Ticari Krediler

Tarıma Destek: Tarım Kredisi ve Çeşitleri Nelerdir?

Bankalar, farklı meslek gruplarına yönelik şartlar ve özellikler taşıyan kredi ürünleri sunar. Bu finansal ürünler arasındaki tarım kredisi, ülke ekonomisine ve kalkınmasına katkıda bulunan çiftçilere nakit desteği verir. Hemen hemen tüm bankalar tarafından verilen bu kredi türü, devlet destekli olduğu için avantajlı faiz oranlarına sahiptir. Geçimini çiftçilik yaparak sağlayanlara finansman desteğinde bulunan tarım kredisine dair detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Tarım Sektörüne Özel Finansal Çözümler: Tarım Kredisi Nedir?

Tarım sektörüne özel finansal çözümler, geçimini topraktan sağlayan çiftçilerin ve bu alana yönelik malzeme tedarik eden esnafların mali refahını destekler. Bu çözümlerden biri olan tarım kredisi, çiftçilere üretimde ve diğer süreçlerde ihtiyaç duyduğu maddi desteği sunar. Devlet destekli bankacılık ürünleri arasındaki çiftçi kredisi; tarım işi yapanların elektrik, su ve hasat zamanı açığa çıkan diğer giderlerine yardımcı olur. Böylece ülke ekonomisinde önemli bir rol oynayan tarım sektörünün istikrarını ve gelişimini sağlar.

Çiftçilere Desteği Amaçlayan Tarım Kredisinin Çeşitleri Nelerdir?

Çiftçilerin finansal gücüne güç katan tarım kredisinin bazı yanlarıyla ön plana çıkan çeşitleri bulunur. Farklı bankalar tarafından sunulan bu kredi türünde hem üretim hem imalat aşamasına yönelik seçenekler bulunur. Örneğin tarımsal KOBİ kredisi; bitkisel, hayvansal ve su ürünlerinden elde edilen ham maddeleri işleyen mikro ya da küçük ölçekli işletmelere verilir. Aşağıda diğer tarım kredisi türlerini görebilirsiniz.

  • Tarla alım kredisi: Tarla kredisi, tarım arazilerinin üretime kazandırılması için sunulan bir finansman aracıdır. Tarım arazisi kredisi adıyla da bilinen bu bankacılık ürünüyle tarla niteliği taşıyan alanlarda çiftçilik yapabilirsiniz.
    • ELÜS kredisi: Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), tarım ürünlerinin lisanslı depolara verilmesinin ardından düzenlenen kayıttır. Bu kayda sahip olanlar, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak için ilgili senetler üzerinden rehin tesis ederek tarım kredisi kullanabilir.
      • Kadın çiftçi kredisi: Tarım alanındaki kadın girişimcileri artırmak ve desteklemek amacıyla verilen çiftçi kredileridir. Bu tarım kredisi; canlı hayvan alımından işletme kira ücretine kadar farklı amaçlar doğrultusunda kullanabilirsiniz.
        • Genç çiftçi kredisi: Tarımsal üretime dâhil olan gençleri teşvik etmek için sunulan bir bankacılık ürünüdür. Bu krediyi; besicilik, arıcılık, serada sebze ve meyve üretimi gibi alanlarda faaliyet gösteren gençler alabilir.

Tarım kredileri, yalnızca geçimini çiftçilik yaparak sağlayanlara verilmez. Ayrıca hayvancılıkla uğraşanlar da tarım kredisi alabilir. Küçükbaş ve büyükbaş besi kredileri, bu alanda faaliyet gösterenlere nakit desteği verir. Benzer şekilde kırsal alanlarda istihdamı geliştirmek, bölgesel kalkınma hedeflerine ulaşmak için sunulan balıkçılık ve arıcılık kredileri de bulunur.

Yeşil Dünya’ya Yatırım Yapanlar için: Tarım Kredisi Kimlere Verilir?

Geçimini yeşil dünyaya yatırım yaparak karşılayanlar için pek çok tarım kredisi türü bulunur. Her biri ayrı avantajlara sahip olan bu bankacılık ürünleri, çiftçilik ve hayvancılık yapan kişilere ya da işletmelere sunulur. KOBİ kredileri arasındaki bu finansman aracı, genellikle en az 5 yıldır ilgili alanlardan birinde faaliyet gösterenlere verilir. Bu kapsamda; bireysel çiftçiler, tarım işletmeleri, su ürünleri üreticileri, tarımda yenilenebilir enerjiden yararlananlar ve hayvancılıkla uğraşanlar yer alır.

Çiftçilere Özel Tarım Kredisinin Şartları Nelerdir?

Arıcılık, besicilik ve tarla kredisi gibi farklı amaçlara hizmet eden finansal ürünlerden yararlanmak isteyenlerde aranan bazı şartlar bulunur. Öncelikle kredinin amacına uygun bir tarımsal faaliyet gösterme koşulunu yerine getirmelisiniz. Örneğin balıkçılık kredisi almak istiyorsanız denizlerde ya da diğer alanlarda su ürünleri avcılığı yapmalısınız. Ayrıca kredi yeterliliğine sahip olmak, gerektiğinde teminat gösterebilmek ve düzenli gelir elde etmek gibi şartlar da bulunur.

Tarım kredisi şartlarını taşıyanlar, bankalara bazı belgelerle birlikte başvurmalıdır. Aşağıda bankalara göre değişmekle beraber tarım kredisi başvurusunda istenen bazı temel belgeler yer alır.

  • Nüfus cüzdanı
  • Çiftçi kayıt belgesi
  • Tarımsal faaliyetin varlığını kanıtlayan belgeler
  • Son 3 yılın ait bilanço ve gelir tablosu

Çiftçi kayıt belgesi başvurusunu, e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle e-Devlet arama butonuna “çiftçi kayıt formu” yazmalısınız. Arama sonuçlarından formu bulduktan sonra çıktısını alabilir, daha sonra bu belgeyi doldurarak tarımsal arazinin içinde bulunduğu il ya da ilçenin Tarım Müdürlüğüne teslim edebilirsiniz. Böylece Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veri tabanına dâhil olursunuz. Ardından kayıt belgenizle farklı bankalar tarafından sunulan tarım kredisi çeşitlerine başvurabilirsiniz.

Tarımın Finansal Destekçileri: Hangi Bankalar Tarım Kredisi Sunar?

Tarımın mali destekçisi olan bankalardan çiftçi kredisi alabilirsiniz. Devlet destekli tarım kredisi veren bankalar arasında Ziraat Bankası ön plana çıkar. Başlıca hedefi çiftçilerin kalkınması olan bu bankada genel tarım destek kredisinin yanı sıra gençlere ve kadınlara özel seçenekler de vardır. Benzer şekilde geçimini tarımla sağlayanlar için kredi veren farklı özel bankalar ve kamu finansal kuruluşları da bulunur.

Bankaların sunduğu cazip fırsatlar için HangiKredi KOBİ’de yer alan ticari kredi kartlarını ve kredileri inceleyin!

Tarım Kredisi Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Devlet destekli tarım kredisi, düşük faiz oranlarına ve esnek ödeme planlarına sahiptir. Limitlerini ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirleyebileceğiniz bu kredi türünü hesaplamak için faiz oranları, anapara miktarı ve vade sürelerini baz almalısınız. Aşağıda 6 ay vadeli, %1,40 faizli ve 10.000 TL tutarlı bir tarla kredisi hesaplamasını görebilirsiniz.

Taksit Sayısı Taksit Tutarı Aylık Ödeme Aylık Faiz Aylık KKDF Aylık BSMV Kalan Borç
1 1.774 TL 1.592 TL 140 TL 21 TL 21 TL 8.408 TL
2 1.774 TL 1.621 TL 118 TL 18 TL 18 TL 6.789 TL
3 1.774 TL 1.651 TL 95 TL 14 TL 14 TL 5.135 TL
4 1.774 TL 1.681 TL 72 TL 11 TL 11 TL 3.454 TL
5 1.774 TL 1.712 TL 48 TL 7 TL 7 TL 1.743 TL
6 1.774 TL 1.743 TL 24 TL 4 TL 4 TL 0 TL

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödemeleri, tarım kredisi hesaplamasında faiz tutarından %15 oranında kesilir. Arzu ederseniz HangiKredi KOBİ hesaplama aracından yararlanarak farklı vade ve tutarlardaki kredi seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Tarım Kredisi Faiz Oranları Nasıldır?

Tarım kredisi faiz oranları, diğer finansal ürünlere kıyasla daha düşüktür. Zira bu kredi türünde temel amaç, çiftçilere esnek ödeme planlarıyla finansman sağlamaktır. Ayrıca çiftçi kredisi faiz oranları, yıllara ve bankalara göre değişiklik gösterir. Güncel faiz oranlarını inceleyerek en avantajlı tarım kredilerine başvurabilirsiniz.

Çiftçi Kredisi için Başvuru Süreci Nasıl İlerler?

Çiftçi kredisi başvurusunu, bankaların fiziki şubelerinden ya da dijital kanallarından gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için gerekli belgeleri, ilgili bankaya eksiksiz teslim etmeniz yeterlidir. Ardından başvurunuz incelenir ve kısa süre içinde size olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılır. Tarım kredisi talebiniz onayladıktan sonra bu finansmanı, başvuru sırasında belirttiğiniz amaçlar doğrultusunda kullanabilirsiniz.

Verimli Topraklar için İpucu: Tarım Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Topraklarınızı verimli kullanmak için üretim aşaması kadar mali süreçlere de önem vermelisiniz. Çünkü üretimin devamlılığı ve etkinliği için finansal açıdan güçlü olmalısınız. Aşağıda tarım kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenleri görebilirsiniz.

  • İhtiyacınız olan kredi limitini belirleyin.
  • Başvurudan önce gerekli belgeleri temin edin.
  • Bankaları ve sunulan olanakları inceleyin.
  • Ödeme planının bütçenize uygunluğunu kontrol edin.
  • Krediye eklenecek ekstra masrafları hesaba katın.
  • Faiz oranı ve vade süresi dengesini kurun.

Tarım kredisi çektikten sonra da bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Örneğin nakit desteğini, hedeflerin dışına çıkmadan değerlendirmek oldukça önemlidir. Böylece bankalardan sağladığınız finansmanla tarımsal üretim süreçlerinizi iyileştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu