Hukuk/Vergi

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi levhası alma süreci, vergi sorumluluğu açısından işletmeler için önemli bir işlemdir. Vergi levhası almak için ilk olarak, mükelleflerin vergi beyannamelerini belirtilen yasal süreler içinde sunması gerekir. Günümüzde vergi levhası vergi dairesinden fiziki olarak ya da internet vergi dairesinin elektronik ortamda alınabilir. Vergi levhası almak için gereken bazı şartlar bulunur. Vergi levhası alma süreciyle ile ilgili tüm ayrıntıları yazının devamında bulabilirsiniz.

Vergi Levhası Nedir? Ne İşe Yarar?

Vergi Levhası, bir işletmenin vergiye tabi kazanç tutarları ve buna karşılık gelen vergi miktarlarını gösteren bir belgedir. Bu belge, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen formatta hazırlanır. Mükelleflerin vergi durumlarını ortaya koyan Vergi Levhası, hem işletme sahipleri hem de vergi daireleri için önemli bir referanstır.

Vergi levhası; İşletmelerin mali durumlarınının yanı sıra, vergi yükümlülüklerini de kontrol etmeye yarar. Böylece müşteriler ve iş ortakları için güvenilirlik sağlar. Bazı durumlarda çeşitli finansal kurumlar ve denetleyici kuruluşlar tarafından talep edilebilir. İşletmelerin vergi levhasını düzenli olarak güncellenmesi gerekir. Düzenlemeye göre, kanun kapsamında yer alan mükelleflerin her yıl mayıs ayının sonuna kadar vergi günsel vergi levhası alma işlemini tamamlaması gerekir.

Kimlerin Vergi Levhası Alması Gereklidir?

Vergi levhası alma işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu durumda gelir vergisi mükellefleri ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi alması zorunludur. Vergi levhası almakla yükümlü olanlar şu şekilde açıklanabilir:

Gelir Vergisi Mükellefleri

Gelir vergisi mükellefleri kapsamına giren kişiler şöyledir;

  • Ticari kazanç sağlayan kişiler,
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 52. maddesinin 6. fıkrasında geçen ve yazıhane açmış olan zirai kazanç sağlayan kişiler,
  • Serbest meslek sahibi olan kişiler,
  • Adi ortaklık, kollektif ve adi komandit şirket unvanına sahip işletmelerdeki her bir ortağın vergi levhasını ayrı olarak çıkarması gerekir.

Kurumlar Vergisi Mükellefleri

  • Kurumlar vergisi mükellefiyetinde bulunanlar ise şu şekildedir:
  • Limited şirketler
  • Anonim şirketler
  • Komandit şirketler

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisine tabi olan mükellefler tarafından beyannameler verildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı, bu bilgilere bakarak vergi levhasını oluşturur. Vergi levhası alma şartları kapsamında oluşturulan belge, mükelleflerin İnternet Vergi Dairesi hesaplarına yüklenir. Vergi levhası her yıl mayıs ayının sonuna kadar internet üzerinden alınabilir. Vergi levhası çıkarma işlemini elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait “İnternet Vergi Dairesi” aracılığı ile yapabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi Aracılığı ile e-Vergi Levhası Başvurusu

Kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler, vergi levhalarını internet vergi dairesi aracılığıyla alabilir. Elektronik ortamdaki vergi levhası belgesinde yazan ve sistem tarafından verilen onay kodu tasdik hükmünü taşır. İnternet üzerinden vergi levhası alabilmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesine girerek, internet vergi dairesine tıklamalısınız.
  • Vergi dairesi sayfasında, daha öncesinde almış olduğunuz kullanıcı kodu ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. Daha sonra “Sorgulama” butonuna basmalısınız.
  • Ardından “vergi levhası bilgileri” kısmına tıklayarak barkodlu vergi levhanızı oluşturabilirsiniz. Bu belgeyi bastırarak kullanabilirsiniz.
  • Adi ortaklık veya kollektif şirket ortaklıkları için vergi levhası, kişilerin vergi kimlik numaraları ve Türkiye vatandaşlık numaraları ayrı ayrı girilerek alınır.
  • Kurumlar vergisine tabi olan anonim ya da limited şirket sahiplerinin şirketin vergi kimlik numarasını girmesi gerekir. TC kimlik numarası alanını boş bırakarak vergi levhasını oluşturabilirsiniz.

Yeni Vergi Mükelleflerinin Vergi Levhası Başvurusu

Gelir Vergisi veya Kurumlar Vergisi mükellefi olarak ilgili yıl içinde işe yeni başlayanların, vergi levhalarının matrah bölümünde “yeni işe başlama” açıklaması bulunur. İşe yeni başlayanların vergi levhaları, mükellefiyet sorumluluğunun başlaması ile birlikte otomatik olarak vergi dairesi hesaplarına aktarılır. Yeni başlayan mükellefler, vergi levhalarını bir ay içinde sistemden e-Vergi levhası olarak alabilir. Vergi levhası, isteğe bağlı olarak bağlı bulunan vergi dairesinden de alınabilir.

Beyanname Verme Durumuna Göre Vergi Levhası Başvuru İşlemleri

Kanuni süresi geçtikten sonra beyannamelerini veren mükellefler, beyannameyi verdikten sonra İnternet Vergi Dairesi’ne girerek e-vergi levhalarını kendileri oluşturup yazdırabilir.

Gelir vergisi veya kurumlar vergisine tabi olup, beyannamelerini internet ortamında teslim etmeyen mükellefler, beyannamelerini verdikten sonra vergi levhalarını bağlı oldukları vergi dairesinden temin edebilirler. Bu mükellefler vergi levhalarını almak için beyannamelerin teslim edilmesini beklemelidir.

Beyannamelerini yasal süreye uygun olarak veren mükellefler, beyannamenin verilmesinin ardından internet vergi dairesi sisteminden e-vergi levhalarını kendileri oluşturarak bastırabilir. Gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefi olup, beyannamelerini elektronik ortamda sunmayanlar ise vergi levhalarını, beyannamelerini verdikten sonra bağlı oldukları vergi dairesinden temin edebilir.

Vergi Levhasında Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Vergi levhasında mükellefin bazı bilgileri yer alması gerekir. Bu bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Adı soyad
  • İşletmenin ticaret ünvanı
  • İş yerinin açık adresi
  • Vergi kimlik numarası
  • Vergi türü
  • Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesi bilgisi
  • İşletmenin faaliyet türü
  • Temel faaliyet kodu
  • İşletmenin faaliyet durumu
  • İşe başlama tarihi
  • Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı bilgi işlem sistemi aracılığı ile verilen onay kodu
  • Son üç yıla ait beyan matrahlar ve matrahların ait olduğu takvim yılındaki tahakkuk eden vergiler

Vergi Levhası ile İlgili Diğer Bilinmesi Gerekenler

Vergi Levhası Onaylanma Süreci Ne Kadar Sürer?

2011 yılına kadar, vergi levhalarında vergi dairesinin ıslak mühürü ve imzası bulunması zorunluydu. Bu tarihten sonra teknolojinin ilerlemesiyle birlikte internet vergi dairesinden alınan vergi levhası çıktıları yeterli olarak kabul edildi. Gelir vergisi mükellefleri vergi levhalarını 1 Nisan ila 31 Mayıs tarihleri arasında, kurumlar vergi mükellefleri ise 1 Mayıs ile 31 Mayıs tarihleri arasında almaları gerekir. Yeni kurulan işletmelerin vergi levhası, vergi dairesi aracılığı ile ortalama 1 ay içinde tasdik edilir. Yeni açılış yapan kişiler vergi levhasını başvurunun tamamlanmasından itibaren 1 ay içerisinde internet vergi dairesinden alabilir.

Vergi Levhası Almak ve Asmak Zorunlu mudur?

Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesine göre, sermaye şirketleri ve gelir vergisi yükümlüleri her yıl mayıs ayının sonuna kadar vergi levhalarını almak durumundadır. Vergi levhası asma konusu ise, 6111 numaralı kanunun 82. maddesi uyarınca, Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre, vergi levhasının “kolayca okunup görünecek şekilde asmak” ibaresi kaldırılmıştır. Buna göre mükelleflerin, vergi levhasını sadece almak zorunluluğu vardır.

Vergi Levhası Bulundurma Şartları Nelerdir?

Mükelleflerin vergi levhalarını, yetkililer tarafından istenildiği zaman ibraz etmek üzere hazır bulundurması gerekir. Birden fazla kat ya da bölüm bulunan işletmelerde, her kat ve bölüm için ayrı vergi levhası alma zorunluluğu bulunmaz. Bazı işletmeler birden fazla şubeye sahip olduğu için ihtiyaç duydukları sayıda vergi levhasını internet vergi dairesinden rahatlıkla alabilir.

KOBI 1280x720 1 1024x576 - Vergi Levhası Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu