Konkordato Nedir? Şirketler Neden Konkordato İlan Eder?
Konkordato, mali bakımdan sorun yaşayan şirketlerin alacaklılarıyla yaptığı bir anlaşmadır. Bu anlaşma, mahkeme kararıyla gerçekleştirilir. Yapılan anlaşmanın şirket açısından faydası, şirketin borçlarını tekrar yapılandırabilmesine olanak tanımasıdır. Böylelikle şirket, iflas etmekten kurtulabilir.
İlgili teklifin kabul edilmesi için birtakım şartlar bulunur. Bu şartlardan ilki, alacaklıların çoğunluğu tarafından kararın kabul edilmesidir. Bir diğeri ise mahkeme kararıyla kararın onaylanmasıdır. Belirtilen şartlar yerine getirildiğinde şirket, borçlarını tekrar yapılandırma şansı elde eder.
Konkordato ilan eden firmalar bazı nedenlerden dolayı bu kararı almak durumunda kalır. Şirket türleri fark etmeksizin işletmelerin bu kararı almasının sebepleri şu şekildedir: Borçlar nedeniyle oluşan iflas sürecinin durdurulması, borçların tekrar yapılandırılması ve şirket devamlılığının sağlanması. Bunların dışında da çeşitli etkenler, şirketlerin borç yapılandırma sürecine girmesine sebebiyet verebilir.
Konkordato Nedir?
Konkordato bir işletmenin borçlarını ödemeyecek duruma gelmesi ve alacaklılarıyla mahkeme kararı ile anlaşma yapıp borçlarını yapılandırması şeklinde ifade edilebilir. Genellikle konkordato ilan etmek, firmaların iflas sürecine girmesini önlediği için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra ilgili firmalar, borçlarını yapılandırdığı için ödeme işlemlerini çok daha planlı bir şekilde yapma şansı elde eder.
Konkordato süreci firmalar için önemli olup işlem ve sürecin temel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Süreç, mahkeme kararı ile ilerler.
- Borçlu, mahkeme kararıyla borçlarını belirli bir plan dahilinde alacaklıya ödemeye başlar.
- Borçlu ve alacaklı arasında karşılıklı rıza durumu oluşur.
- Borçlu, şirketin iflas etmesini önler. Şirketin devamlılığını mümkün kılar.
- Mahkeme tarafından alınan karar ile alacaklıların borçlarını tahsil etme haklarında kısıtlama meydana gelir.
Borç yapılandırma sürecinde borç türleri ve şirket yapısına göre farklı seçenekler ön plana çıkar. Bu nedenle işletmelere esneklik sağlandığını belirtmek mümkündür.
Konkordato Türleri Nelerdir?
Konkordato türleri genel olarak üç başlık altında incelenir. Bu başlıklar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Adi Konkordato: Bu tür borç yapılandırması alacaklı ya da borçludan gelebilir. Bu yöntemde temel olarak borçlunun iflas etmesi önlenmeye çalışılır. Dolayısıyla genellikle borcunu ödemekte zorlanan borçlular tarafından talep edilir.
- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato: Bu yöntemde borçlu, temel olarak mal varlığını kısmen ya da tamamen alacaklıya devreder. Böylelikle borcunu yapılandırmaya çalışır.
- Tasfiye Konkordatosu: Bir şirketin devam edemeyeceği durumlarda borçlunun var olan borçlarını ödeyebilmek için varlıklarını satması ve alacaklılara dağıtması durumudur.
Adi Konkordato
Konkordato türleri arasında yer alır. Konkordato ilanları kapsamında değerlendirilebilen bu türde ödeme güçlüğü yaşayan borçlu, alacaklılarıyla anlaşma yoluna gider. Borçlarını yeniden yapılandırır. Böylelikle şirketinin iflas etmesini önler. Hukuki bir süreç olup borçlunun alacaklılarına belirli bir ödeme planı sunmasını olanaklı hale getirir.
Alacaklıların borçlu tarafından belirtilen ödeme planına onay vermesi durumunda mahkeme kararıyla borçta yapılanmaya gidilir. Bu yöntemde genel olarak şirketin iflas etmesinin önlenmesi amaçlanır. Öte yandan borçlar yeniden yapılandırılır. Ayrıca alacaklıların hakları korunur.
Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato
Konkordato türlerinden bir diğeri malvarlığının terki suretiyle konkordato ilan edilmesidir. Konkordato veren firmalardan bazıları bu yöntemi kullanır. Eğer bir şirket oldukça fazla mali sorunlarla karşı karşıya kalırsa alacaklılarla uzlaşma yoluna gidebilir. Bu yöntem ile borçlu, mal varlığının bir kısmını veya tamamını alacaklılar arasında pay etmek zorundadır. Daha çok iflasın eşiğindeki firmalar tarafından tercih edilen yöntem, iflasın önlenmesini olanaklı hale getirir.
Tasfiye Konkordatosu
Tasfiye konkordatosu, şirket iflasının önlenmesi amacıyla borçlu tarafından mal varlıklarının satılması ve elde edilen gelir kullanılarak borçların ödenmesi durumudur. Bu yöntem ile şirket tamamen kapanır. Bu nedenle belirtilen yöntem, aslında bir çeşit iflas anlamına gelir. Yöntem, çeşitli açılardan borçlu için avantajlı olabilir. Bu avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İflas süreciyle karşılaştırıldığında tasfiye süreci çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.
- Alacaklıların hakları mahkeme kararıyla korunur.
- İflas masrafları düşünüldüğünde maliyetler minimize edilir.
- Şirketin sahip olduğu varlıklar çok daha planlı ve doğru bir şekilde satışa sunulur.
Belirtilen hususların tamamı, şirketin doğrudan iflas etmesi ile karşılaştırıldığında yöntemin neden avantajlı olduğunun anlaşılmasını sağlar.
Konkordato İlan Etme Süreci Nasıl İşler?
Konkordato projesi kapsamında çeşitli adımlar ön plana çıkar. Borç yapılandırmasının ilan edilebilmesi için borçlunun çeşitli adımları sırasıyla uygulaması gerekir. Bu adımlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- İlk olarak şirketin borçlarını ödeme konusunda çeşitli sorunlarla karşılaştığını fark etmesi gerekir. Ödeme güçlüğü yaşayan şirketin hukuk bürosundan destek alması son derece önemlidir.
- Hukuk bürosu tarafından alacaklılara bir teklif sunulur. Bu teklifte genel olarak şirketin mevcut borçları yer alır. Bunların yanı sıra ödeme planı da bulunur.
- Oluşturulan teklif sonrasında şirket, yetkili ticaret mahkemesine başvuruda bulunur.
- Bir sonraki adımda konkordato komiseri atanır. Komiser tarafından şirketin mali durumunu detaylı bir şekilde incelenir. Ayrıca süreç içinde alacaklılarla detaylı bir şekilde görüşme yapılarak teklifin uygulanabilirliği denetlenir.
- Alacaklılara resmi olarak duyuruda bulunularak alacaklıların karar vermesi için belirli bir süre beklenir. Süreç içinde konkordato sorgulama işlemi yapılarak sonuç ile ilgili bilgi edinilebilir.
- Alacaklıların durumu onaylaması halinde şirketin belirlenmiş ödeme planı dahilinde borçlarını ödemesi için süreç başlatılır.
Borçların yapılandırılma süresi genellikle aksi belirtilmediği sürece maksimum 23 aya yayılır. Bu süreç içinde borçlunun alacaklılara olan borcunu tamamen ödemesi gerekir.
Şirketler Neden Konkordato İlan Eder?
Konkordato ilan etmek için şirketin genel olarak borçlarını ödemeyecek duruma gelmesi gerekir. Bunun yanı sıra şirketlerin belirtilen yöntemi kullanması için gerekçeleri ana hatlarıyla şu şekildedir:
- Şirketler kısa süre içerisinde borçlarını ödeyebilecek nakit akışına sahip olmayabilir.
- Yatırım kararlarının hatalı bir şekilde verilmesi, pazarlama stratejilerinin doğru yapılandırılmaması gibi hususlar şirketin yanlış bir şekilde yönetilmesi anlamına gelebilir.
- Ülkenin genel ekonomik durumu şirketleri zorlayabilir.
- Yeni rakiplerin ortaya çıkması halinde şirket, yer aldığı pazarda aktif bir şekilde bulunamayabilir.
Bunların yanı sıra şirket, beklenmedik hukuki süreçlerle karşı karşıya kalabilir. Bu tür durumlarda tazminat ödemeleri başta olmak üzere ekonomik anlamda zorlanmasına neden olabilen etkenlerle karşılaşabilir. Bunların tamamı, şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırma sürecini başlatmasına sebebiyet verebilir.
Konkordatonun Şirketler için Avantajları Nelerdir?
Konkordato ilanının şirketler için uzun vadede çeşitli avantajları bulunabilir. Temel olarak borçlu, alacaklılara borçlarını ödeme konusunda güçlük yaşıyorsa bu durumda borçlarını yeniden yapılandırarak şirketini iflastan kurtarabilir. Borçların yeniden yapılandırılmasının şirketler açısından faydaları ana hatlarıyla şu şekildedir:
- Şirket, borçlarını yeniden yapılandırarak faaliyetlerini sürdürme şansı elde eder. Ayrıca bu şekilde çalışanların ekonomik zorluk yaşamasını önler.
- Şirketin marka değerinin korunması olanaklı hale gelir. Çünkü şirket, faaliyetlerine ara vermez ve ilgili sektörde çalışmalarına devam eder.
- Maliyetlerin düşürülmesi için çeşitli önlemlerin alınmasını mümkün kılar.
- Şirket aleyhindeki yasal süreçlerin tamamı durdurulur. Böylelikle şirket çok daha sorunsuz bir şekilde faaliyetlerine devam etme şansı elde eder.
Belirtilen durumların her biri, mali zorluk yaşayan şirketlerin borç yapılandırma sürecini başlatmasının sağladığı avantajlar arasında yer alır.
Konkordatonun Şirketlere ve Alacaklılara Etkileri
Konkordato hem şirketlere hem de alacaklılara birtakım etkilerde bulunur. Borçların yapılandırılmasının şirketlere sağladığı etkiler genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Şirket, faaliyetlerine devam edebilecek durumda olur. İflas durumunda şirketin faaliyetleri tamamen durur. Fakat borçların yapılandırılması sürecinde faaliyetler devam ettiği için şirket, ilgili sektörde varlık göstermeye devam eder.
- Borçların yeniden yapılandırılması, şirketin belirli bir plan dahilinde borçlarını mali zorluk yaşamadan ödeyebilmesini olanaklı hale getirir. Ayrıca bu süreçte şirketin nakit akışı devam eder.
- Süreç içinde şirketler, belirli bir süre boyunca icra takibi gibi yasal durumlara karşı korunur. Böylelikle stresten uzak bir şekilde şirket faaliyetleri devam ettirilir.
Konkordatonun şirketlere etkileri yukarıdaki gibidir. Bu sürecin alacaklılara da birtakım etkileri bulunur. Alacaklılar, bu süreç içerisinde borçlarını alabilmek adına yasal bir güvence altında olur. Belirli bir plan dahilinde borçlarını tahsil eden alacaklılar, borçların bir kısmının silinmesi halinde belirli miktarda kayıp yaşayabilir. Bu durum, alacaklılar için olumsuz bir şekilde değerlendirilebilir.
Süreç içerisinde alacaklılar, şirketin mali durumu hakkında daha fazla bilgi edinebilir. Böylelikle gerekli olması halinde sürece müdahale edebilir. Bununla birlikte sürecin başarısız olması gibi bir risk mevcuttur. Şirketin şartları yerine getirememesi halinde iflas etmesi söz konusu olur. Bu ise alacaklılar için mali kayıp anlamına gelir. Bu nedenle alacaklılar konkordato takip işlemleri ile süreci yakından takip etmek isteyebilir.
HangiKredi, ticari kredi başta olmak üzere finansman konusunda hem şirketlere hem de bireylere süreç boyunca detaylı bilgiler sağlar. Böylece finansal süreçler daha kolay yürütülebilir. İster tüzel kişi olun ister gerçek, mali konularda HangiKredi’den destek alabilirsiniz.