GenelTicari Bankacılık

Kredi Kartı Provizyon Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital hâle gelen ödeme yöntemleri kullanıcıların bazı yeni terimleri araştırmasına neden olur. Özellikle internetten kredi kartı ile alışveriş yaparken karşılaşılan “provizyon” kavramı da bunlardan biridir.  Alışveriş yapmak istediğiniz site provizyon sayesinde bankadan hesabınızdaki bakiye durumunu kontrol edebilir. Provizyon işlemi ile bakiye sorgulandıktan sonra banka tarafından ödeme onaylanır. Kredi kartı ödemeleri sırasında karşılaştığınız provizyon işlemi hakkında diğer merak ettiğiniz detayları içerikte bulabilirsiniz.

Provizyon Nedir?

Provizyon, finans kuruluşlarının talepleri gerçekleştirmeden önce, ön onay alması işleminin genel adıdır. Bu işlemle çek ya da banka hesabının para olarak karşılığının varlığı sorgulanır. Özellikle internetten yapılan banka ve kredi kartı işlemleri sırasında finans kuruluşunun ödeme karşılığında hesapta yeterli bakiye olup olmadığını kontrol etmesi için kullanılır.

Provizyonu ön denetleme ve onay sistemi olarak görmek tüm finans işlemlerinde ne anlama geldiğini kavramayı kolaylaştırır. Günlük hayatta geniş yer kaplayan provizyon süreci şu şekilde ilerler;

  • Yetkilendirme aşamasında müşteri ödemeyi internetten yaparak alışveriş yaptığı siteye kullandığı bankadaki bakiyesini sorgulama amacıyla yetki verir.
  • Bankadan yetki geldikten sonra provizyon aşamasında alışveriş tutarı kadar bakiyeye hesapta bloke konulur.
  • Alışveriş sitesi siparişi onayladığı zaman işlem tamamlanarak hesaplar arası para transferi emri verilir.
  • Yerleştirme aşamasında müşteri hesabında bloke edilen tutar çekilir ve satıcı hesabına transfer edilir.

En çok karşılaşılan terimlerden biri olan bekleyen provizyon da merak edilen konulardandır. Ödeme onayının henüz tamamlanmadığı fakat başlatıldığı durumlara “bekleyen provizyon” denir. Teknolojinin gelişmesi sayesinde provizyonların onaylanması 1-2 gün gibi kısa bir zaman sürer.

Kredi Kartı Provizyon Nedir?

Kredi kartı provizyon ne demek sorusuna, kredi kartı kullanıcılarını ve satıcıları koruma amacıyla bankaların yaptığı ön onay işlemi cevabı verilebilir. Bu işlemle banka hesaplarının yasadışı şekilde boşaltılması, dolandırıcılık gibi durumların önüne geçilmesi hedeflenir. Müşterinin boş hesapla ödeme yapmasını, satıcının haddinden fazla çekim yapmasını engeller. Provizyon satışa dahil olan satıcı ve alıcı ile aracılık yapan finans kuruluşunu korumaya yönelik onay işlemidir. Kredi kartı ve benzeri araçlarla yapılan işlemleri daha güvenli hâle getirerek dijital ödeme sistemlerinin tercih edilirliğini artırır.

İnternet sitesinden ürün satın alırken kart bilgilerini girdiğinizde karşınıza provizyon ile alakalı bilgilendirme mesajı çıkar. İnternet sitesi banka ile iletişime geçerek bilgilerini girdiğiniz kartın bakiyesinin yeterliliğini denetler. Hesabınızdaki para alışverişe yeterli ise provizyon alınır. Bu durumda hesabınızdaki alışveriş tutarı kadar bakiye bloke edilir. Satış işlemi, kargonun yola çıkması, satışa onay verilmesi gibi durumlar tamamlandıktan sonra bloke edilen bakiye satıcı hesabına geçer.

Aynı örnekte kart bakiyesi yeterli değilse provizyon alınamadığı için ödeme gerçekleşmez. Kartın geçersiz olması, internet alışverişine kapalı olması gibi durumlar da provizyon alınmasını engeller. Bakiyenin olduğundan eminseniz bankanız ile iletişime geçebilirsiniz. Provizyon alındığında hesabınızdan tutar geçici bloke edildiğinde satışa karşıdan onay beklenir. Satış iptali siz ya da satıcı tarafından yapılmadığı sürece onay alınca ödeme tamamlanır.

Kredi Kartı Provizyon Süresi Nedir?

Kredi kartı provizyon süresi ödemenin gerçekleşmesi ile onaylanması arasında geçen zamandır. Yani, kredi kartı ile yapılan ödemeler anında gerçekleşmez. Bankanın onay verdiği ana kadar bir bekleme süresi olur. Aynı bankanın POS cihazları ile yapılan işlemlerde genellikle 1, farklı bankanın POS cihazı ile yapılan satışta 2 gündür. Provizyon tarihi ile provizyon süresi aynı anlama gelir. Ödemenin alındığı an itibari ile “beklenen provizyon” aşamasına geçilir. Bankanın değerlendirmeleri sonucu satışa onay verildiğinde provizyon tamamlanır.

Bekleyen provizyon diğer adıyla açık provizyon, kredi kartı ile alışveriş yaptıktan sonra hesabınızda sıklıkla göreceğiniz bir terimdir. Ödeme yapıldıktan sonra bakiye “bekleyen provizyonlar” kısmında gösterilir. Bankanın onayının ardından “borçlar” hesabına ödeme tutarı aktarılır. İnternetten kredi kartı ile alışveriş yaptıktan sonra bekleyen provizyonları iptal edebilirsiniz. Ürünü almaktan vazgeçtiyseniz satıcı henüz onay vermediyse iptal işlemi yapabilirsiniz. Rızanız dışında kredi kartından çekim yapıldığını fark ettiğinizde de iptal edebilirsiniz. Bekleyen provizyon iptalini mobil bankacılık, telefon bankacılığı ile şubelerden gerçekleştirebilirsiniz.

Ödeme Sistemlerinde Neden Provizyon Uygulanır?

Finans kuruluşları ve internetten satış yapan şirketlerin provizyon işlemi yapmasının asıl amacı güvenliktir. Provizyon işlemi ödeme sırasında alıcı, satıcı, finans kuruluşunun art niyetli davranışlardan zarar görmesini engeller. Mobil ödeme, internetten ödeme, kart kullanımını daha güvenli hâle getirerek işleme konu olan tarafları korur.

Provizyon nakit para yerine kart kullanıldığı durumlarda tıpkı çek ile aynı mantıkla çalışır. Nakit yerine çek verildiyse ve bunun bankada karşılığı yoksa satıcı ile finans kuruluşu zarar görebilir. Aynı durum kredi ve banka kartları gibi nakit para yerine kullanılan ödeme araçlarında da geçerlidir. Ödemenin karşılığı olan para hesapta bulunmuyorsa işlemin onaylanması tarafları mağdur eder. Satıcıların bankalardan onay alması ile gerçekleşen provizyon bu tarz mağduriyetleri önler.

Ödeme sırasında güvenlik amacıyla provizyon yani ön onay uygulanmazsa suistimale açık durumlar oluşturur. Bakiyesi olmadığı halde kişiler alışveriş yapabildiği için satıcılar ile bankanın itibarı, mali durumu zarar görebilir. Provizyon sayesinde kartta yeterli bakiye yoksa ya da geçersiz ise ödemeye onay verilmez.

Satış gerçekleşmeden önce bakiyenin çekilmeden sadece bloke edilmesi de kredi kartı müşterisini korur. Örneğin kötü niyetli satıcı provizyon olmadan direkt ödeme sonrası para hesabına geçtiğinde ürün ya da hizmeti göndermeyebilir. Bu durumda müşteri parasını ödediği halde ürünü alamaz. Provizyon sayesinde satıcı işleme resmi onay vermeden para hesabına aktarılmadığı için müşteri korunur.

Ödeme ve onay arasında geçen 1-2 günlük provizyon süresi güvenlik açısından önemlidir. Kredi kartından habersiz ya da yanlış çekim yapılan kişiler işlemleri 1-2 günlük süre içerisinde engelleyebilir. Bekleyen provizyon aşamasında işlemi haklı sebeplerle iptal ederek bakiyenin borçlar kısmına yazılmasının önüne geçilebilir.

Harcamalarda Provizyonların Görünmemesi Ne Anlama Gelir?

İnternet alışverişlerinden sonra harcamalarını kontrol etmek isteyen kart kullanıcıları provizyon işlemini görmeyebilir. Bu durumda panik hâlinde tekrar ödeme yapmak hata olur. Çünkü bu durum genellikle provizyonun bekleyen (açık) hâlden onay aşamasına geçmesi sırasında oluşur. Ödeme yapılan kurum ve ödeme alan kurumun arasındaki iletişim kopukluğu, gecikmeler nedeniyle 15 dakika ile 1 saat arasında işlem sistemde görünmez.

Bu süreçte hesaptan bakiye eksilmemiş olsa bile bakiye bloke edildiğinden tekrar harcamak isterseniz muhtemelen onay alamazsınız. Sistemsel sorunlar nedeniyle oluşan provizyon görünmemesi durumu en geç 1 saat içerisinde kendiliğinden düzelmediyse bankanızı arayabilirsiniz.

Kurumlar arası iletişim sorunu nedeniyle özellikle yurtdışı olmak üzere tamamlandığına emin olduğunuz yurt içi – yurtdışı ödemeleri yeniden yapmadan önce beklemelisiniz. Aksi hâlde ödeme emrinin sisteme geç düşmesi sebebiyle aynı ücret iki kez çekilebilir. Çünkü siz işlemi hesabınızda görmeseniz bile emir alındığı an gerçekleşmeye başlar. Tekrar ödeme yaparak aynı emri 2. kez vermiş olursunuz.

Ödeme yaptığınıza eminseniz bir süre bekledikten sonra hesabınızdaki işlemleri tekrar kontrol etmenizde yarar var. Çift çekim, hatalı çekim ya da provizyon görünmemesi durumları için bankanın müşteri iletişim merkezini arayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu