Gayrinakdi Kredi Nedir? Türleri Nelerdir?
Gayrinakdi kredi, bankalar tarafından sunulan bir tür finansal araçtır. Bankalar, şirketler arasında yapılan işlemler için güvence sağlamak adına bu tür finansal araçları şirketlere sunabilir. Banka müşterisinin hesabına direkt olarak para yatırıldığını söylemek mümkün değildir. Daha çok üçüncü tarafa, banka müşteri adına taahhütte bulunularak şirket için güvence sağlanır. Bu nedenle gayrinakdi kredi, şirketler adına son derece önemlidir.
Teminat mektubu, ithalat akreditif, referans mektupları, harici garantiler başta olmak üzere pek çok kredi türü mevcuttur. Gayrinakdi kredi türleri, özel veya tüzel kişilere sunulabilir. İkinci ve üçüncü şahıslara güvenirliğinizi onaylayan bu tür krediler, şirket faaliyetlerini çok daha başarılı bir şekilde yürütmenizi olanaklı hale getirebilir.
Gayrinakdi Kredi Nedir?
Gayrinakdi kredi, KOBİ’lerin ikinci ya da üçüncü taraf anlaşmalarında banka tarafından şirkete sunulan bir tür güvencedir. Banka, müşterisi için taahhütte bulunur. Bunun yanı sıra maddi güvence de sağlayabilir. Bu ise şirketin ikinci ya da üçüncü taraf anlaşmalarında güvenilirliğinin korunması anlamına gelebilir.
Gayri nakdi kredi örnekleri incelendiğinde bu tür kredinin çeşitli özelliklere sahip olduğu görülür. Bu özellikler ana hatlarıyla şu şekildedir:
- Müşterinin hesabına doğrudan para aktarımı söz konusu değildir.
- İhracat ve ithalat işlemleri başta olmak üzere birtakım ticari işlemlerde kullanılır.
- Farklı türleri bulunmakta olup her biri çeşitli durumlarda geçerlidir.
- Alıcıya güvence sağlar. Bu ise şirket itibarı açısından oldukça önemlidir.
- KOBİ ve büyük şirketler için bankaların sunduğu özel bir hizmettir.
Ticari kredi başta olmak üzere normal krediler gibi düşünülmemesi gereken bu tür krediler, risklerin azaltılması ve işlemlerin hızlanması açısından önemlidir.
Gayrinakdi Kredi Türleri Nelerdir?
Gayrinakdi kredi, birçok farklı türe sahiptir. Kredi türleri ve özellikleri şu şekilde özetlenebilir:
- Teminat Mektupları: Belirli bir taahhüdün yerine getirileceğini, yerine getirilmemesi durumunda ödenmesi gereken tutarın banka tarafından karşılanacağının belirtildiği bir tür belgedir. Sermaye bağlamadan iş yapabilme imkanı tanıdığı için son derece avantajlı olduğunu belirtmek mümkündür.
- Akreditifler: İthalat ve ihracat akreditifleri olmak üzere ikiye ayrılır. İhracat akreditifleri, ihracatçının alacağını güvence altına almayı hedefler. Bunun için ithalatçının bankası tarafından düzenlenir ve bir tür ödeme emridir. Öte yandan ithalat akreditifleri, ithalatçının malı satın aldığını gösteren belgedir. Bu belge, temel olarak ihracatçının bankasına ödeme yapılması için tercih edilir.
- Harici Garanti Mektupları: Çoğunlukla döviz cinsinden düzenlenen harici garanti mektupları, yurt dışı işlemlerinde kullanılır.
- Kabul Kredili İthalat İşlemleri: İthalatçı firma ile ihracatçı firma arasında vadeli satış sözleşmesi yapılması olarak tanımlanabilir. Bu sözleşmeye göre ithalatçı firma, satın aldığı ürünlerin bedelini direkt ödemez. Bunun yerine satın alma bedeli belirli bir süre ödenir.
- Prefinansman Kredileri: Bu tür bir yöntem ile ihracatçı, malı üretmek ya da hizmeti sunabilmek adına finansal kaynağı önceden temin eder.
- Kabul/Aval Kredileri: Gayrinakdi kredi çeşitlerinden bir diğeri kabul/aval kredileridir. Daha çok dış ticaret işlemlerinde tercih edilir. Bankalar, ithalatçı ve ihracatçı firma arasında ödeme güvencesi sağlayabilmek için bu tür kredileri sunar.
Gayrinakdi kredi türlerinden her biri, kendisine özgü çeşitli özelliklere sahiptir. Her biri birtakım avantajlara sahiptir.
Gayrinakdi Kredi Nasıl Kullanılır?
Gayrinakdi kredi kullanımı için birtakım adımlar ön plana çıkar. Bu adımların sırasıyla yerine getirilmesi gerekir. Kredi kullanımı genel itibarıyla şu tür alanları kapsar:
- İş yerinin alımı ya da satımı
- İşletme yatırımları
- İşletme maliyetleri
- Nakit akışı yönetimi
- Yatırım fırsatları
- Personel maaşları
Kredi kullanımı noktasında ilk olarak başvuru yapılmalıdır. Ardından kredi türüne karar verilir. Bir sonraki adım garanti sürecidir. Başvurunun tamamlanması sonrasında banka, kredi düzenleyerek alacaklı tarafa garanti sağlar.
Bankalar, belirtilen kredi türünde belirli bir komisyon talep eder. Dolayısıyla belirtilen komisyon miktarının ödenmesi gerekir. Kredi türlerinden bazılarında süre bitiminde yenileme söz konusu olabilir. Kredi kullanımı için ön plana çıkan her bir adım, kredinin sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Gayrinakdi Kredi ile Nakit Kredi Arasındaki Farklar
Gayrinakdi kredi ile nakit kredi birtakım farklılıklara sahiptir. Bu farklılıklar, kredilerin özelliklerinden ötürüdür. Genel olarak kredi farklılıkları şu şekilde sıralanabilir:
- Her ikisi de bir tür borçlanma yöntemidir.
- Nakit kredide banka üzerinden belirli miktar para peşin alınır ve daha önceden belirlenen vade süresinde faizli bir şekilde ödeme yapılır. Nakdi olmayan kredide ise nakit olarak para çekimi söz konusu değildir. Bunun yerine mal ya da hizmet alımı gerçekleştirilir.
- Nakit kredi daha çok tüketim amacıyla kullanılır. Nakit olmayan kredi ise çoğunlukla yatırım amacıyla tercih edilir.
- Nakit kredide diğer kredi türüne oranla çok daha esneklik söz konusudur.
- Nakit kredide ödeme aylık taksitler şeklinde yapılır. Nakit olmayan kredide ise taksit tutarı, banka ve müşteri arasında yapılan kredi sözleşmesine göre belirlenir.
- Gayrinakdi kredide alınan mal ya da hizmet teminat olarak kabul edilir. Nakit kredide ise kefil, ipotek ve gelir belgesi başta olmak üzere çeşitli belgeler teminat olarak görülebilir.
Her iki kredi türü de çeşitli amaçlarla kullanılır. Fakat aralarındaki farklar, kredi kullanım amacının değişmesine neden olabilir. HangiKredi, kredi arayışınız sırasında hem detaylı bilgiler vererek hem de çok sayıda bankaya erişim sunarak süreci kolaylaştırır.
Gayrinakdi Kredinin Avantajları ve Dezavantajları
Gayrinakdi kredi, pek çok işletme tarafından tercih edilir. Bu durumun temel nedeni, kredi türünün sağladığı çeşitli avantajlardır. Belirtilen kredi türünün sağladığı avantajlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Belirli bir ürün veya hizmet satın alınması gerektiği durumlarda kullanılır. Bu nedenle hedef odaklı kullanım sunduğunu belirtmek mümkündür. Ayrıca hedef odaklı kullanım, kredinin gereksiz harcamalar için kullanımını engeller.
- Doğrudan nakit çıkışı mevcut değildir. Bu durum, kredi alan kişinin kredi notunun etkilenmemesi anlamına gelir. Finansal rapor aracılığıyla bu not takip edilebilir.
- Ek hizmetlerle birlikte sunulabilen bu tür krediler, banka müşterisi için avantajlı olabilir.
- Nakit kredilerle karşılaştırıldığında çok daha düşük faiz oranlarına sahip olabilir.
Gayrinakdi kredi dönem ücreti değişiklik göstermekle birlikte genellikle sabit taksit ödemelerine sahiptir. Bu durum, çok daha planlı bir şekilde ödeme gerçekleştirilmesini olanaklı hale getirir.
Gayrinakdi kredi avantajları, özellikle işletmeler açısından son derece değerlidir. Bu tür avantajlar, mal ya da hizmet satın alımının kolaylaşmasını olanaklı hale getirir. Fakat kredi türünün birtakım dezavantajları da bulunabilir. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Nakit kredi ile karşılaştırıldığında daha az esnek olduğu görülür. Daha önceden belirtilen amaç ne ise kredi, o amaç için kullanılmak zorundadır.
- Ödemeler düzenli bir şekilde yapılmadığında kredi çeken kişi bankaya borçlanabilir. Borçlanma riski, kredi notunun düşmesine de sebebiyet verebilir.
- Kredilere yapılan başvurular, nakit krediler düşünüldüğünde daha uzun sürede gerçekleşir.
- Bazı durumlarda ek masraflar ortaya çıkabilir.
- Bu tür kredilerde banka sorumluluk almak durumundadır.
- Kredi alan taraf, yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Aksi durumda kredi alan kişi uzun vadede bankaya borçlanabilir.
Firmalar için son derece önemli olan bu tür krediler, özellikle yatırım yapmak isteyen firmaların çok daha pratik bir şekilde hareket etmesini sağlar. Her ne kadar ilgili kredi işletmeler için son derece avantajlı olsa da kredinin çeşitli dezavantajları da bulunur. Bu nedenle risklerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi oldukça önemlidir.