılması
- Şirket kredinizin yenilenmesi
- Kredinin vadesinin uzatılması
- İstihdama katkıda bulunmaya devam etmeniz için destek sağlanması
- Borca bağlı anapara, faiz, kar payları, gecikme cezalarından doğan alacaklarda indirime gitme veya bunların kısmen/tamamen kaldırılması
Ticari kredi yapılandırmasına başvurduğunuz takdirde banka işletmenizin mali durumunu analiz ederek yapılandırmaya uygun olup olmadığına bakar. Genellikle öne çıkan kriterler arasında işletmenin ekonomiye katkıda bulunması ve borç ödemedeki zorluğun geçiciliği yer alır. Eğer şirketiniz iflas ettiyse ve borçlarınızı geri ödeyebileceğinize dair güvence sunamazsanız yeniden yapılandırma koşullarından faydalanamazsınız.
Bireysel Kredi Nedir? Ticari Kredi ve Bireysel Kredi Farkı
Bireysel kredi genel olarak ticari amaçlı verilen kredilerin dışında kalan kredi türüdür. Örneğin eğitim, alışveriş, evlilik, seyahat, beyaz eşya alımı, taşınma vb. birçok nedenle bireysel kredi çekebilirsiniz. Bireysel krediler hemen her alanda kullanılabilir ve bankaların en popüler ürünleri arasında yer alır. Geniş kapsamlı vade seçenekleri ve tutarlardan yararlanabilirsiniz.
Başlıca bireysel kredi türleri arasında ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, ipotekli ihtiyaç kredisi ile konut kredisi bulunur. Ticari kredi ve bireysel kredi arasındaki fark krediyi kullanan tarafından şekillenir. Ticari krediler yalnızca işletmelere sunulurken, bireysel/normal kredi gerçek kişilere verilir.