GenelGirişimcilik

E-İhracat Nasıl Yapılır?

KOBİ'ler için Dünya Pazarına Giriş Rehberi

Ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi yurt dışına pazarlamak, daha geniş kitlelere hitap etmenizi sağlar. Hedef kitleniz arttıkça markanızın bilinirliği, satış rakamlarınız ve hasılatınız da yükselir. Bu amaçlar doğrultusunda ihracata veya e-ihracata başlayabilirsiniz. İşletmelerin satış ve gümrük süreçlerini kolaylaştıran e-ihracat, elektronik ticaret faaliyetlerini sınırların ötesine taşımak isteyenlere hitap eder. Yazının devamında KOBİ’ler için e-ihracatın önemini ve bu süreçte yapılması gerekenleri ele aldık.

Gelişen Dijital Pazarın Satış Kanalı: E-İhracat Nedir?

E-ihracat, ürünlerin ya da hizmetlerin elektronik yollarla yurt dışına satılmasıdır. Daha geniş bir ifadeyle, online ticaret yapan işletmelerin mikro ihracat kuralları ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) çerçevesinde dış pazara açılmasıdır. KOBİ’lerin dünya pazarına girişinde önemli bir adım olan mikro ihracat, bazı maliyet ve prosedür kolaylıkları sağlar. KOBİ’ler için e-ihracatı kolaylaştıran unsurlar şunlardır:

  • Gümrük müşavirliği hizmet bedeli ödenmez.
  • Gümrükten çıkış ambar ücreti alınmaz.
  • Noter onaylı vekaletname gerekmez.
  • Tüm belge ve bilgiler elektronik ortamda arşivlenir.
  • İhracatçı Birliği onayı almaya gerek kalmaz.

Bu noktada mikro ihracat imkânından yararlanmak için bazı şartların olduğunu belirtelim. Mikro ihracat, yalnızca 300 kilogramın ve 15.000 avronun altındaki e-ihracat işlemlerinde geçerlidir. Düşük ağırlığa ve tutara sahip elektronik ihracat süreçlerinizde sayılan avantajlardan yararlanabilirsiniz.

E-İhracatın KOBİ’ler İçin Önemi Nedir?

Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler, ilerlemek için ticari hayattaki e-Dönüşüme ayak uydurmalıdır. Bu süreçte ortaya çıkan e-ticaret ve e-ihracat, KOBİ’lerin gelişiminde önemli bir rol oynar. Alışverişte zaman ve mekân kısıtlarını ortadan kaldıran e-ticaret, ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi dijital dünyada pazarlamanızı sağlar. E-ihracat ise bu değişimi bir adım öteye taşıyarak sınırların ötesine açılmanızı mümkün kılar. Böylece küresel pazarda faaliyet gösteren bir işletme hâline gelebilirsiniz.

E-İhracatın KOBİ’lere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Her geçen gün daha fazla işletme, e-ticaret yoluyla ihracat yapmaya başlar. Türkiye’deki KOBİ’lerin dijital faaliyetlerine ilişkin araştırmalar, e-ihracat yapan firmaların hızla artacağını ortaya koyar. Bu artışta KOBİ’ler için e-ihracatın beraberinde getirdiği avantajların önemli bir payı vardır. Ürünlerini ya da hizmetlerini, online yollarla yurt dışına pazarlayanları bekleyen avantajlar aşağıdaki gibidir.

  • Fiziksel mağaza ve ofis kiralama; gümrük hizmet bedeli ve çıkış ambar ücreti ödeme gibi maliyet kalemleri ortadan kalkar.
  • E-ihracatta hem B2B (Business to Business) hem de B2C (Business to Consumer) modeliyle çalışılır.
  • Döviz kazancı elde etmek, uluslararası piyasalardaki dalgalanmalardan ve kur farklarından kârlı çıkmanızı sağlayabilir.

Bankadan alınan teminat mektubu, geleneksel ihracat yapmak isteyenlerin izleyeceği prosedürler arasındadır. Gümrük işlemlerinde kullanılır ve taraflar arasındaki ticari ilişkinin banka güvencesinde olmasını sağlar. E-ihracatta ise bankadan teminat mektubu almanıza gerek yoktur.

Satış Kanallarını Genişletmeye Yardımcı Olan E-İhracat Nasıl Yapılır?

Küresel pazarda satış yapmak isteyen KOBİ’ler için e-ihracata başlamak son derece avantajlıdır. E-ihracat ile yurt dışı e-ticaret sitesine satış yapmak için izlenecek aşamalar ise sırasıyla şöyledir:

1. İş planınızı yapın.
2. Doğru pazarı seçin.
3. E-ihracat stratejinizi oluşturun.
4. Hukuki ve mali işlemleri tamamlayın.
5. Yurt dışı online pazar yerlerini inceleyin.
6. E-ihracat pazar yerlerinde mağazanızı açın.
7. Ödeme ve lojistik gibi süreçleri planlayın.
8. Online mağazanıza ürünlerinizi yükleyin.
9. E-ihracat desteklerine başvurun.
10. Pazarlama çalışmaları yapın.

Dilerseniz kendi yurt dışı e-ticaret sitenizi kurarak online ihracat yapabilirsiniz. Fakat bunun uzmanlık ve sermaye gerektiren bir seçenek olduğunu belirtelim. Zira işletmenize ait bir e-ihracat web sitesi kurarken e-ticaret altyapı sağlayıcılardan destek almanız gerekebilir. Ayrıca SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) gibi pazarlama tekniklerini de etkin şekilde kullanmalısınız.

E-İhracat İçin Markanıza Uygun İş Modeli Nasıl Belirlenir?

İş modeli, bir firmanın kâr elde etme şeklidir. Bir diğer tanımla, şirketin faaliyetlerinde temel alacağı referans noktasıdır. KOBİ’ler için e-ihracata başlamadan önce işletmenin değerlerine ve hedeflerine uygun bir iş modeli belirlemek oldukça önemlidir. Bu modeli belirlerken dikkat edilecek hususlar ise şunlardır:

  • Değerler
  • Hedef kitle
  • Ulaşım kanalları
  • Müşteri ilişkileri
  • Gelir kalemleri
  • Önemli kaynaklar
  • Öncelikli işler
  • İş ortakları
  • Maliyet yapısı

Bu unsurların ayrı ayrı ve birlikte değerlendirilmesi, sizi e-ihracatta başarıya ulaştıracak iş modeline götürür. Böylelikle küresel pazarın online dünyasında firmanızın değerlerine, amaçlarına, kaynaklarına ve önceliklerine göre faaliyet gösterebilirsiniz.

KOBİ’lerin E-İhracat için Yapması Gereken İlk Adım: Doğru Pazar Nasıl Bulunur?

KOBİ’ler için e-ihracatta başarılı olmanın yolu, doğru pazarı belirlemekten geçer. Fırsatlarla dolu yurt dışında faaliyet göstereceğiniz yerleri araştırırken bazı analizlerden destek alabilirsiniz. Doğru pazarı bulmanıza yardımcı olan analizler şöyledir:

  • Rakip analizi: Dinamik ve rekabetçi küresel pazarda sizinle aynı kulvarda hizmet veren çok sayıda marka bulunur. Bu nedenle rakiplerinizin ürünlerini, fiyatlandırma ve pazarlama stratejilerini detaylıca incelemelisiniz.
    • Hedef kitle analizi: Hedef kitlenizi analiz ederek potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun adımlar atabilirsiniz.

Son olarak, kapsamlı bir global pazar araştırması yapmalısınız. Bu araştırma; demografik faktörler, trendler, teknolojik gelişmeler, sektörel regülasyonlar*, genişletici ve kısıtlayıcı unsurlar gibi detayları içerir. Böylece size, hedef pazarın bütünsel bir portresini çizer.

KOBİ’lerin Dikkat Etmesi Gereken E-İhracat Hukuki ve Mali İşlemleri Nelerdir?

E-ihracat, Türkiye’deki bazı hukuki ve mali düzenlemelere tabidir. Bu düzenlemelerin başında Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) yer alır. Gümrük işlemlerini dijital hâle getiren ETGB, sadece 300 kg ve 15.000 avronun altındaki işlemleri kapsar. Bu sınırların üzerindeki e-ihracat faaliyetleriniz için geleneksel ihracat prosedürlerini izlemelisiniz. E-ihracat yapan KOBİ’leri ilgilendiren diğer prosedürler aşağıdaki gibidir.

  • E-ihracat NACE kodu** almak
  • Mali mühür edinerek e-ihracat faturası kesmek
  • E-ihracat faturasındaki zorunlu alanları doldurmak
  • E-ihracat kazançlarınız üzerinden vergi ödemek

Gelir vergilendirme süreçlerinde KOBİ’leri bekleyen bazı avantajlar bulunur. 7256 sayılı kanun, yurt dışına mikro ihracat yapan işletmelere %50 oranında e-ihracat vergi muafiyeti getirilmiştir. Böylelikle KOBİ’ler, yurt dışındaki e-ticaret kazançlarından dolayı yüklü vergiler ödemek zorunda kalmaz.

Banka ve kredi kartıyla yapılan ödemelerin tahsili için gereki olan pos çeşitlerine, HangiKredi KOBİ üzerinden göz atın!

E-İhracat İçin Başvurulması Gereken Teknolojik Yatırımlar ve Platformlar Nelerdir?

KOBİ’ler için e-ihracat yapmaya uygun pek çok platform bulunur. Dünya devi markaların ve küçük işletmelerin aynı anda faaliyet gösterdiği popüler online pazar yerlerinden bazıları şunlardır:

  • Amazon
  • eBay
  • Etsy
  • Alibaba
  • AliExpress

Öte yandan, mikro ihracat yapanlara yönelik bazı teşvikler de bulunur. Devletin e-ihracat destekleri arasında KDV’siz fatura kesme imkânı yer alır. İşletmelere, ödediği KDV’leri iade alma hakkı da tanınır. Ayrıca bazı ülkelerin Gümrük Vergisi ve KDV muafiyeti şeklinde e-ihracat teşvikleri bulunur. Örneğin Avrupa Birliği ülkeleri, hazır giyim kategorisindeki satışlarda 22 avroya kadar Gümrük Vergisi ve KDV almaz.

Bazı bankalar, KOBİ’lere ihracata hazırlık kredisiyle destek verir. Bankaların avantajlı ticari kredilerine göz atmak ve başvurmak için HangiKredi KOBİ’den yararlanabilirsiniz.

KOBİ’lerin E-İhracat Yaparken İlgilenmesi Gereken Lojistik Yatırımlar Nelerdir?

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, e-ihracat lojistik süreçlerini de düzenlemiştir. Bu kapsamda KOBİ’lerin küresel pazardaki gümrük kabulünden teslimata kadar tüm işlemlerini yerine getirecek bazı paydaşlar belirlenmiştir. Ürünlerinizi müşterilerinize ulaştırmak için Türkiye’de ve yurt dışında ETGB standartlarına göre faaliyet gösteren lojistik firmalarıyla anlaşabilirsiniz. FedEx, UPS, PTT, Aras, MNG ve Yurt İçi kargo, tercih edebileceğiniz firmalardan birkaçıdır.

Markayı Global Pazarda Duyurmak İçin Başvurulması Gereken Pazarlama Çalışmaları Hangileridir?

Pazarlama faaliyetleri, KOBİ’ler için e-ihracatta başarıya ulaşmanın anahtarları arasındadır. Markanızı global pazarda bilinir ve tercih edilir hâle getirmek için şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Sosyal medya içerikleriyle hedef kitlenize ulaşın.
  • Dijital reklamlarla ürünlerinizi ve markanızı tanıtın.
  • SEO çalışmalarıyla işletmenizin internetteki görünürlüğünü artırın.
  • Influencer pazarlama gibi yenilikçi ve etkili yöntemlere başvurun.

Sayılan adımlar sayesinde markanızın ve ürünlerinizin hedef kitlenize ulaşması mümkün olur. Böylelikle yurt dışına yönelik e-ticaret hedeflerinize ilerleyebilir, satışlarınızı ve cironuzu artırabilirsiniz.

Notlar:

*yasal düzenlemeler

**Avrupa Birliği standartlarına göre ekonomik faaliyetleri sınıflandıran kod

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu