Hukuk/VergiMuhasebe

Başlangıç Sermayesi Nedir?

Başlangıç sermayesi, yeni bir iş fikrinin hayata geçirilmesi veya şirket kurulması adına ihtiyaç duyulan paradır. Özellikle işletme kurmak, ilk başta maliyetli olabilir. Çünkü çok fazla detayı mevcuttur. İşletmenin kuruluşunda gerekli olan maliyeti karşılamak için önemli olan başlangıç sermayesi, daha çok temel harcamaların finanse edilmesini sağlar.

Günümüzde işletmenin türüne göre ihtiyaç duyulan finansal kaynak miktarı farklılık gösterir. Limited şirket başlangıç sermayesi ile anonim şirketlerde başlangıç sermayesi aynı olmaz. Bu nedenle şirket kurmanın maliyetini, şirket türleri üzerinden belirleyebilirsiniz. Miktar belirlenmesinden sonra sermayenin nasıl elde edileceği üzerinde düşünülmesi gerekir. Peki ama bir şirketin maliyeti nedir? Başlangıçta ne kadar bir sermaye ayrılmalıdır?

Başlangıç ​​Sermayesi Türleri Nelerdir?

Başlangıç sermayesinde çeşitli türler bulunur. Bu türlerle ilgili şu şekilde detaylı bir şekilde bilgi verilmesi mümkün:

  • Öz Sermaye: İşletme sahibinin kendi finansal kaynaklarıdır. Kişi, bu kaynakları işletme kurulumu için kullanabilir. Bu tür durumlarda işletme sahibi herhangi bir kredi yükümlülüğü altına girmez. Fakat riskin tamamı işletme sahibinde olur.
  • Melek Yatırımcılar: Çoğunlukla işletmenin bir kısmına sahip olma talebiyle yatırım yapan kişilerdir. İşletmenin çok daha kısa sürede büyümesini destekleyebilirler.
  • İş Kredisi: Bankalar, belirli şartların karşılanması durumunda ticari kredi çekilmesine izin verebilir. Bu tür durumlarda belirli miktar para, belirlenen faiz oranı ve vade sayısı ile bankalardan talep edilir. Özellikle iş kurulumu için gerekli başlangıç sermayesi ne kadar sorusuna cevap bulmanız, iş kredisinin miktarını belirlemenizi sağlar.  
  • Kitle Fonlaması: Fon sağlamaya destek olan fon havuzlarından talepte bulunmak mümkündür. Bu durum kitle fonlaması olarak adlandırılır. Finansman elde etmenin yöntemlerinden biri olan kitle fonlamasının işletme sahibi için riski düşüktür.
  • Risk Sermayesi: Risk sermayedarları ya da melek yatırımcılar, gelecek vadettiği düşünülen bir fikir için finansman sunabilir. Bu noktada genellikle işteki bir hisse karşılığında yatırım yapıldığını belirtmek mümkündür.
  • Devlet Destekleri: Devlet, çeşitli durumlarda girişimcilere farklı şekillerde destekte bulunur. Bu tür destekler çoğunlukla geri ödemesiz olduğundan girişimcilerin işletmelerini çok daha hızlı bir şekilde kurmasını sağlar. Fakat nasıl sermaye yapılır sorusunun cevaplarından biri olan devlet desteklerinden yararlanılabilmekiçin belirli koşulların sağlanması gerekir.

Başlangıç sermayesi türleri arasında yer alan finansman bulma yöntemleri, işletmelerin kurulum maliyetlerinin karşılanması adına son derece önemli. Bu nedenle hangi yöntemlerin kullanılacağına titizlikle karar verilmesi gerekir. 

Kitle Fonlaması

Başlangıç sermayesi türleri arasında yer alan kitle fonlaması, geniş bir kitleye hitap eden bir yöntem olarak bilinir. Bir girişim fikrinin hayata geçirilmesi ya da işletme kurulumu için gerekli olan maliyetin karşılanması adına tercih edilir. Başlangıç yatırım sermayesi ihtiyacı tablosunda yer alan giderlerin karşılanabilmesini sağlayan kitle fonlaması, bağış temelli olabildiği gibi hisse temelli de olabilir.

Bağış temelli kitle fonlamasında destekçiler, genellikle bir proje ya da girişime gönüllü bir şekilde bağış gerçekleştirir. Dolayısıyla bu yöntem, başlangıç sermayesi edinmek açısından oldukça risksizdir.

Hisse temelli kitle fonlamasında ise destekçilerin bir şirkete yatırım yaptıkları görülür. Bu yatırım karşılığında ise şirketin hissesinden pay alarak şirkete hisseleri karşılığında ortak olurlar. Küçük işletmelerin kurulumu açısından önemli bir yöntem olduğunu ifade etmek mümkün.

İş Kredisi

Başlangıç sermayesi edinmek adına tercih edilebilecek yöntemlerden bir diğeri ise iş kredisidir. Anonim şirket başlangıç sermayesi başta olmak üzere farklı türdeki şirketlerin kurulumunda gerekli olan maliyetin karşılanması amacıyla iş kredisi çekilebilir. Özellikle şirket kurulumu sırasında gerekli olan nakidin karşılanmasını sağlayan bu yöntemde belirli bir miktar kredi çekilir ve belirlenen vade sayısı üzerinden aylık bir ödeme yapılır.

İş kredisi veren bankaların sayısı oldukça fazla olup bunlara HangiKredi üzerinden ulaşabilirsiniz. Hangi bankaların ne kadar kredi verdiklerini ve faiz oranlarını öğrenebilir, kredi çekeceğiniz bankayı belirleyebilirsiniz. 

Risk Sermayesi

Risk sermayesi, başlangıç sermayesi edinme yöntemlerinden bir diğeridir. Büyüme kapasitesi son derece yüksek olan şirketlerin başlangıçta ihtiyaç duyduğu paranın karşılanmasını sağlayan risk sermayesi birtakım özellikleriyle ön plana çıkar. Bu özellikler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Risk sermayesi son derece yüksek bir riske sahiptir. Çünkü yatırımcılar, bu yöntem ile gelişme aşamasında olan işletmelere sermayelerini koyar. Şirketin büyük bir gelişim göstermesi, sermayedarın kazancını yükseltmesi anlamına gelir. Fakat girişimin başarısız olma ihtimali de yüksektir.
  • Yatırımcılar için uzun vadeli bir yatırım aracı olan risk sermayesi, çoğunlukla 5 ila 10 yıllık bir süreyi kapsar.
  • Risk sermayedarları, yatırım gerçekleştirdikleri şirketlerde alınacak stratejik kararlarda etkili olabildikleri için şirketlerde aktif bir rol oynadıkları bilinir.

Bu tür özellikleriyle ön plana çıkan yöntem, özellikle işletme kurma aşamasında olan kişiler tarafından tercih edilebilir. 

Başlangıç Sermayesi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Başlangıç sermayesi hesaplaması için çeşitli yöntemler bulunur. Şirket sermayesi nedir, sermaye hesaplaması nasıl yapılır gibi soruların her biri; işletme sahiplerinin nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda fikir sahibi olmalarını sağlar.

Sermaye hesaplaması adına ön planda tutulması gereken çeşitli unsurlar bulunur. Bu unsurlar şu şekildedir:

  • İş modelinin ve ihtiyaçların detaylı bir şekilde belirlenmesi
  • Gider kategorilerinin tespit edilmesi
  • Giderlerin doğru bir şekilde hesaplanması
  • Finansal tahminlerin yapılması
  • Beklemeyen giderler için yedek fonların eklenmesi
  • Toplam sermaye ihtiyacının detaylı bir şekilde belirlenmesi
  • Finansman kaynaklarının tespit edilmesi

Bu aşamalar arasında iş modelinin belirlenmesi son derece önemli bir yer alır. Çünkü iş modeline göre başlangıçta gerekli olan sermaye farklılık gösterebilir. Bunun yanı sıra gider kategorilerinin tespit edilmesi de önemli bir konudur.

Başlangıç Sermayesi Nasıl Temin Edilir?

Başlangıç sermayesi temin etmek için birçok yöntem bulunmakla birlikte özellikle devlet tarafından sunulan destekler son derece önemli bir yer edinir. Çünkü devlet tarafından sunulan destek genellikle geri ödemesizdir. Bu durum, işletme sahibinin işletme kurulum aşamasında çok daha hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlar.

Başlangıç sermayesi destek içeriği, destek türüne göre değişir. Bu nedenle ilgili desteklerle ilgili detaylı bilgi edinmek, koşulları ve desteğin kapsamını öğrenmek adına önemli. Ayrıca hangi desteklerden yararlanılabildiğinin tespit edilmesini de sağlar.

Başlangıç Sermayesi Desteğini Kimler Alabilir?

Başlangıç sermayesi desteği, şartları karşılayan ve bir fikri olup bunu hayata geçirmek isteyen kişiler tarafından alınabilir. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sunulan destek paketleri, geleneksel girişimcilere ve ileri girişimcilere verilir. Bu nedenle genel olarak iki başlık altında incelendiklerini belirtmek mümkün.

Başlangıç sermayesi desteği almak isteyen kişilerin her bir destek ile ilgili detaylı bilgi edinmesi önemli. Geleneksel girişimcilere sunulan destekte kişinin geleneksel girişimci eğitimini tamamlamış olması beklenir. Bu destek geri ödemesiz bir şekilde sunulur. Dolayısıyla özellikle işletme kurmak için çok az sermayeye sahip olan ya da hiç sermayesi bulunmayan kişiler tarafından tercih edilebilir.

Özellikle işletmelerini yeni kuran ya da halihazırda kurmuş olmasına rağmen büyüme aşamasında olan şirketlerin sahipleri tarafından devlet desteği talebinde bulunulabilir. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), işletmelerin büyümesi ve gelişmesi adına çeşitli destek paketlerini bir arada sunar.

Başlangıç sermayesi desteği içeriği ise paketlere göre değişiklik gösterir. KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı, TÜBİTAK destekleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri olmak üzere birçok farklı başlık altında destek seçenekleri mevcuttur.

KOSGEB; Performans Desteği, Kuruluş Desteği başta olmak üzere farklı kategorilerde çeşitli destek paketlerini işletmelerini geliştirmek isteyen kişilere sunar. KOSGEB başlangıç sermayesi desteği, şirket kurulumu ya da şirketlerin gelişimi açısından önemli. Bu tür desteklerin her biri ile ilgili detaylı bilgi edinmek, hangi destek programlarından yararlanılabileceğinin kararlaştırılmasını olanaklı kılar. Ayrıca her bir destek programının şartları birbirinden farklıdır. Bu nedenle ilk olarak şartların belirlenmesi gerekir. Ardından destek programı için uygun aday olup olmadığı tespit edilebilir. 

Başlangıç Sermayesinin İşletmenin Geleceğine Etkisi Nasıldır?

Başlangıç sermayesi işletmelerin geleceği açısından birçok bakımdan önemlidir. Şirketlerin çok daha pratik bir şekilde kurulmasını sağladığı gibi daha efektif bir şekilde gelişmelerine de destek olur. Bu tür sermayelerin işletmelerin geleceğine olan etkilerini şu şekilde çok daha detaylı incelemek mümkün:

  • Yeterli sermayeye sahip olan bir kişi, işletmesini çok daha güçlü adımlarla kurmak için işe koyulabilir. Ayrıca başlangıçta gerekli olan kaynakların tamamını elindeki sermaye ile temin edebilir.
  • Özellikle ilk dönemlerde beklenmedik harcamalar ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda finansal anlamda zorluk yaşanmaması, başlangıçta var olan sermaye ile yakından ilgilidir.
  • Sermayenin varlığı, işletmenin finansal olarak güvenilir olduğunu gösterme konusunda son derece önemli. Güvenilir bir şirket ise gerekli durumlarda bankalardan çok daha kolay bir şekilde kredi temin edebilir.
  • Yeni pazarlara açılma ve yeni projeleri hayata geçirme noktasında da önemli olan başlangıçtaki sermaye, çeşitli fırsatların değerlendirilmesi ve rakiplerin bir adım önünde bulunulmasını sağlar.

Başlangıç sermayesi, bu tür konularda işletme sahibine çeşitli avantajlar sağlar. Dolayısıyla başlangıç sermayesi neleri kapsar sorusuna detaylı bir şekilde cevap bularak sermaye elde etme yöntemlerini inceleyebilirsiniz. Sizin için doğru yöntemi bulduktan sonra sermayenizi oluşturabilir ve işletmenizi kurmak için gerekli adımlara başlayabilirsiniz. Bu süreçte titiz bir şekilde hareket etmek, ilerleyen süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesini olanaklı hale getirir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu