Muhasebe

Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?

Faturasız ürün satmanın cezası kanunlarla belirlenir. Buna göre faturasız yapılan satışlar için farklı ceza türleri olduğunu söylemek mümkündür. Çeşitli durumlara göre ceza türleri kendi içinde farklılık gösterebilir. Elektronik ya da fiziki fark etmeksizin her faturanın kesilmesi zorunludur. Eğer fatura kesmezseniz her belge için en az 3.400 TL ödemeniz gerekir. Ayrıca faturada yazan tutar ile gerçek tutar arasında farklılık olduğu tespit edilirse en az 3.400 TL ceza ödemesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bununla beraber gerçek tutar ile faturadaki tutar arasındaki farkın %10’u 3.400 TL’nin üzerinde ise onu ödersiniz.

Faturasız ürün satmanın cezası 2024 yılında belirli bir üst sınıra tabidir. 2024 yılında faturasız kestiğiniz ürünlerden en fazla 1.700.000 TL tutarında ceza alabilirsiniz. Yani, 1 yıl boyunca faturasız satış yaptığınızda 1.700.000 TL üzerinde ceza almazsınız. Bu noktada faturasız ürün satmak kadar almak da cezaya tabiidir. Eğer faturasız ürün satın aldığınız tespit edilirse 3.400 TL’nin 5’te 1’i kadar ceza ödeyebilirsiniz.

Faturasız ürün satmak aynı zamanda muhasebe standartlarından uzaklaşmanız anlamına gelir. Tek düzen hesap planına ve getirilen özel düzenlemelere uyum sağlamadığınızda 40.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilir. Ayrıca her fatura bazında bir KDV hesaplaması yapıldığından cezayı alan kişinin, Katma Değer Vergisi için de ödeme yapması gerekir. Fatura keserek sistemin doğru ve şeffaf şekilde yürümesini sağlayabilir, vergilendirme konusunda herhangi bir sorun yaşamadan üstünüze düşeni yapabilirsiniz.

Faturasız Ürün Satma Cezası Nasıl Belirlenir?

Faturasız ürün satma cezası Vergi Usul Kanunu ile belirlenir. 351/1. maddede özel usulsüzlük cezaları belirtilir. Bununla beraber her yıl bu cezaların tutarları değiştirilerek yeniden düzenlenir. 30 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan 32415 sayılı resmî gazetede bu cezalar detaylı bir şekilde anlatılır. İlgili kararlara göre fiziki ya da internetten faturasız ürün satmanın cezası arasında herhangi bir farklılık bulunmaz. Faturanın hangi ortamda düzenlenmesi gerektiği fark etmeksizin cezanın türü ortaktır.

Ne şartla olursa olsun, bir mal veya hizmet satışı yapıldığında o işlemin gerçekleştiğini kanıtlayacak faturanın kesilmesi zorunludur. Elektronik ortamda fatura kesmek zorunda olan kişiler de her satışı belgelemekle mükelleftir. Herhangi bir problem yaşamamak için fatura kesmeye özen göstermeli, cezalardan kaçınmalısınız.

Faturasız ürün satmanın cezası belirli sınırlara sahiptir. Örneğin; yıl içinde alabileceğiniz toplam ceza tutarı sınırlıdır. Bu tutar her yıl aralık ayında değişir. Enflasyon ya da yeniden değerleme oranı bu tutarın değişikliği üzerinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca faturasız ürün satmak gibi almak da suç teşkil eder. Faturasız üründe kaçak şüphesi oluştuğu için bir ürün/hizmet aldığınızda fatura almaya ya da istemeye özen göstermelisiniz. Faturasız ürün satmak aynı zamanda vergi sürecini sekteye uğratacağı için ülkenin ekonomisi açısından olumsuz sonuçları beraberinde getirir.

Faturasız Satış Yapılabilir mi?

Faturasız ürün satışı yapmak tamamen suçtur. Faturasız bir şekilde ürün ya da hizmet satışı yapmaya kalkarsanız cezai yaptırımlarla karşılaşırsınız. Bununla beraber fatura olmadan bir ürün satın alan kişi de suçlu kabul edilir. Özellikle nakit yapılan işlemlerde faturasız ürün satışı yapmayı düşünenler olabilir. İşlemin ya da teslimatın gerçekleştiği günden itibaren 7 gün içinde fatura kesmelisiniz.

Faturayı isterseniz fiziki olarak isterseniz de elektronik ortamda düzenleyebilirsiniz. Bununla beraber belirli hasılatın üzerinde kazanç elde ediyorsanız e-Fatura ya da e-Arşiv Fatura sistemine geçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, otomatik olarak faturaları kestiği için sistemle entegre bir şekilde ilerler. Böylece elektronik sistemler sayesinde pratik şekilde faturalarınızı kesebilir, işinizi aksatmadan süreci yönetebilirsiniz.

Fatura En Geç Ne Zaman Kesilebilir?

Bir satış yaptıktan sonra faturayı hemen kesmek zorunda değilsiniz. Satış yaptığınızda bu satıştan doğan faturayı 7 gün içerisinde kesebilirsiniz. Bunun için belirlenen bazı adımları takip ederek fatura kesme işlemini ilerleyen günlerde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer satışı yaptığınız anda fatura kesmediyseniz cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için aşağıdaki maddeleri inceleyerek ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

  • Eğer satışınızı online kanallar aracılığıyla yaptıysanız ürün ya da hizmet müşteriye ulaştıktan sonra 7 günlük süre başlar.
  • Satışınızı online kanallardan yapmadıysanız ve müşterinizle birebir ilişki kurduysanız faturayı en geç 7 gün içinde kesmeniz gerekir.
  • Satıştan 7 gün sonra diğer aya geçiliyorsa düzenlemeyi ay bitmeden yapmalısınız.
  • Fatura kestiğinizde belirli oranda KDV alındığı için karışıklık olmaması adına ilgili ay içinde işlemleri tamamlamalısınız.
  • İnternet üzerinden satış yaptıysanız ve ürün ay bitmeden müşterinize ulaştıysa faturayı, ilgili ay içerisinde düzenlemeniz gerekir.
  • Faturalar Türkçe olarak düzenlenmeli. Satışı yabancı birine yapmış olsanız bile faturanın Türkçe düzenlenmesi şarttır.
  • 7 günlük süreyi aştıktan sonra fatura kesmeye kalkarsanız bu işlemin herhangi bir karşılığı yoktur.
  • Satış gerçekleştirdikten sonra 7 gün içinde faturalandırma işlemini tamamlamalı ve süreci sonlandırmalısınız.

Yukarıdaki adımları takip ederek faturasız ürün satışı yapmış olsanız bile sonrasında bu alışverişi belgelendirebilirsiniz. Bununla beraber geriye dönük fatura kesme gibi bir işlemin olmadığını da bilmelisiniz. Eğer işlemi belirtilen kurallar dahilinde faturalandırmazsanız ilgili süre geçtikten sonra geriye dönük bir şekilde belgelendirmeniz mümkün değildir.

Faturasız Ürün Alım – Satımının Zararları Neler?

Fatura, bir ürünün veya hizmetin satışının yapıldığını kanıtlar. Hem alıcı hem satıcı için bir kanıt niteliği taşıyan fatura, vergi süreçleri için oldukça önemlidir. Aynı zamanda satışı tescillediği için vergilendirme sürecinin daha doğru bir şekilde yürütülmesini mümkün kılar. Vergi sürecinin şeffaf yönetilmesini sağlayan faturanın, kesilmemesi hâlinde hukuki problemler ortaya çıkar. Faturasız işlemler sürecin kanuna aykırı şekilde yürütülmesine neden olur.

Faturanın yapılan satışlarda kesilmemesi, Vergi Usul Kanunu kapsamında usulsüzlük olarak değerlendirilir. Bu durum, maddi yaptırımların devreye girmesine sebep olur. Faturasız ürün satma cezası ileride yaşanabilecek problemlerin önüne geçmek için oldukça önemlidir. Ayrıca faturasız ürün satma cezası olmasının sebebi bu kuralın alıcıları da koruma altına almayı amaçlamasından ileri gelir. Fatura, alıcı ile satıcı arasındaki alışverişi kanıtlayan bir belgedir. Bu belge olmadan ileride alıcılar bir problem yaşadığında resmî olarak hakkını arayamaz.

Eğer bir ürün aldıysanız ve iade süresi içerisinde o ürünle ilgili sorun çıkarsa fatura, sizin teminatınız yerine geçer. Satın aldığınız ürünün faturası yoksa iade ya da değişim gibi taleplerinizi hayata geçirmekte zorlanabilirsiniz. Ayrıca faturasız bir ürün satın aldığınız için tüketici hakem heyetine başvuramayabilirsiniz. Hak kayıpları yaşamamak için faturasız olarak alışveriş yapmaktan kaçınmalısınız.

Faturasız ürün satmanın cezası bu tür istenmeyen durumların yaşanmasının önüne geçerek alışveriş yapan kişileri koruma altına almayı amaçlar. Tüketici olarak faturasız ürün satın almanın cezası olduğunu da bilmelisiniz. Fatura hem alıcı hem satıcı arasında bağlayıcı bir sözleşme görevi gördüğü için ürü veya hizmet alırken faturanın varlığına dikkat edilmelidir.

POS 300x140 1 - Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu