GenelTicari Krediler

Rotatif Kredi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İşletmenizin faaliyetlerini ve gelişimini sürdürmek için mali desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bankalar, KOBİ’lere ve esnaflara ticari krediler kapsamında nakit desteği sunar. Bu finansal ürünler arasındaki rotatif kredi, esnek limitleri ve geri ödeme planıyla öne çıkar. Acil ihtiyaçlara hızlı çözüm sağladığı için işletmelerin ticari yolculuğuna ışık tutar. Yazımızın devamında dönemsel finansman kaynaklarından olan rotatif krediye dair detaylara ulaşabilirsiniz.

Dönemsel Finansmanın Gücü Rotatif Kredi Nedir?

Rotatif kredi, işletmelerin maddi gereksinimlerini karşılamak için belirli limitler dâhilinde istedikleri zamanda kullanabilecekleri ve geri ödeyebilecekleri bir finansman aracıdır. Borçlu Cari Hesap (BCH) kredisi olarak da adlandırılan bu bankacılık ürününde sabit faiz oranları yoktur. Rotatif kredi faiz oranları, vade devam ederken piyasa koşullarına göre dönem dönem güncellenir. Ayrıca işletmeler, faiz ödemelerini üçer ayda bir; anaparayı ise vade süresi içinde dilediği zaman ödeyebilir.

KOBI 1280x720 1 1024x576 - Rotatif Kredi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Esnek Kredi Limitleri ve Geri Ödeme Planları: Rotatif Kredinin Avantajları Nelerdir?

KOBİ’ler ve esnaflar, kısa süreli nakit ihtiyaçlarını gidermek adına rotatif krediden yararlanır. KOBİ kredileri arasındaki bu finansman yönteminde işletmeler, esnek limitlere ve geri ödeme planlarına ulaşır. Rotatif kredi taksitlerini, faiz ödemelerini gerçekleştirmek kaydıyla vade bitiminden önce kısmen ya da tamamen kapatmak mümkündür. Böylece kalan ayların getireceği faiz yükünden kurtulabilir, işletmenizin kaynaklarını koruyabilirsiniz. BCH kredisinin avantajları arasında şunlar da yer alır:

  • Hızlı nakit desteği: Makine arızası ya da tedarik süreçlerinde aksama gibi öngörülmeyen durumlar nedeniyle işletmenizin sermaye dengesi bozulabilir. Dönemsel finansman araçlarından olan rotatif kredi, acil ve beklenmedik ihtiyaçlarınızı karşılamanız için idealdir.
  • Kasa kolaylığı: Kasa kolaylığı, işletmelere nakit akışlarını düzenlemeleri ve ihtiyaçlarını gidermeleri için verilen destektir. BCH kredisi, ticari faaliyette bulunanlara kasa kolaylığı sağlayarak finansal ve operasyonel süreçlerini sorunsuz yönetmelerine yardımcı olur.
  • Teminat seçenekleri: Teminatlı ve teminatsız rotatif kredi olmak üzere iki ayrı seçenek bulunur. İşletmeler, gayrimenkullerini teminat göstererek bankalara güvence sağlayabilir. Ayrıca herhangi bir teminat göstermeden de Borçlu Cari Hesap kredisi alabilir.
  • Serbest işlem: KOBİ’ler ve esnaflar, kredi limitleri dâhilinde özgürce işlem yapar. Örneğin nakit gereksinimi doğduğunda para çekebilir, ödemelerin ardından artan limiti vade bitimine kadar geri yatırabilirsiniz. Böylece sadece ihtiyaçlarınız kadar ve düşük maliyetlerle kredi kullanmanız mümkün hâle gelir.
  • Günlük faiz: Rotatif kredide anaparaya günlük faiz işler. Günlük faiz oranı, piyasa koşullarına göre sürekli yeniden belirlendiği için ekonomik verilerin olumlu seyrettiği dönemlerde işletmeler için avantajlıdır.

Rotatif kredi oranlarını belirleyen günlük faiz, bazı dezavantajları da beraberinde getirir. Piyasa dalgalanmalarına göre güncellenen bu oranın zaman zaman arttığı gözlemlenir. Faiz oranlarıyla birlikte işletmenin geri ödeyeceği tutar da yükselir. Buna bağlı olarak işletmenin sermayesi ve nakit akışı olumsuz etkilenebilir, belirsizlikler nedeniyle risk yönetimi zorlaşabilir.

Kimler Rotatif Kredi Kullanabilir?

Bankalar, işletme hesabına sahip müşterilerine avantajlı ticari kredi kartları ve krediler sunar. Bu finansal ürünler arasındaki rotatif kredi, ticari faaliyette bulunan farklı ölçekteki işletmelere verilir. Acil mali desteğe ihtiyaç duyan kurumsal müşteriler, bankaların aradığı şartları sağlayarak rotatif kredinin esnek ödeme seçeneklerinden yararlanabilir. Bu kapsamda öncelikle işletmelerin mali istikrarına ve sermaye gücüne bakılır. Ticari kredi notu risksiz seviyede, kaynak ve maliyet yönetimi etkin olan KOBİ’lere ve esnaflara BCH kredisiyle hızlı nakit desteği sağlanır.

Rotatif Kredisi için Başvuru Şartları Nelerdir?

Rotatif kredi için bankalara başvurmadan önce bazı şartları bilmelisiniz. Bunlar arasında; 18 yaşını doldurma, gelir yeterliliği ve düşük borç yükü gibi koşullar yer alır. Ayrıca hâlihazırda yasal zeminde ticari faaliyet gösteren bir işletmenizin olması da istenir. Rotatif kredi başvuru şartlarını yerine getirenlerden talep edilen belgeler ise şunlardır:

Tüzel Kişiler Gerçek Kişiler
Ortakların ve kefillerin nüfus cüzdanı fotokopisi Ortakların ve kefillerin nüfus cüzdanı fotokopisi
İmza sirküleri İmza beyannamesi
Varsa oda kayıt belgesi Varsa oda kayıt belgesi
Şirket kuruluş ilanını içeren Ticaret Sicil Gazetesi Vergi levhası
Vergi levhası Son 2 yılın bilanço ve gelir tablosu
Son 2 yılın bilanço ve gelir tablosu Ortakların ve şirketin mal varlığı dökümü
Ortakların ve şirketlerin mal varlığı dökümü

Şahıs şirketleri, gerçek kişiler için istenen belgeleri baz alarak bankalara başvurabilir. Rotatif kredi başvurusu için kullanabileceğiniz birden fazla yol vardır. İster bankaların fiziki şubelerini ister dijital kanallarını tercih edebilirsiniz. En avantajlı ticari krediler ve kredi kartları için HangiKredi KOBİ’den destek alabilirsiniz.

Finansal Güç Sağlayan Rotatif Kredi Nasıl Kullanılır?

KOBİ’lere finansal güç sağlayan rotatif krediyi, farklı amaçlar doğrultusunda kullanabilirsiniz. Maksimum 12 ay olan rotatif kredi vadesi, kısa süreli finansman arayanlar için idealdir. Bu süre dâhilinde nakit desteğinden yararlanarak işletmenizin acil ihtiyaçlarını giderebilirsiniz. Örneğin tedarikçinizin ödeme tarihini öne çekmek istediğini varsayalım. Malzeme ya da ham madde aldığınız şirkete olan borçlarınızı zamanında ödemek için nakit gücünüzü desteklemelisiniz. Bu noktada Borçlu Cari Hesap kredisi yardımınıza koşar. BCH kredisi, kasanızdaki nakit miktarını artırarak ödemelerinizi aksatmadan yapmanıza yardımcı olur.

Rotatif Kredi Limiti Nedir?

Rotatif kredi limiti, bankalara ve gelir durumunuza göre değişiklik gösterir. Bankalar, kurumsal müşterilerinin mali istikrarını ve gücünü göz önünde bulundurarak farklı kredi limitleri sunar. İşletmeler, bu sınırlar çerçevesinde ihtiyaç duydukları tutarda hızlı ve esnek finansman desteği elde eder. Arzu ederseniz HangiKredi KOBİ üzerinden farklı kredi tutarlarına ve vadelerine sahip avantajlı finansal ürünlere ulaşabilirsiniz.

İşletme Gereksinimlerini Karşılayan Rotatif Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İşletmelerin gereksinimlerini karşılayan rotatif kredilerini hesaplarken faiz sürelerini baz almalısınız. BCH kredisinde faizler, üçer ayda bir ödenir. Ayrıca söz konusu hesaplamada günlük faiz oranı kullanılır. Bu bilgiler ışığında rotatif kredi faiz hesaplama formülü temelde aşağıdaki gibidir.

Ödenecek Faiz Tutarı = Anapara x Günlük Faiz Oranı x Kredi Kullanılan Gün Sayısı

Ayrıca bu formüle %15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) gibi kredi masrafları da dâhil edilir. Ancak bu rotatif kredi hesaplama formülünün özet niteliğinde olduğunu belirtelim. Daha doğru sonuçlara ulaşmak için kredi hesaplama araçlarından yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu