GenelGirişimcilik

İş Kurmak İsteyenler için Girişimcilik Rehberi

Kendi işinizi kurmak için araştırma sürecine girdiyseniz fikir aşamasından pazarlama faaliyetlerine her adımda bilinçli hareket etmeniz gerekir. Başarılı bir girişim elde elde etmek için bazı kuralların eksiksiz bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. İş kurmak isteyenler için öneriler ve detaylı bilgilerin yer aldığı bu içerikte fikirlerinizi faaliyete geçirmeden önce neler yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz.

Yeni Bir İş Kuracak Girişimciler İçin Rehber

Girişimciler için öneriler vermeden önce girişim ve girişimcilik kavramlarını açmakta fayda var. Girişim, bir pazar ihtiyacını karşılamak için yenilikçi hizmet ve ürün sunmaya dayanır. Bu nedenle girişimlerin pazardaki eksiklikleri fark edip hızlı bir şekilde büyümesi hedeflenir. Başarılı girişimlerde fikrin uygulanabilir olması, analiz, gerçekçilik, tecrübe ve deneyim, sermaye ve kaynakların doğru yönetimi baz alınır.

Girişimci, risk alıp yenilikçi fikrini ortaya koyarken para kazanmakla kalmayıp ekonomik bir değer üretir. Bu nedenle girişimcilerde bazı özelliklerin bulunması başarı şansını artırır. İyi bir girişimcide sağlam ve cesur adımlar atabilecek yetenek aranır. Öngörülü, nerede durması gerektiğini bilen, her zaman B planı olan ve başkalarını motive edebilen kişiler girişimcilikte başarılı olabilir. Siz de bu özellikleri taşıdığınızı düşünüyor ve girişimin ana fikrini anlıyorsanız merak edilen diğer detaylara gelin, birlikte bakalım.

İş Kurma Süreci ve Atılması Gereken Adımlar

Başarı öyküsü yaratmak isteyen girişimci öncelikle iş kurma sürecinin detaylarını araştırır. Çünkü her ne kadar uzaktan bakıldığında kendi işini kurmak kolay görünse de birçok farklı detaya hakim olmayı gerektirir.

İş kurma süreçleri fikir belirleme, uygulamaya geçme, izleme ve analiz, geliştirme aşamalarından oluşur. Girişimin başarıya ulaşması araştırma ve planlama aşamasının özveri ile yapılmasından geçer. Sektör, lojistik, müşteri ilişkileri, pazarlama, bütçe yönetimi, operasyonel süreçler gibi birçok farklı konuda titizlikle araştırma yaptıktan sonra planlama aşamasına geçebilirsiniz.

Her girişim ve girişimcinin dinamikleri farklı olduğu için sektörden ve çevreden örnekleri takip etmek yerine deneyimlerden yararlanarak kendi örneğinizi yaratabilirsiniz. Girişim kavramının temeli “farklılık” ilkesine dayanır. Fark yaratmayı da ancak kendinizi rakiplerinizden ayıracak adımlar ile başarabilirsiniz. Başarılı bir girişimde uygulanan adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Fikir, Araştırma ve Planlama
  • Şirket Türü Seçimi ve Kurulumu
  • İş ve İşletme Değerleri Planlama
  • Pazarlama Stratejisi Belirleme
  • Kaynak Oluşturma ve Finans Yönetimi

Fikir, Araştırma ve Planlama

Girişimciler için her şey parlak bir fikirle başlar. Bu fikir, deneyim ve emek ile birleşerek dünya çapında etkili olabilecek bir girişime dönüşme potansiyeli taşır. Siz de girişimci olmak istiyorsanız deneyim ve uzmanlığınız olan konularda parlak fikir arayışına geçebilirsiniz.

Başarılı bir iş fikrinin soruna çözüm getirmesi ya da beklentiyi karşılaması istenir. Piyasa araştırması yaparak iş fikri, hedef kitle, rakip analizi konularında yeni bakış açıları kazanabilirsiniz. Bu sayede ilginiz ya da uzmanlığınız olmayan bir sektörde açığı fark ederek parlak fikir bulma ihtimaliniz de artar.

Hazırda iş fikrine sahipseniz hedef kitle ve rakiplerinizi belirleyip tanımak için araştırma yaparak işe başlayabilirsiniz. Hedef kitle, ürettiğiniz hizmet ya da ürünü alma potansiyeli taşıyan insanlardır. Potansiyel alıcılarınızın yaş grubu, alışveriş alışkanlıkları, gelir düzeyi, cinsiyeti gibi konular hedef kitlenizi tanımanızı sağlar. Hedef kitlenizi tanıyarak müşteri memnuniyeti ve hizmet/ürünün tercih edilebilirliğini artırmak için daha bilinçli adım atabilirsiniz.

Rakiplerinizi tanımak için de ürün ve hizmetlerini, iletişim ve pazarlama yöntemlerini dikkate alabilirsiniz. Rakiplerinin hamlelerine hakim olan bir girişimci sektörde fark yaratıp öne çıkacak eylemlere daha kolay karar verebilir.

Şirket Türü Seçimi ve Kurulumu

Araştırma, planlama sonrasında faaliyete geçmek isteyen girişimciler yasal varlık göstermek için şirket kurar. Bu sayede ticari faaliyetlere başlayabilir, fatura kesmek için vergi mükellefi olabilir. Fikrinizi eyleme dönüştürmek istiyorsanız kurumsal başvuru öncesinde şirket türüne karar verebilirsiniz. Ortak sayısı, sermaye, faaliyet alanı gibi birçok unsura en uygun olan şirket türünü seçmek size gelecekte fayda sağlar.

Şirket kurmak için şu adımları takip edilebilirsiniz:

  • Öncelikle şirket unvanı, faaliyet konusu, sermayesi, ortaklar ve yönetim şekli, merkezi gibi işlemler netliğe kavuşturulur.
  • MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) üzerinden şirket ana sözleşmesi hazırlanarak noter huzurunda ortaklar tarafından imzalanır.
  • Şirket ana sözleşmesi, şirket kuruluş bildirim formu ve dilekçesi, oda kayıt beyannamesi, Rekabet kurumu ödeme dekontu gibi şirket türüne göre istenen belgelerle Ticaret Odası’na başvuru yapılır.
  • Ticaret Odası’nın belgeleri incelemesi ve bilgilerinin doğruluğunun teyit aşamalarından sonra resmî olarak şirket kurulur.

İş ve İşletme Değerleri Planlama

Hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız iş ve işletme ile ilgili her değeri detaylı olarak belirleyerek başlayabilirsiniz. Başarılı bir iş planı şirket kaynakları, stratejileri, amaçları, değerleri gibi birçok konuyu içerir.

İlk olarak şirketin web sitesinde de yer vereceğiniz misyon, vizyon, değerleri belirleyebilirsiniz. İşletmeyi kurma sebebi, sektöre ve insanlara sunulan faydalar, faaliyet sırasında dikkat edilen konular işletmeyi tanımlar. Şirket içi ahlak anlayışı, yönetim biçimi, çalışanlar ve müşterilerle ilişkiler gibi birçok konuda şeffaf ve açıklayıcı metinler hazırlayabilirsiniz.

Şirketi tanımladığınız her özellik iş planlarına yardımcı olur, pazarlama ve müşteri ilişkilerine fayda olarak yansır. İş planı yaparken şirket için tanımladığınız özelliklere sadık kalmanız halka karşı imajınızı korur.

Başarılı iş planları “gerçekçi, uygulanabilir, ölçülebilir” çerçevesi içinde hazırlanır. İş planlarında ölçülebilirliği sağlamak için 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 5 yıl gibi belirli süreler için hedef koyulur. Siz de planlarınızı şirket özelliklerine sadık, kaynak ve sermayeye uyumlu, ölçülebilir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Pazarlama Stratejisi Belirleme

Parlak iş fikirlerinin başarılı girişimlere dönüşmesinin anahtarı pazarlama faaliyetlerinden geçer. Özellikle teknoloji çağında dijital pazarlamaya önem vermeyen işletmelerin rakiplerin gerisinde kalması öngörülebilir bir durumdur. Dergi, gazete, televizyon gibi geleneksel pazarlama alanlarının yanı sıra web site, mobil uygulama, sosyal medya gibi dijital pazarlama kanallarında var olan işletmeler başarıyı yakalar. Siz de pazarlama faaliyetlerini geleneksel ve dijital olarak iki alanda da gerçekleştirerek başarılı olabilirsiniz.

Kaynak Oluşturma ve Finans Yönetimi

Sermaye başlamak için yeterli olsa da girişimcinin her zaman yeni kaynaklara ihtiyacı olur. Girişimci nereden kaynak bulacağını ve ne zaman ihtiyacı olacağını ön görebilirse başarı yakalayıp risklere hazır olabilir. Kaynak planlaması yapmak finans yönetimini kolaylaştırır.

Başarılı kaynak yönetimi ve finans planı yapmak için şunları dikkate alabilirsiniz:

  • Operasyonel planlama içinde yer alan ürün tedariği, envanter kontrolü, kalite standardı, müşteri hizmetleri ve ilişkileri de planlamaya dahil edebilirsiniz.
  • Finansal analize; satış tahmini, fiyatlandırma, büyüme hedefi, üretim/personel/lojistik/depolama giderleri, pazarlama harcamalarını ekleyebilirsiniz.
  • Likidite durumunu düzenli olarak inceleyerek olası riskler için B planı hazırlayabilirsiniz.

Kendi işinizi kurduktan sonra haftalık, aylık, 3 aylık, yıllık düzenli olarak mali analiz yapmak sizi risklere karşı hazırlar. Gelir – gider dengesinin bozulduğu ya da risk teşkil ettiği durumlarda yeni kaynak aramaya başlayarak gelecekteki olumsuzluklara karşı önlem alabilirsiniz.

Yeni kaynak ve sermaye bulmak için başvurabileceğiniz yöntemler şunlar:

  • Esnaf ve Girişimci Kredileri: Bankaların kendi işini kurmak isteyenlere ve yeni iş kuranlara sunduğu düşük faizli, yüksek vade seçenekli kredilerden yararlanabilirsiniz.
  • Girişimci Hibe Desteği: KOSGEB tarafından geri ödemesiz bir şekilde sunulan hibelere başvuru yapabilirsiniz. KOSGEP desteklerinde nakit ödemenin yanı sıra mentorluk, performans, sertifika gibi destekler de yer alır.
  • Yatırımcı Bulma: Melek yatırımcı olarak tanımlanan deneyim, sermaye, iş bağlantıları sunan kişilerle tanışmak için gruplara ve etkinliklere katılabilirsiniz. Yatırımcılarla tanışarak iş fikrinizi tanıtıp farklı desteklerden faydalanabilirsiniz.

Kendi işinizi kurmak için HangiKredi KOBİ ile Esnaf ve Kobi Kredisi seçeneklerini karşılaştırabilir, sizin için en avantajlı olanı anında bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu