Büyük hayaller ve emeklerle kurduğunuz işletmenizi bir sonraki aşamaya taşımak için atacağınız adımlardan biri müşterilerinize oldukça çeşitli ödeme yöntemleri sunmaktır.
Günümüzde nakit ödemelerin yanı sıra kredi ve banka kartları, havale / EFT kullanımı, dijital cüzdanlar gibi çeşitli ödeme seçenekleri mevcut. İşinizi dijitalde büyütmeyi hedefliyorsanız karşınıza daha fazla ödeme alma yöntemi çıkar.
Bir KOBİ olarak online satışlar büyümenize önemli ölçüde yardımcı olabilir. Bu imkânı kaçırmamak için kendi e-ticaret sitenizden veya pazaryerleri üzerinden satışa geçebilirsiniz. Kobiler için ödeme alma yöntemleri neler? Gelin, birlikte bakalım.
KOBİ’ler İçin Ödeme Alma Yöntemleri Nelerdir?
Fiziksel lokasyonlarda, müşterilerinizden ödeme almanız daha kolayken söz konusu online satışlar olduğunda işin içinden çıkmakta zorlanabilirsiniz. E-ticaret gerçekleştiren KOBİ’ler için tahsilat yöntemleri oldukça çeşitlidir. Ödeme alma yöntemleri şöyle sıralanabilir;
Nakit Ödeme Alma
Nakit ile ödeme alma, paranın icadından bu yana kullanılan en yaygın ve basit ödeme yöntemlerinden biridir. Eğer işiniz tamamen dijital odaklı değilse ve fiziksel konumlarda da satış gerçekleştiren KOBİ’ler arasında yer alıyorsanız nakit ile ödeme alabilmeniz büyük öneme sahiptir.
Havale / EFT ile Ödeme Alma
Alışveriş esnasında özellikle ödenecek tutarlar yükseldiğinde hem sizin için hem müşteriniz için ödemenin havale / EFT ile gerçekleştirilmesi en uygun seçenek olabilir. Böylelikle her iki taraf da yüksek meblağlarda nakit para bulundurmanın doğuracağı güvenlik kaygılarından kurtulabilir. Üstelik havale ile ödeme online satışlar için de kullanılabilen KOBİ’ler için ödeme alma yöntemleri arasında yer alır. Ancak bu türden ödemelerin takibi, satış rakamları ve para akışı arttıkça zorlaşabilir. Düzenli bir şekilde kontrol sağlayabilmek için bu amaçlarla geliştirilen muhasebe yazılımları kullanmanız faydalı olabilir.
Kredi Kartı ile Ödeme Alma
En yaygın ödeme yöntemlerinin başında kredi kartı ile ödeme gelir. Özellikle erteleme ve taksitlendirme imkânından dolayı tercih edilen kredi kartları, nakit taşımama ve harcamaları düzenlemeyi sağlaması sebebiyle de müşteriler tarafından tercih edilir. Hem fiziksel hem online ödemelerde alıcı ve satıcıya sağladığı güvenlikle en çok tercih edilen ödeme yöntemleri içerisinde yer alır. Ayrıca bankaların dönemsel olarak gerçekleştirdiği ek taksit, puan, indirim gibi kampanyalar işinizi büyütmede yardımcı olabilir.
Banka Kartı ile Ödeme Alma
Banka kartları, müşterilerin doğrudan hesabında yer alan bakiyeyi kullanmasını sağlar. Kredi kartı kullanmak istemeyen, banka hesabındaki miktarı harcamak isteyen müşteriler banka kartları ile ödeme yapmayı tercih edebilir. Banka kartları bir bakıma havala / EFT işleminin yerine de kullanılabilir.
Dijital Cüzdanlar ile Ödeme Alma
Bankalar ve çeşitli finans kuruluşları kendi dijital cüzdan uygulamaları ile kullanıcılarına avantajlı ödeme imkânları sunar. İndirim, geri ödeme, taksitlendirme gibi farklı kampanyalardan da yararlanmak isteyen müşterilerin işletmenizde dijital cüzdanlar aracılığı ile ödeme yapmak isteyebilir. Dijital cüzdan kullanıcıları ödemelerini, telefonlarda yer alan NFC özelliği ile temassız bir şekilde veya karekod aracılığı ile fiziksel olarak gerçekleştirebilir.
Sanal POS ile Ödeme Alma
Online satış söz konusu olduğunda ödeme alma yöntemleri açısından karşınıza birçok seçenek çıkar. Öncelikle ödeme yöntemleri nerede satış yaptığınıza göre değişir. Pazaryeri modeli ile hizmet veren e-ticaret sitelerinde mağaza açarak satış yapıyorsanız ödeme alma konusu sizin için üzerinde düşünülecek bir konu değildir. E-ticaret platformu sizin için müşterilerden ödemeyi alır, belirli oranlarda kesintiler gerçekleştirerek ödemeyi tarafınıza gönderir. Ancak kendi web siteniz üzerinden satış yapma niyetiniz varsa kredi kartları ve banka kartları ile ödeme alabilmek için Sanal POS olarak adlandırılan sisteme ihtiyacınız vardır. Çalıştığınız banka veya lisanslı ödeme kuruluşlarından alacağınız hizmet ile kendi siteniz üzerinden ödemeleri kabul edebilirsiniz.
Mobil Ödeme Alma
Mobil ödeme, iletişim operatörleri tarafından müşterilerine sunulan ödeme yöntemidir. Müşterileriniz, ödemelerini mobil ödeme yöntemi ile gerçekleştirerek tutarın telefon faturalarına yansıtılmasını tercih edebilir. Bu yöntem halihazırda bulunan telefon aboneliği ile bir bankanın müşterisi olmadan taksitli harcamalar yapmayı sağladı için çokça tercih edilir. Üstelik operatörlerin sunduğu cazip alışveriş kampanyaları da tercih edilmelerinde büyük rol oynar.
Link ile Ödeme Alma
KOBİler için ödeme alma yöntemleri arasında yer alan link ile ödeme alma yöntemi, özellikle Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden satış gerçekleştiren KOBİ’ler için uygundur. Link ile ödeme alma yöntemi, müşterinize özel ödeme sayfaları oluşturmanızı sağlar. Müşterinizin bilgilerini ve ödemesi gereken tutarı girerek oluşturulan linki müşteriniz ile paylaşmanız gerekir. Bu türden bir servisi kullanabilmek için ödeme kuruluşlarından biri ile çalışmanız gerekir.
Ödeme Ağ Geçidi (Payment Gateway) ve Ödeme Kuruluşları
Müşterilerinize çeşitli ödeme yöntemleri sunmanız son derece önemlidir. Ancak farklı şekillerde ve farklı kuruluşlar üzerinden gerçekleştirilen tüm ödeme yöntemlerini kabul edebilen sistemi kurmanız oldukça zordur. Fiziksel mağazanızda POS cihazları ile bu zorluğu aşsanız de söz konusu çevrim içi satışlar olduğunda ödeme ağ geçidi olarak görev yapan ödeme kuruluşları ile çalışmanız en mantıklı seçimdir.
Ödeme ağ geçidi olarak hizmet veren kuruluşlar sizin yerinize müşterilerden ödemeleri alır ve belirli vade süresi sonunda sizin banka hesaplarınıza yönlendirir. Ödeme kuruluşları ile çalışmanız farklı bankaların kartları, mobil ödeme, dijital cüzdan ve link ile ödeme alma gibi çeşitli yöntemlerle ödeme almanızı kolay hâle getirir. Böylece siz de ödeme işlemlerinin teknolojik altyapısı, güvenliği gibi konular yerine odağınızı işinizi büyütmeye yönlendirebilirsiniz.