GirişimcilikHukuk/Vergi

E-Ticarette Güven Damgası Nedir?

Nasıl Alınır?

E-ticaret, her geçen gün daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilen satış mecralarından biridir. Ancak günümüzde kullanıcılar, hala e-ticaretin güvenliği konusunda çeşitli endişelere sahiptir. Bu noktada güven damgası uygulaması devreye girer. Güven damgası, kredi kartı ile yapılan sanal alışverişlerde kullanıcıların güvenlik ihtiyacını giderir, hizmet kalitesinin korumasını sağlar. Damgaya sahip olan e-ticaret siteleri, müşterilerin güven duygusunu pekiştirerek satışlarını artırma başarısı gösterir. Ayrıca damga marka itibarını güçlendirerek rekabette öne çıkmaya imkan sunar. Peki, e-ticarette güven damgası avantajları neler? Konuya dair bilinmeyen noktaları içerikten öğrenebilirsiniz.

E-Ticarette Güven Damgası Nedir?

6 Haziran 2017 tarihinde yayımlanan tebliğ ile yürürlüğe giren güven damgası, e-ticaret sitelerinin asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarını belirleyen uygulamadır. Kullanıcıların, internet alışverişindeki endişelerini azaltmayı hedefleyen sistem, müşterilere güvenli bir alışveriş deneyimi sağlar. E-ticaret siteleri ve bunlara aracılık eden hizmet sağlayıcılara verilen damga, kullanıcıların alışverişte güvenli siteleri seçmesine yardımcı olur. E-ticaret sitelerinde TR GO ibaresi ile sağ üst köşede yer alan damga, rahat alışveriş deneyimine katkı sağlar. Logo, alışverişin güvenliğini temin eder. Damga, ürün/hizmetlerin dayanıklılığı, kalitesi veya fiyatına dair bir bilgi içermez. Bunun yanında güven damgasını tasdikleyen kurum, kullanıcılara finansal garanti sunma, ilgili sitelere kefil olma gibi sorumluluklara sahip değildir. Damga, sadece sitenin güvenilir olduğunu ve yasalara uygun faaliyet gösterdiğini simgeler.

E-Ticarette Güven Damgası Avantajları Nelerdir?

E-ticarette güven damgası, sektörde faaliyet gösteren şirketler için değerli göstergelerden biridir. Uygulama ile birlikte kullanıcıların, online alışverişe gösterdiği ilgi artar. Damganın şirketlere sağladığı başlıca faydalar şunlardır:

  • Uygulama, damgaya sahip olan sitelerden gönül rahatlığıyla alışveriş yapılabileceğini gösterir.
  • Kullanıcılarda güven duygusunu artıran logo, satışların yükselmesine aracılık eder.
  • Damgayı almak için çeşitli belgeler, çalışmalar yapan şirketler, hizmet kalitesini üst noktaya taşır.
  • Sektöre yeni adım atan şirketlerin, güvenli olarak algılanması uzun bir süreç gerektirebilir. Uygulama ile birlikte bu süre kısalır, tüketiciler sitedeki ürünlere ilgi göstermeye başlar.
  • Damga sayesinde kullanıcılar, e-ticaret alışverişlerine daha kolay alışır.
  • Uygulama ile birlikte hem yurt içinde hem yurt dışında faaliyet gösteren şirketler, marka bilinirliğini güçlendirir.
  • Damgaya sahip olan şirketler, global çapta rekabet gücü kazanır.
  • Uygulama ile birlikte e-ticaret şirketleri, sitelerinde Avrupa Çok Kanallı ve Çevrim içi Ticaret Derneği logosu olan EMOTA’yı da kullanabilir. Bu da şirketlerin uluslararası pazarlara açılmasını kolay hale getirir.

E-Ticarette Güven Damgası Nasıl Alınır?

Güven damgası, 2018 yılından beri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından verilir. Kurumun resmi web sitesi üzerinden başvuru yapan şirketler, işlemlerin ardından TR GO logosu alabilir. Başvuru yapan şirketlerden birtakım belgeler istenir. Bu belgeleri teslim eden şirketler, sonrasında kurumun inceleme sürecini bekler. Ayrıca damga almak için sitelere sızma testi uygulanması gerekir. Türk Standartları Enstitüsü tarafından yetkilendirilen firmalar sızma testini gerçekleştirir. İlgili testin başvurudan 3 ay önce yapılması gerekir.

TOBB, her şirketin başvurusunu 30 gün içerisinde sonuçlandırır. İncelemeler sonucunda gerekli şartları sağlayan siteler, TR GO logosu almaya hak kazanır. Damga 1 yıl süre ile geçerliliğini korur. Süresi dolan belgeler için yenileme talebi yapılmalıdır. Şirketler, yenileme talebi için kuruma tekrar başvuru yapar ve damga yenilenir. Şirketlerin, uygulama sonrasında bazı kriterlere uygun şekilde faaliyet göstermediği tespit edilirse damga iptal edilir. İptal koşulları şunlardır:

  • E-ticaretin sitesinin aktif olarak faaliyet göstermemesi
  • Tebliğde standartları belirten maddelere uygun hareket edilmemesi
  • Damganın bir yılda en az üç kez askıya alınması
  • Başvuru sırasında verilen belgelerde yanlış, hatalı bilgilerin bulunması

Güven Damgası Başvuru Şartları Nelerdir?

Damga uygulamasına başvurmak isteyen şirketlerin, birtakım şartları yerine getirmesi gerekir. İstenen şartların çoğu, site güvenliği ve hizmet kalitesi ile ilgilidir. Değerlendirme sürecinde dikkate alınan şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Sitede satılan ürünler hakkında kullanıcıları doğru bilgilendirmek
  • Ürünlerin özellik, kullanım, boyut gibi niteliklerinin detaylı şekilde sitede yer alması, ürün görsellerinin gerçek, net olması
  • Sitede tercih edilen ödeme altyapısının kanunlara uygun olması
  • Sitedeki tüm alışveriş süreçlerini mevzuatlara uygun olarak yürütmek
  • E-ticaret sitesi için SSL gibi sertifikalara sahip olmak
  • Telefon ve internet tabanlı iletişim hizmetlerinden biri ile müşterilere destek sağlamak
  • Müşteri hizmetleri talep, şikayetlerini doğru şekilde yönetmek
  • Şirketle ilgili adres gibi tüm bilgilere sitede açık şekilde yer vermek
  • Site yöneticisinin, şirket sahibinin tebliğde belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olması
  • Kargo, teslimat süreçlerinde şeffaf şekilde ilerleyerek kullanıcıları doğru şekilde bilgilendirmek
  • Sitedeki içeriklerin çocukların fiziksel, zihinsel, psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkilememesi
  • Yetkili firmalar aracılığıyla sızma testi yaptırmış olmak
  • Uygulama için talep edilen belgeleri eksiksiz şekilde teslim etmek
  • E-ticaret şirketi iflas etmişse itibar iadesi yapılmış olması

Güven Damgası için Gereken Evraklar Nelerdir?

E-ticaret damga alma işlemlerinde TOBB’a ticari faaliyetlerin yanı sıra güvenlik konusunda da bazı belgeleri sunmak gerekir. Bunlar arasında güvenlik testi, vergi levhası sayılabilir. TR GO damgası başvuru sürecinde kuruma iletilmesi gereken evraklar şunlardır:

Güvenlik Testi Sonucu

Güvenlik testi, uygulama için istenen evraklardan biridir. TSE tarafından yetki verilmiş firmalar aracılığıyla gerçekleştirilen testler, sitenin güvenlik durumunu analiz eder. Testin başvurundan en az 3 ay önce alınması önem taşır. Test sonuç belgesinde hem sitenin hem test firmasının kaşesi yer almalıdır. Test sonuç evrakı siteye PDF formatında yüklenebilir. Bunun yanında dokümanın kargo, kurye yoluyla TOBB’a iletilmesi de mümkündür.

Yazılı Beyan

Başvuru yapan e-ticaret sitesi adına oluşturulan yazılı beyan, bir tür başvuru dilekçesidir. Belgenin, imza sirkülerinde yer alan kişi tarafından imzalanmış olması gerekir. Bunun yanında dokümanda şirketin kaşesi de bulunmalıdır. Yazılı beyan, PDF formatında sisteme yüklendikten sonra fiziksel olarak da TOBB’a iletilmelidir.

Vergi Levhası

Bu belge e-ticaret şirketinin vergi faaliyetleri baz alınarak hazırlanan dokümandır. Vergi levhası ile şirketin vergi yükümlülüğü belirtilmiş olur. Evrak online vergi dairesi üzerinden kolayca alınabilir. Dokümanın PDF formatında sisteme yüklenmesi başvuru için yeterli olur. Yükleme işlemi sırasında belgenin son vergi işlemlerini gösterdiğine, güncel olduğuna dikkat edilmelidir.

İmza Sirküleri

İmza sirküleri, noter aracılığıyla kolayca temin edilebilen bir dokümandır. Başvuru için hazırlanan evrakın son 6 ay içinde düzenlenmiş olması gerekir. Bunun yanında belgede yazılı beyanda imzası olan kişinin imzası da yer almalıdır. İmza sirküleri sisteme PDF olarak yüklenebilir.

Adli Sicil Belgesi

Sabıka kaydı adıyla da bilinen adli sicil belgesi, başvuru sahiplerinin tebliğde belirtilmiş suçlardan hüküm giymediğini tasdik eder. Belge e-devlet üzerinden alınabilir. Şirket yönetim kurulu üyeleri, başvuru sahibinin adli sicil kayıt belgeleri başvuru sürecinde tek bir PDF üzerinde birleştirilir, sisteme yüklenir.

Dekont

Başvuru sürecinde önceden belirtilmiş ücretin, verilen hesap numarasına yatırılması gerekir. Ödeme dekontunun açıklama kısmına “TOBB güven damgası” yazılması şarttır. Ayrıca başvuru sırasında e-ticaret sitesine verilen numara da açıklama kısmına eklenmelidir. Ödeme yapıldığına dair alınan dekontun sisteme PDF formatında yüklenmesi yeterlidir.

Tüm bu işlemlerin ardından TOBB, başvuruları değerlendirerek e-ticaret şirketlerine olumlu, olumsuz sonuçları 30 gün içerisinde iletir. Siz de e-ticaret şirketine sahipseniz TR GO damgası alarak sitenizin güvenliğini, hizmet standartlarını tasdikleyebilirsiniz.

KOBI 1280x720 1 1024x576 - E-Ticarette Güven Damgası Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu