KOBİ Destek Kredisi Nedir?
KOBİ Destek Kredisi küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin devlet tarafından aldığı bir destek kredisi. Elbette bunun için belli başlı şartlar var. Koşulları karşılayan işletmelere personel, makine ve üretime katkı yapan giderler için destek tarafından KOBİ kredisi sunulur. Bu noktada “Destek kredisi nedir ve şartları nelerdir?” gibi birçok soru sorulur. Yazının devamında konu ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
KOBİ’lere kredinin konu olduğu yerlerde mali durum beyannamesinin detayları da merak edilir. Tüzel ya da gerçek kişilerin malî durumlarını bir beyanname ile bildirmesi gerekir. Bu belgeye ise “KOBİ Beyannamesi” denir. KOBİ Beyannamesi’ni almak için KOSGEB Veri Tabanına kayıt olabilirsiniz. Peki KOBİ Kredisi şartları neler? KOBİ Destek Kredileri kimlere verilir? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.
KOBİ Destek Kredisi Şartları Nelerdir?
KOSGEB Kredi şartları, ticaret hayatına atılmak isteyen kişilerin en merak ettiği konuların başında. Bir KOBİ olarak destek kredisinden yararlanmak için şu şartları sağlamalısınız;
- Şirketin belirli bir sermayeye sahip olması,
- Banka talep ederse ipotek veya kefil gösterilebilmesi,
- İşletmenin ve işletme sahiplerinin vergi borcu olmaması,
- Şirketteki tüm ortakların KOBİ Destek Kredisi başvurusuna onay vermesi,
- Şirketin ve şirket sahiplerinin kredi notunun yüksek olması,
- Başvuran işletmenin KOBİ girişiminin desteklenen kollarından birini taşıması,
- KOSGEB kurumu tarafından verilen geleneksel girişimci ya da ileri girişimci eğitimlerinden birinin alınmış olması,
- İşletmenin KOSGEB eğitimi almış olan kişi tarafından kurulması,
- Kurulacak şirketin Türk Ticaret Kanunu’nda bulunan kriterler doğrultusunda kurulması,
- İşletmenin sermaye ya da şahıs şirketi türünde olması,
- Şirketin KOBİ destek paketi alınmasının ardından en az 1 yıl süresince faaliyet sürdürmesi.
Yukarıdaki şartları taşıyan işletme sahipleri, KOSGEB veri tabanına kayıt olarak KOBİ Destek Kredisi başvurusu yapabilirler.
KOBİ Destek Kredisi Çeşitleri
Devlet destekli KOBİ Kredisi, 3 türe ayrılır ve farklı şekillerde alınabilir. Bunları aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz;
İşletme Kredisi | Esnek ödeme kolaylıklarıyla işletmenize yatırım yapmak için. |
Makine Teçhizat Kredisi | Yeni ürün tasarımı, makinelerin geliştirilmesi, ürün ve kalite standartlarının yenilenmesi gibi Ar-Ge çalışmaları için. |
Acil Destek Kredisi | Yeniden işine dönmek isteyen, imalat yapan, imalata ilişkin onarım faaliyetlerini yürüten ya da imalata yönelik parçaları tedarik eden firmalar için. |
KOBİ Destek Kredisi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
KOBİ Destek Kredisi kullananların elde edeceği birçok avantaj var. Bunların başında şirketlerin düşük sermaye ile kurulabilmesi gelir. İşletme sahipleri, KOBİ kredi paketi çeşitlerinden yararlanarak piyasada rekabet gücünü artırabilir. KOBİ’lere özel iş kredisinin diğer avantajları;
- Düşük Faiz Oranları: Devlet Destek Kredisi, çoğunlukla düşük faiz oranları içerir. Bu, şirket kurmak isteyen ya da işletmesini geliştirmek isteyenlerin daha az maliyet ile finansman sağlaması anlamına gelir.
- Uzun Vadeler: KOBİ’lere İstihdam Destek Kredisi çeşitlerinde vadeler de uzun olur. Esnek ödeme planları, işletme sahiplerinin borçlarını daha rahat ve endişesiz şekilde ödemesine yardımcı olur.
- Esnek Geri Ödeme Şartları: KOBİ Destek Kredisi geri ödeme koşulları, işletmenin mevcut finansal durumuna göre belirlenebilir. Böylece işletmeler, ödeme planlarını kendi nakit akışlarına göre ayarlayabilir ve ekonomik durumlarını sağlama alabilirler.
- Gelişim ve Büyüme İmkânları: KGF Kobi Destek Kredisi gibi birçok destek türü, işletmenin büyüme ve gelişme potansiyeline katkıda bulunur. Üretim kapasitesinin artışı, yeni ekipman tedariği, yeni pazarlara açılma gibi birçok yeni olanak gündeme gelir.
- Danışmanlık Hizmetleri: İşletmelerin finansal yönetimlerini daha iyi yapmalarına imkân tanıyan danışmanlıklar, birçok KOBİ destek programının parçasıdır.
KOBİ kredi başvurusu ile büyük boyutlu firma yapısı taşıyamayan KOBİ’ler de faaliyette oldukları alanlarda özne olan teknolojik yenilikleri kolayca takip edebilir.
KOBİ Destek Kredisi için Hangi Kurumlara Başvurulur?
KOBİ nakit destek kredisi gibi farklı kredi türleri için anlaşmalı bankalardan ve KOSGEB gibi çeşitli kurumlara başvuru yapılabilir. Özellikle KOSGEB, en merak edilen kurumlar arasında bulunur. Faizsiz KOBİ Destek Kredisi için uygun olan KOSGEB desteği için şu adımları atabilirsiniz;
- Bir işletme sahibiyseniz internet üzerinden KOSGEB sitesine erişim sağlayın.
- Ardından geleneksel girişimci eğitimi ya da ileri girişimci eğitimi derslerini bulun.
- Derslerden herhangi birine kayıt olun.
- Kayıt olduğunuz dersi online şekilde alın ve eksiksiz şekilde tamamlayın.
- Dersleri tamamladıktan ve yeterli şartları karşıladıktan sonra krediye başvurmaya hak kazandınız demektir. Bu noktada “KOBİ Destek Kredisi nasıl alınır?” sorusuna bu şekilde cevap verilebilir.
KOSGEB’e doğrudan başvurmanın yanı sıra anlaşmalı bankalarla da iletişime geçilebilir. Süreç şöyle ilerler;
- Anlaşmalı bankalara başvurularak KOBİ Destek Kredisi almak istediğinizi söyleyebilirsiniz.
- Bu müracaatta KOSGEB veri tabanındaki öncelikli işletmelerden birinin başvurması durumunda işlemler daha da kolaylaşabilir.
- Başvurunuz banka tarafından incelenir ve uygunluk durumunda onay verilir.
Başvurusu onaylandığı takdirde onaylanan tutarda KOBİ kredisi veren bankalardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz;
- Türkiye İş Bankası
- Ziraat Bankası
- Akbank
- Vakıfbank
- Denizbank
- QNB Finansbank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
Bankadan bankaya değişmekle birlikte bazı bankalarda başvuru yapmak için şubeye gitme zorunluluğu bulunmaz. Bunun yerine internet bankacılığı, müşteri hizmetleri ya da mobil uygulama gibi araçlarla başvuru yapılabilir.
KOBİ Destek Kredisi Faiz Oranları ve Geri Ödeme Koşulları Nasıldır?
KOBİ Destek Kredisi faiz oranları ve geri ödeme şartları, anlaşma yapılan banka ya da kuruma göre değişiklik gösterir. İşletmelerin destek puanları, yıllık faiz ve kârları gibi birçok faktör göz önüne alınarak kredi miktarları belirlenir. KOBİ Destek Kredisi hesaplama ve geri ödeme koşulları için hizmet alınacak banka ya da kurumla doğrudan görüşülmesi gerekir.
Destek puanlarının tabanı ise öncelikli listede yer alan işletmelerde 12, girişim sektöründekiler için ise 10’dur. Bunun yanı sıra makine ve teçhizat kullanan işletmeler önceliklidir ve bu işletmelere +2 puan daha verilir. Puan sisteminin uygulanmadığı destek kredi türü ise Acil Destek Kredisi olur. Bu kredinin verilme durumuna ise İcra Kurulu karar verir.
KOBİ’lerin ekonomideki payları büyük olduğundan birçok banka ve kurum, bu işletmelere çeşitli destek paketleri sunar. Bankalar, KOBİ müşterilerine özel çeşitli kredi kolaylıkları ve teşvik imkânları sağlar. Bu şekilde ekonomik hayatın devamlılığı ve KOBİ’lerin desteklenmesi amaçlanır. KOBİ kredisi hesaplama için internet üzerinde birçok hesaplama aracı mevcut. Bunları kullanarak size uygun krediyi düşünebilirsiniz.